Revox B-260 en B-160

Vintage uit eind jaren 80

Wie aan Revox denkt, zal mogelijk  aan de A77 en B77 tapedecks denken. Een feit is dat Revox een heel scala van serieuze audio apparatuur voor thuis gebruik maakte. De meer professionele lijn heette “Studer” naar de gelijknamige naam van de oprichter Willi Studer. In mijn beleving werd soms iets aangepaste Revox apparatuur ook gewoon in studio’ s gebruikt. Dat deden wel meer Duitse merken zoals Gründig.

revoxb260b
Deze Revox B-260B kan zo de studio in

Europese topkwaliteit

Volgens mij werd in de jaren 70…80 de serieuze audio industrie,  voornamelijk gedomineerd door de Japanse merken zoals: Pioneer, Sansui, Kenwood, Sony, Luxman, Technics en vele anderen.

Philips heeft wel een paar mooie dingen gemaakt, maar richtte zich net als een paar andere Europese fabrikanten zoals Gründig meer op consumenten elektronica. In ieder geval hadden de Japanse merken bij het bedrijf waar ik werkte de overhand.

Revox

Een merk als Revox heb ik daar niet gezien, misschien was het wel té exclusief? té duur?. Feit is echter dat de twee Revox tuners die ik nu ga bespreken zéér goed in elkaar zitten en nu 25 jaar later nog steeds goed werken en dat nog wel even zullen doen.

B-260

revoxb260bbinnen
Revox B-260 erg mooi gemaakt

Zo ziet een B-260 er van binnen uit en dan is dit ook nog de zeldzame zwarte uitvoering. Globaal bestaat deze tuner uit 3 gedeeltes links de zware en zeer uitgebreide voeding en de audio uitgang.  In het midden de stereo-decoder en het midden frequent en rechts in het stalen doosje het ontvangst gedeelte.

Opbouw

Wat opvalt is de bijzonder mooie en zeer moderne opbouw van deze apparaten. In het ontvangstgedeelte mooie dual gate mosfet’s.  Ik tel ik zo 6 afgestemde kringen met varicaps wat vergelijkbaar is met een afstemcondensator met 6 secties. Dan het midden frequent. Fraai opgebouwd met L C kringen in plaats van keramische 10,7mhz filters.  Rond de stereo-decoder ook al mooie spoelen en condensatoren. (L C)  Een dergelijke bouw is zeker niet goedkoop.  In deze B-260 zit ook nog een RDS print, dat wordt verzorgt door print  links die rechtop staat.  RDS was eind jaren 80 nog een accessoire en zat zeker niet standaard in élke Revox tuner.

Onderhoud

Aan de onderdelen en printen met datum stempels, is deze B-260B begin 1990 de gebouwd. Dankzij de componenten keus en zorgvuldige gebruik door de vorige eigenaar(s) Is dit exemplaar is dusdanige goede staat dat schoonmaken, nalopen en afregelen voldoende is.  Er is één weerstandje in de voeding dat een beetje warm wordt.  Dat wordt hij al 25 jaar en houdt het na verwachting met de rest van de componenten ook nog wel een aantal jaar uit.  Ik schat dat deze tuner zeker de komende 10 jaar verder geen onderhoud nodig heeft.  Daarna is een revisie noodzakelijk.  Je moet er ook een beetje geluk mee hebben en dit soort apparaten niet bovenop een warme versterker zetten.

B-160

revoxb160
Revox B-160

Duidelijke familietrekjes heeft deze  B-160. Hij was de helft zo goedkoop als de B-260.  Uit een folder van Revox die ik ergens op het WWW heb gelezen was deze tuner voornamelijk bedoelt voor ontvangst via de kabel.  Nou hij mag misschien iets simpeler in elkaar zitten, maar de ontvangst op mijn raam- en buiten-antenne is nog steeds uitstekend.

revoxb160binnen
Revox B-160 dezelfde mooie opbouw

De componenten keus  is grotendeels hetzelfde.  Hier en daar, net even een haartje minder goed of uitgebreid.  En deze B-160 heeft maar één antenne ingang en één audio uitgang.

revoxb160.voeding

 

Dit exemplaar komt uit 1988 en heeft  minder goede Frako elco’ s in de voeding.  Die zou ik vervangen.  Geen schande na 27 jaar trouwe dienst.

