Yamaha C-1 slot

High-end vintage uit de jaren 70.

 

Een aantal printen zagen er zo vies uit.
Een aantal printen zagen er zo vies uit.

Vies.

Niet alleen allerlei knopjes, pennetjes, stekkertjes etc….. ook een aantal  print platen waren vies.  Dat komt door het vloeimiddel wat in het soldeer zat dat in de de jaren 70 werd gebruikt.

Bijna weer brandschoon.
Bijna weer brandschoon.

 

Schoon.

Na een paar keer  schoonmaken met een tandenborstel en speciaal schoonmaak middel, ziet de printen er weer prachtig uit.

Lijn / toon trap paar onderdelen geplaatst
Lijn / toon trap paar onderdelen geplaatst

Zwarte pootjes.

Op de print heb ik al een paar nieuwe elco’ s geplaatst.  Goed te zien is dat ook hier er veel transistoren “zwarte pootjes” hebben.  Gewoon vervangen.  De Fet’ s die voor een groot deel het geluid bepalen zijn gelukkig niet aangetast.

Zoek de verschillen.
Zoek de verschillen.

Vooral doorgáán.

Elke print zie ik als een object, dat je zo goed mogelijk wil opknappen.  Maar het is ook een kwestie van vooral doorgáán.

yamahact7000riaadefect

Helaas.

Bovenstaand is de originele riaa  voorversterker die je nodig hebt om platen te kunnen afspelen.  Helaas was van een kanaal een aantal V-Fets defect en het ander kanaal ook niet helemaal goed. Ik heb wel de print zoveel mogelijk opgeknapt.  Maar de benodigde V-Fets zijn niet meer te krijgen.  Tegen dat soort onderdelen/printen  moet je toevallig tegen komen in het 2e hands circuit .

Voorkant.

Op een gegeven ogenblik, moet ook de hele voorkant eraf,  om bij kleinere en grote printen te kunnen komen.  Ook daar nieuwe transistoren en condensatoren en dan eindelijk weer testen! 🙂

Speelt weer, nu is het alleen nog een kwestie van de frontplaat en knoppen er op.
Speelt weer, nu is het alleen nog een kwestie van de frontplaat en knoppen er op.

Meting.

Yamaha C-1
Yamaha C-1

Voor en na-delen.

Zo ‘ n C-1  is een geweldige machine, hij klinkt en  meet fantastisch.  Brom en ruis is iets wat deze voorversterker niet kent.  De vervorming is zo extreem laag, dat ik het nauwelijks kan meten. De vele knoppen, schakelaars en aansluit pluggen zijn gelukkig van uitstekende kwaliteit. De lichtnet schakelaar kan problemen geven.  Service is te doen. Al zijn het wel erg veel printjes, knopjes, pennetjes, schakelaartjes etc.  Onderdelen zoals V-Fet’ s zijn -zover mij bekent- helaas niet meer te krijgen. Deze C-1 hoort bij het mooiste dat Yamaha ooit heeft gemaakt vandaar dat er 2e hands nog stevige prijzen voor gevraagd worden.

Jack

 

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.