Yamaha C-1

High-end vintage uit de jaren 70.

1e test met nieuwe voeding
1e test met nieuwe voeding

 

In mijn Blog  had ik hem al even genoemd deze  Yamaha C-1. Volgens Audioscope   “This is definetly the greatest audiophile preamp for the audio analyst! ”  Of dat zo is? ik denk het wel. Hij meet nu en klinkt in ieder geval, wel zo.  Maar voordat deze C-1  dat deed, hoorde je een angstaanjagend “geknetter” bij het aanzetten.  Niet fijn. 🙁  Helemaal niet, als je achterkomt dat er veel meer kritische onderdelen in zitten, dan verwacht. Gelukkig was het geen “haast  klus”  en laten we eerlijk zijn, hoe moeilijk ook, het is toch fantastisch aan zo’n mooi apparaat te mogen sleutelen? 🙂

Voeding.

Vaak een goed punt om  te beginnen, helemaal  in deze C-1.  Want de gebruikte V-fet’ s  in deze voorversterker lijken veel op audio buizen.  Daar waar een buis een negatieve voorspanning op zijn grid krijgt, krijgen de V-Fet’s  iets van -22volt  op hun gates.  Is die er niet, dan loop je het risico dat de buis of V-fet  “overlijd”.  Nu kan een buis wel wat hebben, maar de meeste halfgeleiders gaan direct in rook op…

Zo ziet een C-1 er origineel uit
Zo ziet een C-1 er origineel uit

De voeding print zit links.  Als je goed kijk ziet je dat de contacten groen geoxideerd zijn;  Dat er, scheuren in  de print plaat zitten.  (die door een van de vorige eigenaars vrij netjes waren hersteld. ) Op het achterste gedeelte  staat een vrij hoge spanning van een paar honderd volt.  Ik mat zelfs iets van 265 volt  tussen de beide koelplaatjes.  Pas dus op als je zelf aan je C-1 gaat werken.

Na heel wat uurtjes
Na heel wat uurtjes

Sprong in de tijd.

Ik maak even een sprong in de tijd, anders wordt het misschien zo’ n saai verhaal en nu kun je makkelijk A/B vergelijken.

 • Aan de bovenkant zijn nu alle:
 • Elco’s vervangen
 • Klein signaal transistors met zwarte pootjes vervangen
 • Contacten schoon genaakt
 • Hier en daar voorzichtig wat geoptimaliseerd met betere onderdelen.

Onderkant.

Aan de onderkant zitten ook een aantal printen.  Nader onderzoek wees uit dat er zelfs nog een laag tussen zat.

Ook de onderkant zit vol met stekkertjes en nog meer printjes
Ook de onderkant zit vol met stekkertjes en nog meer printjes

Links boven zit een “lijn en tone amp”. Rechts daarnaast een klein buffer versterkertje. Links- en rechts onder een batterij schakelaars en ingangen. Daaronder zitten nog meer printjes.  Zo’ n C-1 kostte een paar centen maar dan heb je ook wat.   Deze voorversterker is nu nog steeds veel geld waard. Daarover een volgende keer.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Yamaha C-1”

 1. Hallo Frank,

  Er kwam inderdaad eind jaren 70 begin 80 top audio uit Japan, dat zich nu anno 2015 makkelijk kan meten, met het moderne spul van nu.
  Yamaha maakt weer audio met een knipoog naar de jaren 70 😉 Net als toen, niet goedkoop, maar zeker bereikbaar voor veel mensen met een normaal inkomen.
  Slimme mensen laten daarom gewoon hun oude spulletjes opknappen of kopen een gereviseerd exemplaar.

  Dat is in verhouding, nog veel goedkoper ook.

  Groet,

  Jack

 2. Hoi Jack,

  Wat een pareltjes heb je iedere keer op je operatietafel!
  Ik krijg stellig de indruk dat de Japanners met hun producten in de 70er jaren hun tijd minimaal een decennium vooruit waren.
  Lijkt me idd een high end killer!

  Dit soort mooi spul zie je nu niet meer in de shop.
  Wel meer bling bling of een prijskaartje van een half modaal jaarsalaris.
  Groet Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.