X-Fi 2015 deel 2

Highlights.

Helaas geen uitgebreid smeuïg verslag van de X-Fi.  Dat is een gave die mij niet toebedeelt is. Andere mensen, zoals Ivan kunnen dat veel beter.  Wél de “highlights”  zoals ik die  als techneut en muziekliefhebber heb ervaren.

Dingen die opvielen:

  • Hoge kwaliteit.
  • Akoestische aanpassingen.
  • Waar mee gedemonstreerd werd.
  • De sfeer.
  • 1 dag is te kort.
  • Doolhof.
  • Missers.

Hoge kwaliteit.

Wat me opviel was de hoge kwaliteit waar diverse sets mee speelde.  Sommige installaties waren echt nóg beter als waar ik hier mee thuis speel.  (Niet die in mijn prijsklasse….. dat dan weer wel :-)) En dan heb ik al weinig of niets te klagen.  Erg leerzaam je oren worden als het ware opnieuw “gekalibreerd”.  De muziek en stemmen  zijn dan nóg duidelijker te verstaan zijn. Let wel ik heb het niet over indrukwekkende bassen of tetterend hoog.  Nee gewoon details, definitie, dus resolutie.  (laagjes muziek zeg maar)

Veel belangstelling bij Music 2. Goede demo' s. Ook mono klonk verbluffend goed. Fraaie schilderijen van Rene.
Veel belangstelling bij Music 2. Goede demo’ s. Ook mono klonk verbluffend goed. Fraaie schilderijen van Rene.

Akoestische aanpassingen.

Al jaren hoor ik geklaag over de “akoestiek”  Dan klinkt zo’ n dure set niet omdat die niet goed is.  Natuurlijk zo’ n ruimte in een hotel is nooit ideaal.  Maar hier viel op dat een aantal merken toch serieus werk hadden verricht of op zijn minst geëxperimenteerd hadden met de opstelling.  De set van TG (Tony Gee)  klonk erg goed.

Dit vond ik goed klinken. Uitstekende demo. Duidelijk zorg aan de ruimte besteed.
Dit vond ik goed klinken. Uitstekende demo. Duidelijk zorg aan de ruimte besteed.
Bij A10 uitstekende demo, prachtige apparatuur waar je zo het jaar 3000 in kan.
Bij A10 uitstekende demo, prachtige apparatuur waar je zo het jaar 3000 in kan.

Waar gedemonstreerd werd.

Opmerkelijk dat er nog best veel met “gewoon”  16bit, 44.1Khz materiaal werd gespeeld.  Sommige via een streamer andere via een mooie CD-speler.  Bij de demo’s waar ik ben geweest had slechts een enkeling “Hi-res”  materiaal  of draaide gewoon LP’s.

Sfeer.

Ik vond de sfeer tijdens de show prettig en ongedwongen.  Overal waar ik kwam werd me nergens wat opgedrongen of werd nergens dikdoenerig gedaan.  Nee het was puur. Gewoon zitten en lekker luisteren zoals ik zelf ook graag demonstreer.  Wat  wel opviel dat sommige wel erg weinig geduld hadden en na 2 a 3 minuten. De “kenners” zullen we maar zeggen. 😉

Ook irritant gaan ouwehoeren tijdens een demo, of veel te hard spelen veel erg mee, wat je soms leest op fora nauwelijks  last van.  Het kan ook zijn dat mensen mij herkend hebben en wisten dat  ik tot de “tanden gewapend was”

Mijn" X-Fi tools" Niet een leuk idee voor een volgende show? Anti klets bordjes en oordoppen?
Mijn” X-Fi tools” Niet een leuk idee voor een volgende show? Anti klets bordjes en oordoppen?

Te kort.

Er was zoveel te zien en te horen.  Dat 1 dag eigenlijk te kort is. Wat niet meehielp zijn de doolhof van gangen in Veldhoven. Daar moet ik wel bijzeggen dat de organisatie via hun web site al een fraaie plattegrond beschikbaar had gesteld. Met een lijst van deelnemers. Die heb ik uiteraard van te voren uitgeprint. En er waren lieftallige X-Fi dames waar je e.e.a. aan kon vragen.

 

plattegrondxfi2015

Missers.

Wat ik jammer vond dat b.v. Pink Faun  niet demonstreerde met hun apparatuur.  Ze hadden genoeg mooie spullen meegenomen.  Het zag er technisch veelal fraai opgebouwd uit. Wat ik opmerkelijk vond, dat hier en daar,  ook een oude NOS papier in olie condensator werd geplaatst. Waarschijnlijk om de klank.  Wat ik echt onbegrijpelijk  vind dat Yamaha niet demonstreerde met de waanzinnig mooi uitziende audioapparatuur met jaren 70 look.

Luxman demonstreerde gelukkig wel, maar deed dat mogelijk voor de 1e keer.?  Echt zonde, aan de apparatuur zal het niet gelegen hebben.  Hoewel de gebruikte fraaie Adam luidsprekers m.i. een beter match zijn met een buizen versterker. Ik vond het  te scherp. De akoestiek in de ruimtes was inderdaad niet echt geweldig. Maar andere deelnemers hadden daar wél rekening mee gehouden. Bovendien ik was er de 2e dag.

Fraai spul van Yamaha. werd jammer genoeg niet gedemonstreerd.
Fraai spul van Yamaha. werd jammer genoeg niet gedemonstreerd.

Samenvattend.

Ik denk dat het soms goed is, om  af en toe over je eigen vooroordelen heen te stappen. De X-Fi  show vond ik  goed georganiseerd. Veel fraaie sets gehoord en met leuke techneuten an andere mensen gepraat.  In de Koningshof kun je ook heerlijk buiten of buiten zitten om even een broodje te eten.

Wat audio betreft ja ik weet dat het nog beter kan.  Maar ook dat ik met de huidige spullen ook veel muziek kan maken.  Ik denk dat de show een nog groter succes kan worden als er ook meer gedemonstreerd gaat worden met de iets betaalbare sets zoals het Yamaha spul hierboven.  Heus het hoef geen Firato te worden, maar hier een daar een 2e set.

Al met al, had ik onverwacht een top dag.   Bedankt Ivan!

ivanx-fi
Kijk ook even op de fraaie site van Ivan.

 

Jack

 

 

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.