Luisteren naar de Radio Oktober

FM.

Deze maand niet zoveel toe te voegen aan mijn luister lijstje.

Zenders waar ik graag naar luister:

  • Radio M Utrecht 93.1mhz.  Regelmatig ‘ s avonds hoor ik muziek van vervlogen dagen waar ik het bestaan van was vergeten. Maar na de 1e noten weer  herken.
  • Radio Noord Holland staat overdag tijden het werk vaak aan.  Leuke programma’ s,  ook regelmatig nieuwe muziek.  Avond Express is ook leuk.
  • Radio Veronica.  Meestal in de auto.   Jammer dat ze veel hetzelfde oude spul draaien.   Na een uurtje ben ik het alweer zat.
  • Radio 10 . Eigenlijk hetzelfde verhaal.  Leuke zender maar niet voor een hele dag.

Mijn dochter was weer even thuis en had Q-Music aangezet.  Klonk niet onaardig. Misschien eens meer naar luisteren. Er zijn zoveel zenders die ik de moeite waard vind en die je gewoon opzet, nagelang in welke stemming je bent. Ik ben dan ook een ongelofelijke bofkont, met zo’ n brede muziek smaak.  Soms staat hij ook op een van de NPO zenders.  Pop, Jazz, Klassiek, Instrumentaal. Zolang het niet te zwaar is, mag ik er graag naar luisteren.

Een handig hulpmiddel voor wie niet kiezen kan is natuurlijk het : http://www.oorboekje.nl/  Leuk tips zijn natuurlijk altijd welkom 🙂

DAB+

Het was de afgelopen week:  “de week van de digitale radio”  Bij de NPO zijn alle stations van 64 naar 96Kbit/sec  gegaan en NPO radio 1 en 4 zelfs naar 128Kbit/sec.  Omdat de NPO bij de meeste zenders nu extra data (plaatjes) meestuurt in het DAB+ signaal blijft daar effectief ongeveer 85Kbit/sec voor muziek over.  NPO Radio 1 heeft een 32Kbit/sec data kanaal bovenop de 96Kbit/sec muziek stroom.  NPO Radio 4 zend ook extra info mee met de muziek en houd dan ongeveer 115Kbit/sec over.

Er wordt ook een nieuwe codec gebruikt namelijk: AAC-LC .  Dat LC staat voor: ” Low Complexity

Hoelang?

Maar hoelang dit gaat duren?  De NPO noemt in zijn  Concessiebeleidsplan maar liefst 15! zenders t.o.v. de huidige 10 + 1 testkanaal.  Die data moet ergens vandaan komen. Grote kans dat na 1 september 2017  weer zenders naar 64Kbit/sec gaan. 🙁

Stukje uit dit plan.

In dit Concessiebeleidsplan heeft de NPO zijn radiostrategie uiteengezet. Om hieraan uitvoering te geven zal de NPO het volledige radioportfolio van 15 kanalen (waaronder de vijf algemene radioprogrammakanalen en NPO FunX) via DAB+ verspreiden. Daarmee hoopt de NPO de het Nederlandse publiek vertrouwd te maken met DAB+ en de bekendheid en beschikbaarheid van het volledige radioportfolio te verbeteren. De huidige vergunning voor DAB eindigt per 1 september 2017. De NPO zal te zijner tijd tijdig een verzoek indienen voor verlenging zodat de NPO met het aanbod via DAB+ de publieke mediaopdracht kan blijven verzorgen.

Helder geluid is en was niet echt.

“Het heldere geluid”  waar veelvuldig aan gerefereerd wordt bij DAB+  blijken geen echte hoge tonen, maar worden gegenereerd door HE-AAC . (high efficiëntie)  Een codec die tot voor kort door de NPO werd gebruikt en nog steeds door stations met een lage bitrate.   Bron: https://www.radioforum.nl/viewtopic.php?f=33&t=27138&start=2250 

Met AAC-LC  -dat de NPO  nu gebruikt-  klinken de hoge tonen ook weer, zoals ze horen te klinken.

Positieve ontwikkelingen niet?  Van mij hoeven al die extra kanalen in via DAB+ 2017  niet. Laat de NPO zich richten op kwaliteit, dat is m.i. iets waar ze zich mee kunnen onderscheiden.  Extra thema kanalen prima, maar gebruik het internet. Via dat medium luisteren m.i. toch al vele liefhebbers van alternatieve muziek.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

3 gedachten over “Luisteren naar de Radio Oktober”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.