Metingen

revoxb160meting
B-160

De signaal ruisverhouding van deze B-160 zit op -90dB bij 10mV antenne signaal.  De kanaal gelijkheid is subliem net als de hoeveelheid en soort even en oneven harmonischen die mooi in evenwicht zijn.  Dit zorgt voor een mooie neutrale klank.  De 19Khz piloot toon onderdrukking is zeer goed, dat was van vroeger van belang voor tape opnames.

revoxB260Emeting
B-260

De B-260 laat nagenoeg hetzelfde resultaat zien.  Heeft een iets betere signaal ruisverhouding, maar  blijkt na een paar keer meten toch marginaal.  Beide tuners hebben een kanaalscheiding van >50dB. Alle specificaties die ik heb bekeken, zijn m.i. beter dan door de fabriek opgegeven. De vervorming van beide tuners zit onder de 0,1% stereo.  Dat kunnen alleen de allerbeste.

Verschillen

Toch zijn er kleine en grotere verschillen.  Met heel sterke antenne signalen van de kabel en sterke lokale FM zenders zal allemaal niet zoveel uitmaken.  Maar juist met een eigen antenne op het dak kan de B-260 beter presteren.  Handig is daarbij dat je ook 2 antennes kunt aansluiten. Bijvoorbeeld een op de kabel en een op een raam- of buiten-antenne.  Of bijvoorbeeld  een Magnum Dynalab ST-2 antenne voor sterke lokale stations en een roteerbare medere element FM antenne op het dak.   Ook de componenten keuze en schakelingen met name in de audio weg zijn op een hoger niveau.

revoxaudiob260b
audio uit B-260
revoxaudiob160
audio uit B-160

Duidelijk is te zien dat de audio uitgang van de B-160 eenvoudiger is uitgevoerd.   Toch zul je van deze transparant en gedetailleerd klinkende apparaten véél plezier kunnen hebben. Waar de B-260 duidelijk een streepje vóór heeft.  Maar de eigenaren van de B-160 duidelijk heel veel waar voor hun geld hebben gehad.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

5 gedachten aan “Revox B-260 en B-160”

 1. Dag Marcel,

  Ik neem aan dat alle verdere spanningen zowel de wisselspanning in en de gelijkspanningen uit wel kloppen.
  https://tubejack.nl/wp-content/uploads/2023/06/Scherm%C2%ADafbeelding-2023-06-29-om-22.10.01-1024×576.png
  Wat ik zelf zou doen is de spanning meten op C1 die zal iets van 50volt zijn. Daarna meten op de collector van Q4 welke spanning daar uitkomt. Verdacht is de zener diode DN5 en de 1n4148 serie diode. Maar het kan ook zijn dat de waarde van een of meer weerstanden rond Q4 niet meer klopt. Zo vanaf de gelijkrichter telkens een stukje opschuiven. Verder krijg je ook gekke dingen als je per ongelijk een elco verkeerd om hebt geplaatst.

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 2. Goedenavond

  Ik heb een ReVox B260 tuner die helaas niet meer ontvangt.
  Heb al een groot gedeelte aan elco,s vervangen
  Na metingen kwam ik er achter dat de voedings spanningen niet kloppen
  Vooral de 33 volt is bij mij 20 volt
  De vraag is nu waar kan dit aan liggen
  Graag hoor ik uw reactie aub
  met vriendelijke groeten
  Marcel

 3. Thank you for this detailed review. I repaired a B160 that had been badly modified(see my Youtube video) and have been blown away with its performance and sound quality. I never did find a service manual for the 160, although I think the 260’s is the same more or less.

 4. Bedankt. In de jaren 70 en 80 is veel mooie geluidsapparatuur geproduceerd. Sommige fabrikanten zoals Yamaha maken weer stevige apparatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.