Luisteren naar de radio November

Ik heb de maand November gebruikt  om eens alles op een rijtje te zetten.  Wat is klinkt of werkt in welke situatie het beste?

NPO Radio 4

Ik heb bewust Radio 4 genomen omdat die geluidstechnisch kwalitatief een van de beste stations is.

Hier in Zaandam kan ik hem o.a. ontvangen via:

 • FM buiten antenne op 94,3Mhz
 • FM via de Ziggo kabel op 92,4 Mhz
 • Internet 192Kbit MP3
 • DAB+ 128Kbit MP4

Ik heb een mooie spectrum analyzer op mijn Optonica versterker zitten zodat ik niet alleen gehoormatig maar ook visueel kan zien wat er gebeurt.

Antenne

In mijn oren klinkt het via een buiten antenne het beste.  Het antenne signaal is hier via een 3 element buiten antenne is sterk genoeg voor een ruis vrije ontvangst.  Visueel op de spectrum analyser is mooi te zien dat de tonen mooi evenwichtig over het hele spectrum zijn verdeeld dus zeg tussen de 30hertz en 15Khz .  De tonen zijn mooi, vol en klinken natuurlijk.

Kabel

Via de Ziggo kabel klinkt het ook goed,  alleen is het geluid veel zachter gemoduleerd omdat er geen Optimod tussen zit.  Tussen het internet en DAB+ zit vind ik weinig verschil.  Ik vind het t.o.v. van FM via een buiten antenne wat doffer klinken.

Dus mocht je in staat zijn een buiten antenne te plaatsen ben je m.i. het beste af.  Als je het geluk hebt bij één van de grote steden te wonen dan kun je vaak met een kleine antenne al goed uit.  Zie:

Ziggo heeft hier een uitstekend signaal.  Dus mocht je om de e.e.a. reden geen antenne willen of kunnen plaatsen dan is dit een goed alternatief. Internet en DAB+

Digitaal DAB+

Om je een idee te geven de Rotel  tuner waarmee ik het e.e.a. vergeleken heb kost ongeveer €300.  Mijn digitale set-up DAB+ tuner plus DAC zeker €2500.

Toch als je niets met internet hebt en geen mogelijkheid heb een fatsoenlijke FM antenne te plaatsen kun je DAB+ overwegen.  Door de grote verscheidenheid van draagbare radio’ s  lijkt het of DAB+  enkel is bedoelt is voor mobiel gebruik. Dus in situaties  waar het via zo’ n transistor radiootje al gauw aardig klinkt.

Gelukkig zijn er nog merken zoals: Audiolab en Rotel die serieuze HiFi tuners maken. Zelf gebruik ik een Cambridge Azur 650T maar Cambridge audio lijkt wel gestopt met het maken van dit soort tuners.

Jammer

Wat ik jammer vind dat de NPO met DAB+  weer terug is naar het AAC + protocol  i.p.v. AAC-LC   Het verschil tussen NPO Radio 2 en het NPO testkanaal die dit protocol gebruikt vind ik groot.  Nu is de modulatie ook iets harder.   Ik hoop dat naast een hogere bitrate ook dit AAC LC protocol terug komt op alle kanalen van de NPO, het klinkt veel natuurlijker.  Het e.e.a. is terug te lezen in:

Internet

Internet kan natuurlijk ook.  Gebruik dan in ieder geval geen WiFi maar een vaste UTP kabel om storingen te voorkomen. Dit omdat de 2,4Ghz WiFi band prop en prop volzit.  NPO radio 1 t/m 5 ontvangen zal meestal geen problemen geven. Luister je ook naar bijzondere stations ver buiten de landsgrenzen gan ben je afhankelijk van het maximaal aantal connecties dat zo’ n server kan afhandelen.  Niet veel verkopers zal je zoiets vertellen. Vanaf 300Kbit kan internet radio of streams heel goed klinken.  Meestal moet je hiervoor betalen.

lees het rapport over DAB+ nog maar eens. Of digitaal nu via de ether, glasvezel, kabel of telefoondraden gaat maakt niet zoveel uit de gebruikte codec’ s ACC, MP3 etc zijn hetzelfde :

Voorlopig niet  interessant

Techniek blijft natuurlijk trekken, maar zolang een relatief goedkope FM tuner gewoon veel beter klinkt, dan vind ik DAB+ of het WWW voor de NPO en Commerciële radio stations niet interessant.

Echte innovatie, moet m.i. nog komen. B.v. als  streaming via 4G met hoge bitrates beschikbaar komt en betaalbaar wordt.  Als dan ook nog IP versie 6 wordt ingevoerd zijn er meer dan genoeg IP-adressen om elk digitaal apparaat een eigen netwerk adres te geven.

Ik verwacht daarnaast, dat ik zeker de komende 10 jaar nog via de FM naar Radio 4 kan luisteren en nog veel langer via de kabel. Alleen als er echt nog wat te melden valt dan kun je dat op mijn website lezen. Tot die tijd gebruik ik een mooie FM tuner.   De komende maand zijn er weer leuke programma’s zoals de Top 2000. Over op de orde van de dag.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Luisteren naar de radio November”

 1. Hallo Marc,

  Gevonden! http://ampliatubes.fr/home/238-tuner-fm-a-tubes-vintage.html Prachtig dat er anno 2016 nog steeds mooie tuners gemaakt worden. Het heeft inderdaad wel iets van een Magnum Dynalab maar haalt die specificaties niet. Dat is mijn inziens helemaal niet erg, want specificaties zeggen niet alles. Het is zo te lezen gemaakt voor zo’ n goed mogelijk geluid voor een vriendelijke prijs 🙂

  Ik ken er nog een 😉

  Vriendelijke groet,

  Jack

 2. Geachte Heer,
  Ik heb die tuner gevonden op de website audiotub.fr De firma zou TSM zijn, gelegen in Franconville , in Normadie of zo toch ongeveer 150 km boven Parijs. Vanuit Vlaanderen is dat niet te ver . Ze maken ook buizenversterkers. Er staat een volledige uitleg op hun site. U vind de site gemakkelijk door fm tuner stereo vintage in te tikken op Google bij “afbeeldingen” . Het is het eerste fotootje in de lijst. Voor de rest is er nergens iets over te vinden.

  Beste fm groeten

 3. Dag Marc,

  Interessant. Heeft u wat meer gegevens? Naam van hun website.? Ik ken deze firma niet.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 4. Geachte Heer Jack ,
  Vooreerst nog vele goede fm jaren. Ik geniet ten volle van mijn transparenz symphonic line tuner die ik enkele jaren geleden kocht . Allee hoor ik bij uiterst stille passages een stoorzender met vooral spraak. Stoort alleen als ik vlak naast mijn speaker aan de pc zit.
  Vandaag heb ik een ontdekking gedaan op het internet. In Frankrijk wordt een moderne buizen tuner gemaakt à la Magnum Dynalab,met wel digitale stereodecoder maar ook met magisch eye en al , enkel voor “maar ” 1400 euro. Er waren juist 4 verkocht en het zou een maand of vier duren voor ze weer nieuwe hadden. Ga er deze zomer eens gaan naar luisteren, want het is niet zo ver in Frankrijk. Ik weet niet of u hem kent , het is de firma tms die ze maakt.

  Verder nog beste groeten,

  Marc Van Kerckhove

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.