Digitaal Maak zelf een high-end muziekserver met MPD deel 4

 Handige zaken en voortschrijdend inzicht.

Mijn MPD configuratie en bijbehorende muziek programma’ s op mijn Imac,  Android smartphone en tablet en een Ipad draaien behoorlijk goed. Natuurlijk heb ik ook bij dit project enige “hindernissen”  moeten overwinnen. Maar ik denk als je deze muziekserver goed hebt draaien, dat je niet gauw wat anders wilt.  Met dank aan mijn steun en toeverlaten Johan en Patrick.

Ik weet niet hoe jullie de dingen aanpakken,  maar zodra de hoofdlijnen bekent zijn, begin ik gewoon.  Je kunt wel eeuwig blijven dubben maar dat schiet natuurlijk niet op.  Mocht er onderweg toch iets handiger kunnen, dan nemen we het gewoon: “voortschrijdend inzicht”  🙂

Eerst maar weer terug naar het begin van het project.  Waarom muziek direct vanaf  harddisk afspelen volgens mij beter is, dan vanaf een CD of via een netwerk vanaf een NAS.

Tijd.

Alles wat met digitaal is, heeft  te maken met tijd. Onnauwkeurigheden  daarin tasten direct het originele geluid aan.  Het gaat me wat ver, om daar uitgebreid over te discussiëren of stevig te onderbouwen.  Bovendien kan b.v. Guido Tent dat veel beter uitleggen. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar jitter.   Af en toe is hij gast docent bij:  Menno van der Veen.

CD-speler.

Muziek klink beter vanaf harddisk
Muziek klink beter vanaf harddisk

In de meeste moderne CD-spelers zit tegenwoordig een nauwkeurig klok.  Toch is mijn ervaring dat een nauwkeurig geripte CD beter kan klinken vanaf harddisk.  Hoe dat kan is simpel. Bij het afspelen van een CD moet het digitale signaal binnen een bepaalde tijd uitgelezen zijn.  Zo niet dan komt de foutcorrectie in actie.  Daar kunnen fouten ontstaan. Een goede CD-ripper heeft het probleem tijd niet, die kan rustig 30 …50x eenzelfde stukje van de CD uitlezen totdat het perfect is.  Ikzelf gebruik onder Linux  abcde  en zet het om naar FLAC . Voor Windows liefhebbers is er b.v.  exact audio copy . Beide zijn gratis te downloaden en te gebruiken.

NAS.

Een NAS vind ik een handig apparaat in mijn netwerk voor het opslaan en archiveren van allerlei data, dus ook muziek.  Maar volgens mij minder geschikt, voor het afspelen daarvan.  Ook hier vanwege een simpele reden: “transport kost tijd!”  Ja maar, hoor ik mensen denken en zeggen: “dat wordt toch ergens gebufferd in het traject?”  Dat zal gerust, maar ook hier kan van alles misgaan. Om maar te zwijgen over WiFi, waar half Nederland problemen mee heeft.

Andere fouten, die ik gemaakt heb.    Voortschrijdend inzicht”  🙂

Sommige muziek heb ik op LP, CD en zelfs SACD. Voor het gemak en omdat ik niet wéér  wil betalen voor dezelfde muziek  download ik wel eens wat vanaf het internet.  Of krijg het een en ander van vrienden en kennissen.  Hoe de kwaliteit daarvan is (m.a.w hoe nauwkeurig dat geript is)  is maar afwachten.  Na diverse teleurstellingen heb ik besloten dat ook maar zelf te doen.  Als ik de muziek mooi vind en niet zelf op CD heb, koop ik het gewoon.

Verbluffend.

Na al deze zorg, vind ik het resultaat vaak verbluffend. Achtergrond koortjes, muziek laagjes en loopjes en subtiele details zijn ineens hoorbaar. Gemompel op de achtergrond blijkt ineens een stem te zijn.  Duurder 24 bit 96Khz  materiaal kan mooier zijn, maar ik vind het niet altijd meerwaarde hebben en hoor dan geen verschil.  Het is verbluffend hoe goed vaak CD materiaal al is.  Dus “gewoon” 16 bit en 44.1Khz .

Vooraf goed instellen van de PC.

De meeste PC’ s hebben een ingebouwde geluidskaart.  MDP kan daardoor van slag van raken en gaat in plaats van je USB dac met je interne geluidskaart communiceren.  Gewoon uitzetten in de BIOS van je de PC.   Of dat gelukt is kun je met het commando: aplay -L  testen.  Doe dat een keer,  voor en na  het instellen van de BIOS en zie de verschillen.  Wil je de tekst in een bestandje om het nadien na te kunnen lezen.  Doe dan b.v.  aplay -L > biosvoor.txt  en daarna aplay -L > biosna.txt.

Andere Tips.

