Kenwood KT-6005 van Martijn

Vintage uit de jaren 70

Af en toe krijg ik van mede hobbyisten, de vraag of ik hun apparaat kan afregelen. Gewoon omdat ze de apparatuur en/of kennis niet hebben. Zo kwam Martijn met deze tuner.

Uit 1972 komt deze Kenwood KT-6005. Het is model uit het midden van een reeks KT-4005 t/m KT-8005. Een jaar later werd een reeks KT-4007 t/m KT-8007 geïntroduceerd die sterke gelijkenis heeft. De KT-6005 zie er eenvoudig uit. Maar was voor die tijd best prijzig ik schat zo’ n fl 700,- gulden. Dat geld blijkt goed besteed als je ziet hoe degelijk deze tuner is gemaakt.

KT-6500meten
Kenwood KT-6500 op de meet tafel

Boenen

KT6500onder
Verf….

Als ik het goed heb begrepen, was deze tuner erg verwaarloost en zag er niet meer uit.  Martijn heeft moeten boenen om hem weer een beetje toonbaar te maken. Onderop op de rand zijn nog verf sporen te vinden.  Kennelijk vond een van de vorige eigenaren dat mooier….  Daarnaast heeft Martijn hem zélf technisch al heel behoorlijk opgeknapt.  Mensen die zoveel moeite doen en de waarde van dit prachtig gemaakte toestel zien hebben bij mij niet één maar twee streepjes voor. Dus over de vraag of ik wou afregelen hoefde ik na te denken… “tuurlijk!”

Lekker eigenwijs

Achteraf meer werk dan verwacht. Het afregelen van de stereodecoder ging niet helemaal lekker. Bij de 1e meting had ik maar liefst 3% vervorming 🙁 Na een tijdje “prutsen” zat ik op 0,3%. Maar het was nog steeds naar mijn zin. Op een zender afstemmen ging ook niet zo lekker. In zo’ n geval laat ik een degelijk project even met rust. Er zaten een paar dagen vrij in Mei dus dat kwam mooi uit.

Zwarte pootjes en hardnekkig vuil

KT-6500zwartepootjes
In de cirkel de beruchte 2SC458 met z.g.n. “zwarte pootjes”

Deze foto is van de stereo-decoder. In de cirkel een typisch voorbeeld van een 2SC458 met “zwarte pootjes”  Dit type transistor is veel gebruikt in de 70e jaren en zit ook b.v. in onze Yamaha CT-7000 Lang verhaal kort.  Langzaam vreet deze aanslag door de behuizing van de transistor. Dat gaat héél geleidelijk met eerst meer ruis, daarna geknetter en daarna doet de transistor niets meer. Gek genoeg lijkt het wel,  dat niet àlle transistoren met “zwarte pootjes” daar last van hebben.  Maar dit type 2SC458 is “berucht”.

KT6500afstem
Afstemcondensator

Deze KT-6005 heeft een fraaie 4-voudige afstemcondensator voor FM en een 2-voudige voor AM.  Normaal is één keer goed schoonmaken en opnieuw invetten voldoende.  Maar daar nam deze “rakker” geen genoegen mee!  Vandaar dat ook het afstemmen niet helemaal lekker naar mijn zin ging.  Met veel geduld en een tandarts haakje schoonmaken, en na een 10tal wattenstaafjes met zuivere alcohol is 43jaar oud vuil verwijderd…. Daarna weer  invetten met een klein beetje zuurvrije vaseline. Gewoon, omdat dit zo mooi gemaakt is 🙂

Meten

De resultaten mogen gezien worden!  Handig is daarbij dat je deze tuner op zijn zijkant kunt zetten tijdens het afregelen.

KT6500detectorafregelen
Afregelen van de detector op minimale vervorming en exact het midden.
KT-6005
Meten

Voor uit een tuner uit 1972 met discrete stereo decoder zijn dit keurige cijfers 0,25% vervorming in stereo bij 1Khz.  Ook van ruis zul je geen last hebben met deze tuner > 85dB bij 10mV antenne signaal.

KT6005kaanaal

Ook de kanaalscheiding is met 51dB zowel van Links naar Rechts als Rechts naar Links heel goed.

Voor- en na-delen

Een nadeel is misschien het uiterlijk. Niet iedereen zal dit 2 kleurige uiterlijk zilver met goud bruinige onderrand mooi vinden. Net als de houten zijpanelen die er normaal opzitten. Daarnaast moet er flink gesleuteld worden om hem weer goed te laten werken.

Maar mag het? Dit apparaat is meer dan 40jaar oud! Terwijl half Nederland na 7 jaar weer wat nieuws moet kopen speelt deze Kenwood KT-6005 vast nog vele sets door. De ontvangst is en de selectiviteit is erg goed. Maar het mooiste is het geluid, daar kun je uren lang naar luisteren.

KT6500klaar
Speelt weer erg mooi de komende decennia

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Kenwood KT-6005 van Martijn”

  1. Hallo Eric,

    Bedankt voor uw bericht. Natuurlijk kunt u contact met mij op nemen mocht er wat mis gaan.

    Met vriendelijke groet,

    Jack

  2. Dag Jack, graag had ik uw adresgegevens willen kennen omdat ik namelijk dagelijks speel met de KT6005 en KA 6004. Ik kocht deze toestellen in 1974 en ondervond nooit enig probleem ermee. Destijds kocht ik op een rommelmatkt twee identieke toestellen als donor voor mijn toestellen moest er mogelijk ooit iets mis gaan. Aan de versterker is al geprutst en ondermeer het relay voor kortsluitbeveiliging werd eruit verwijderd.
    Indien ooit mijn toestellen problemen zouden ondervinden, mag ik u dan contacteren? Indien u anderzijds onderdelen nodig zou hebben, laat dan maar iets weten, graag wil ik u dan ook verder helpen. Groetjes, Eric Renson Anchamps Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.