Luisteren naar de Radio September

Hiermee is het fijn luisteren.

Philips Laboratories tuner 22AH673
Philips Laboratories tuner 22AH673

Omdat het een onoverzichtelijk lang verhaal werd, heb ik besloten om techniek een vaste pagina te geven.  Die staat in de balk bovenin.   En dan maandelijks updates te bloggen over de gebeurtenissen  in “radio land”.  In ieder geval zaken die mij opvielen.  Af en toe ontdek ik ook, een nieuw station of leuk programma en breng dat onder de aandacht.

FM.

Na protesten uit de 2e kamer van beide regeringspartijen  PvdA en VVD heeft minister Kamp besloten de FM frequenties op 31 augustus 2017 niet te veilen maar 5 jaar te verlengen tot 31 augustus 2022.  Omdat de Nederlandse wet een veiling voorschrijft en ook nieuwkomers een kans te geven was hij lang voorstander van een veiling.  Volgens Kamp is het alleen mogelijk om hier een uitzondering te maken als dit bijdraagt aan bevordering van analoge naar digitale techniek.

Het lijkt me niet gezond als techniek, opgelegd wordt door politiek.  Laat de luisteraars dat zelf uitmaken.  Voordat de verlenging een feit is zullen de huidige commerciële stations voor die 5 jaar verlenging moeten betalen.  Hoe de minister e.e.a. denkt te regelen lees je hier in de brief naar de 2e kamer.

Ontdekking.

Af en toe luister ik naar een ander station.  Ik was een Rotel RT-990bx aan het testen en toevallig stond de frequentie op 96.1Mhz.  Op die frequentie zit hier op  Ziggo kabel Classic FM.  Nu heb ik niet zoveel met klassieke muziek.  Maar als kind heb ik wel het e.e.a. meegekregen. Ook op de LTS kregen we muziek van een gepassioneerde leraar, die zoveel over klassieke muziek kon vertellen dat de muziek als het ware ging leven. Een prestatie van formaat bij pubers van 13 ….14 jaar.

Het aardige is nu ruim 40 jaar later dat je diezelfde muziek stukken gewoon weer herkend. Natuurlijk geen zware kost, maar toch hun slogan: “klassiek voor iedereen”  maken ze volgens mij méér dan waar.  Heerlijk om af en toe naar te luisteren.   Ook al hou je niet van klassiek. 😉

DAB.

Hier in Zaandam kan ik sinds 1 september naast de NPO op  kanaal 12 C . De Commerciële stations kanaal 11C,  ook regionale zenders ontvangen via kanaal 8A.  Hierdoor kan ik zo’ n 40 verschillende zenders ontvangen en in 2017 komen er nog een paar bij. Ook een van mijn favoriete stations Radio M Utrecht die ik normaal op 93.1mhz via mijn antenne ontvang.

Mijn 3 element FM antenne
Mijn 3 element FM antenne

Omdat ook Radio M maar 64Kbit/sec toebedeeld heeft gekregen zijn de verschillen groot t.o.v. FM. Waarom dat zo is heb ik uitgelegd op de techniek pagina  en ga ik hier verder niet over in discussie.  De FM radio is een Pioneer F-99x  uit 1985  en de DAB+  is een Cambridge Azur 650T uit 2010.

Beide vind ik prachtig ontworpen en muzikaal met een uitstekende uitvangst, lage vervorming en ruis.

 

Pioneer F-99X
Pioneer F-99X ziet er gewoontjes uit, maar speelt heel fijn.

 

azur650t
Ook deze Cambridge tuner heeft een opmerkelijk goede ontvangst op FM en DAB+

 

Blacklionwhitedac

De Cambridge heb ik ook nog via toslink aangesloten aan een high-end Black Lion white studio dac zodat werkelijk alles uit het digitale signaal gehaald wordt wat mogelijk is.  Verschillen tussen DAB+ stations  zijn daardoor heel goed hoorbaar.   Ik hoop dat de bitrate en daarmee de geluidskwaliteit omhoog gaat.

Jack

 

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.