Voor Android is de gratis MPDroid app te downloaden bij Google Play.

mpddoroid

Veel instellingen staan ook in deel 3    Echter de plaatjes die bij de muziek horen, willen niet altijd laden vanaf het internet.  Verder is het handig dat vanaf één plek (in dit geval onze Debian server) lokaal de plaatjes geladen worden.  Dan zijn ze op alle spelers hetzelfde!  Vul in bij:   Settings ===> Cover Art Settings ===> Path to music ===> http://192.168.0.X = jouw ipadres van jouw Debian server en vergeet http:// niet!.  Vink voor de rest alles aan op deze pagina. Behalve misschien Album cover art Listings.

Cantata.

Zoals eerder gemeld Cantata is een wonderschone muziekspeler, het is er voor Linux, Mac en Windows.   Installeer het als gebruiker: “Default”  en maak een Windows share naar je muziek directory. Handig is alle plaatjes waar dan ook: cover.jpg  te noemen.   Nu kun je bij Albums het plaatje makkelijk downloaden en gemakkelijk beschikbaar maken voor alle andere muziek spelers.  De mooiste plaatjes vind ik van Itunes.  Ga dus met de muis op het desbetreffende album staan ===> rechter muisknop ===>settings.

Makkelijke manier het plaatje van de hoes toe te voegen (cover.jpg)
Makkelijke manier het plaatje van de hoes toe te voegen (cover.jpg)

Mocht het album plaatje niet opgeslagen kunnen worden dan het de desbetreffende directory te weinig lees en schrijf rechten.  Op de Debian server in de music directory:

usbaudio@debianmusic:~/share/music$ sudo chown usbaudio:usbaudio * -R
usbaudio@debianmusic:~/share/music$ sudo chmod 777 * -R

usbaudio@debianmusic:~/share/music$ ls -all
totaal 216
drwxrwxrwx 44 root     root     20480 sep  4 17:11 .
drwxrwxrwx  3 root     root      4096 aug 29 22:13 ..
drwxrwxrwx  2 usbaudio usbaudio  4096 sep  4 15:08 10 CC – The Very Best Of 10 CC (And Godley & Creme)
drwxrwxrwx  2 usbaudio usbaudio  4096 sep  4 15:08 Angelo Badalamenti – Music From Twin Peaks
drwxrwxrwx  2 usbaudio usbaudio  4096 sep  4 15:50 Donald Fagen

Let op dat je dat in de goede directory doet.  Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk en het kan vast nóg veel beter en mooier.  Maar die creativiteit zul je nu zelf wel hebben, anders had je dit niet gelezen.

MPD

  • Er is ook een MPD voor MacOSX.  Heb ik geprobeerd en dat werkt goed onder Yosemite.  Met deze link kom je heel ver.
  • En ook voor RASPBERRY PI 2  Niet zelf geprobeerd 
  • Ook handig, alle MPD instellingen

Mijn mpd.conf ziet er nu zo uit (kan nog veranderen)

usbaudio@debianmusic:~$ cat /etc/mpd.conf

#Files and directories #######################################################
music_directory         “/home/usbaudio/share/music”
playlist_directory      “/var/lib/mpd/playlists”
db_file                 “/var/lib/mpd/tag_cache”
log_file                “/var/log/mpd/mpd.log”
pid_file                “/var/run/mpd/pid”
state_file              “/var/lib/mpd/state”
sticker_file            “/var/lib/mpd/sticker.sql”
# General music daemon options ################################################
user                            “mpd”
group                             “audio”
# For network
bind_to_address                   “192.168.0.3”
port                            “6600”
auto_update                 “yes”
# Symbolic link behavior ######################################################
follow_outside_symlinks        “yes”
follow_inside_symlinks        “yes”
# Zeroconf / Avahi Service Discovery ##########################################
#zeroconf_enabled               “yes”
#zeroconf_name                  “debianmusic”
# Input #######################################################################
#input {
#       plugin “curl”
#       proxy “proxy.isp.com:8080”
#       proxy_user “user”
#       proxy_password “password”
#}
# Audio Output ################################################################

audio_output {
type            “alsa”
name            “USB hiFace”
device          “hw:CARD=hiFace,DEV=0”
auto_resample   “no”            # vertel ALSA dat je geen resampling wil
mixer_type   “software”      # volumecontrole door de versterker door mpd!
replay_gain_handler “none”   # idem
enabled          “yes”
always_on    “yes”
}
# Character Encoding ##########################################################
filesystem_charset              “UTF-8”
id3v1_encoding                  “UTF-8”
###############################################################################

Software om DVD-Audio 24bit te rippen.

Voor MacOSX heb ik DVD Audio Extractor   gevonden.  Werkt heel aardig maar een aantal zaken moet je met de hand invoeren zoals je juiste naam en datum van de DVD. Verder moet je hem zo instellen dat hij 24bit 48Khz of 96Khz  gaat rippen.  Afhankelijk van het materiaal natuurlijk.

Misschien komen er nog meer tips en truc’ s voor MPD.  Dat komt dan op deze pagina.

Veel plezier ermee,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.