Philips FT-980 deel 2

Vintage audio uit de jaren 80

ft980klaar
Deze FT-980 speelt de sterren uit de hemel.

Update

Ruim een jaar terug heb ik het een en ander verteld over de Philips FT-980 tuner  (wat ik nu ga vertellen geldt ook voor het iets eenvoudiger model FT-880.)  Zoals je inmiddels weet zijn deze tuners ooit in de Gründig fabrieken gemaakt. Dat “werk uitbesteden”  gebeurt volgens mij nog steeds. In ieder geval leverde Philips onderdelen aan tal van bedrijven.

Ik ken de details niet precies,  maar in ieder geval is een deel van Philips is overgenomen door BC (British Components) dat tegenwoordig Vishay heet. Mooi verhaal denk je nu misschien. Maar wat moet ik ermee?

Uitdaging

Zoals je wellicht hebt gelezen gaan deze tuners nu 30 jaar later allemaal defect. Met een handvol nieuwe onderdelen waaronder nieuwe trimmers in het ontvangst gedeelte spelen deze tuners weer prachtig. Maar ik hou van uitdagingen en een FT-980 siert regelmatig in ons audiorek.

ft980nieuweonderdelen
Vanaf de fabriek waren zeker geen slechte onderdelen gebruikt. Maar ja… “let’s make things better”

 Beetje betaalbaar

Het uitgangspunt was om het een beetje betaalbaar te houden in plaats van zeg 15 onderdelen vervang ik er nu +/- 45. Alle elco’s van de voeding/RDS print en hoofdprint heb ik zoveel mogelijk vervangen door nieuwe Vishay 038 63volt elco’s die klinken fantastisch in vintage audio en heb ik in de duurste high-end apparatuur gezien.

Wat ook een leuke bijkomstigheid is dat deze elco’s van Vishay vroeger door Philips werden gemaakt. Feitelijk wordt deze tuner weer “Verphilipst” 🙂 Ben je daar nog?.  Er worden heel slim een paar 100volt types gebruikt, die hebben net als de 63volt versie een lage verliesfactor. Helaas had ik tijdens de verbouwing geen 100volt 038 types voor handen dus de nieuwe zijn Vishay/Sprague. Bij toekomstige modificaties hebben ook die mijn favoriete blauwe kleur.

ft980klaarbinnen
Mooier dan nieuw

Mooier dan nieuw

Ik ben van mening dat hij nu mooier dan nieuw klinkt, dat is gezien de reacties zeker niet overdreven is. De in de fabriek gebruikte Rubycon elco’s meten na 30jaar nog vrij goed, maar de nieuwe “verse elo’s” zijn nét even beter. Verder ook hier weer de mute transistoren verwijderd en hele mooie Philips folie condensatoren in de muziekweg.

ft980print
Fraaie print platen

 Aandacht punt

ft980meten
Afregelen variocap afstemspanning

De printen vind ik erg mooi gemaakt. Aandacht puntje is de plaats waar de voeding connector zit. Daar wil het soldeer weleens bros worden. Kwestie van goed door solderen waarbij iets van de koperprint wordt weggekrabd. Zodat het een en ander net een groter soldeer oppervlakte heeft en beter contact maakt. “Let’s make things better!”

Meten

Hierna kan het meten beginnen. Altijd leuk werk. Eerst wordt het tuner gedeelte afgeregeld (variocap afstemming) Daarna de vervorming en de stereo-decoder scheiding. Er kunnen kleine exemplarische afwijkingen zijn maar 0,14% vervorming, 49dB kanaalscheiding bij 1khz en max 86dB signaal ruisverhouding bij 10mV antenne signaal in stereo! is natuurlijk erg goed.

ft980alleelcos
prima cijfers in stereo geeft deze Philips FT-980

En komen er nog meer updates voor deze FT-980?. Voorlopig niet, maar ik zeg niet, nooit 😉

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Philips FT-980 deel 2”

 1. Hallo Fred,

  Ik schat in dat reparatie en opnieuw afregelen a €45 voldoende is.

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 2. Beste Jack, heb een Ph. FT 880, deze stemt niet meer af, boven de 106 Mhz. Hoor je zwak 1 zender van 106 tot 108… van 87.5 tot 106 goede ontvangst lijkt mij, stereo. tunend.. e,d (PLL niet in orde?)
  Is dit simpel te herstellen? Ook de 20pf ctjes , in het blikje, moeten waarschijnlijk vervangen worden.

  Misschien kan je indicatie geven, in de kosten, als ik de tuner langs breng.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.