X-Fi 2015 deel 1

Beurzen.

x-fitoegangskaart

Als vintage liefhebber ga ik al jaren niet meer  audio shows.  Modern High-end spul doet me niet zoveel.  Wellicht zijn het ook vooroordelen mijnerzijds.  Ik heb vaak het idee dat het over de top is qua prijs en geluid. Daar komt bij dat ik het meeste er gewoon niet mooi uit vind zien. Toch had ik op het High-end Forum enthousiast gereageerd op een topic over deze show.  

Eerlijk gezegd was ik het al weer een beetje vergeten.  Het is dat ik aan  forum genoot Ivan toen ook beloofd had dat hij mee kon rijden…..  Anders had ik een goeie smoes verzonnen. Het liep heel anders…. Onderweg  bedacht ik me,  “bekende merken” als: Yamaha en Luxman zijn er ook. En die maken weer mooie spullen met een knipoog naar de jaren 70 🙂

Vlot.

De heen en terug reis naar Veldhoven ging erg vlot over de A2.  Mijn bijrijder Ivan hoefde slechts 2x bij te sturen. Parkeerruimte zat daar, gewoon helemaal naar achter doorrijden. Ook de toegang naar binnen ging zeer vlot omdat ik een kaart via het internet had besteld en zo deze hele rij kon passeren.

Rij van zeker 3 kwartier voorbij
Rij van zeker 3 kwartier voorbij

Metrum.

Als je binnen kwam en gelijk rechtdoor liep kwam je in een ruimte met Metrum dac’s. M.i. erg mooi gemaakt. Aardige techneuten daar.  Die zwarte blokjes zijn een eigen ontwerp ladder DA converters  die geheel discreet gemaakt zijn.  Het verschil met de duurdere en goedkopere modellen is dat er meer of minder van deze converters zitten.

De Pavane een non oversampling dac. Forward corrected, 4 Dacs per kanaal in differential mode
De Pavane een non oversampling dac. Forward corrected, 4 Dacs per kanaal in differential mode

Foto’ s merken, types etc.

De voorgaande 3 X-FI’ s  had Ivan fraaie rapportages met foto’ s  gemaakt.  Dit keer was het de bedoeling gewoon als bezoeker heen te gaan de foto’ s zijn dus met een smartphone gemaakt zodat je toch een beetje een idee hebt van de show.  In types en merken van high-end apparatuur ben ik ook logischerwijs geen ster. 😉

Hanze HiFi.

Hanze was een van de stands, waar ik zeker een kijkje wilde nemen.  Naast eigen ontwerp audio apparatuur, repareren en restaureren ze ook Thorens draaitafels.  Binnen was daar een “feestje”  want ze waren voor de 5e keer op de X-Fi.

Demo verschil tussen TD-160 en TD-124
Demo verschil tussen TD-160 en TD-124

Er was een demo tussen een Thorens TD-160 en een TD-124 die exact hetzelfde element en arm hadden. Het verschil vond ik duidelijk hoorbaar de TD-124 vond ik  dynamischer en wist gewoon meer uit de groef te halen.  Erg mooie buizen versterkers ook.

Bijzonder vond ik  de eindversterkers. Daar worden Unitran uitgang trafo’s voor gebruikt. Unitran is een oud Nederlands merk dat niet meer bestaat. Ze maakte zeer goede trafo’s die gemakkelijk 80Khz halen.Volgens de mensen van Hanze hadden ze er genoeg van verzameld.

Dit is oud
Dit is oud

Volgens Hanze een van de meest perfect gelijklopende platenspelers ooit.  Deze platen werden gebruikt o.a. bij films en het geluid moest natuurlijk precies gelijk lopen met het beeld.

Wordt vervolgd

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.