Yamaha CT-7000 deel 2 update

Vintage uit de jaren 70

ct7000zilverklaar
Ook mijn zilverkleurige CT-7000 is klaar

Niet eenvoudig

De zwarte Yamaha CT-7000 staat in de woonkamer te spelen. Het repareren van deze tuner was niet eenvoudig omdat de controle print in erg slechte staat was met diverse print breuken. De hele print stond ook iets bol.

Ook het herstellen voeding  heeft de nodige uurtjes gekost. De vorige eigenaar had de vermogenstransistoren van de voeding naar de zijkant verplaatst.  Op zich geen onaardig idee. Alleen waren 2 gebruikte transistoren zo groot, dat standaard TO220 isolatie plaatjes net te kort waren  en dat zie je in het begin echt niet…. De metalen schroefjes vond ik niet echt goed geïsoleerd.  Ik heb daar wel een paar uur mee zitten puzzelen. Uiteindelijk heb ik gewoon alles dubbel geïsoleerd.  Je met een béétje creatief zijn niet?. Om eerlijk te zijn, soms zit het flink tegen.  🙁

Maar het is echt de moeite waard. Zo’n CT-7000 kan -goed gereviseerd- ongelofelijk mooi spelen 🙂

ct7000voedingtom
Vind ik geen handige plaats
ct7000zwartisolatie
Aan 2 kanten isolatie ringen en extra TO3P isolatie plaatjes

Laatste test update 18-4

ct7000laatstetest
Laatste test voordat de metalen kappen er weer opgaan

En dan kan het testen beginnen.  Update 18-4  metingen in stereo en 1khz van mijn zilveren CT-7000.  Het bleek mogelijk de tuner nóg beter af te regelen.

 • Signaal ruisverhouding bij 1mV antenne signaal 85dB.
 • Bij 10mV 88dB.
 • Vervorming (THD) bij 1khz  0,1%.
 • Kanaalscheiding  54dB  van links naar rechts en omgekeerd.
 • Frequentie bereik tot 18khz.
ct7000zilververvorming
Meet toon van 1khz

 

Op dit plaatje zijn de globale spec’s te zien.  Het antenne signaal is 10mV (mili volt)  op mijn 3 element FM antenne komen een aantal stations zo sterk door.  De signaal ruisverhouding  rond 1 khz zit rond de 88dB dat is gewoon heel goed.  De totale vervorming is 0,1% en dan nog voornamelijk even harmonische dat staat garant voor een mooi geluid.

ct7000steps1khz

Met “Steps”  kan ik in hele kleine stapjes meten, het programma produceert dan tonen tussen de 20hertz en 20khz.  In werkelijkheid meet ik zelfs tot 50khz maar dat is in dit plaatje niet zichtbaar. Ook niet erg want de hoogste audio frequentie van FM zit op 15Khz.   Wat nu mooi zichtbaar is hoe de  vervorming is opgebouwd . Dit komt omdat Steps veel meer metingen doet en daarmee nauwkeuriger is.  De 2e harmonischen is slechts 0,004660 (D2) en alle andere zijn nog lager.  Dat houd in dat deze tuner is staat is heel kleine details te laten horen.  0,1%  totale harmonische vervorming (THD) voor een tuner is extreem laag. Alleen de allerbeste kunnen dat.

ct-7000steps10khz

Het aardige is dat bij hogere frequenties de vervorming nog veel lager is.  Belangrijk want daar is het meer storend.  Bij 19khz loopt de meting natuurlijk enorm op. Want 19khz is de piloot toon die met het stereo signaal mee gestuurd wordt als referentie toon om in de tuner het linker en rechter kanaal weer te kunnen scheiden.

ct-7000zilverfrequentie

Als laatste meting van het frequentie bereik.  Dat loopt recht binnen 0,2dB. Na 19Khz ook hier “rommel” in de meting want de filters in de tuner onderdrukken alles boven de 19Khz.

Smaak te pakken

Het aardige van zo’ n project is dat je de smaakt te pakken krijgt en doorgaat. In mijn zilveren CT-7000 was de voeding en het controle bord klaar, maar de rest niet.  Na een lange dag sleutelen 50 elco’s en 60 transitors verder, speelt ook deze tuner weer zoals ik graag wil.

Om een idee te geven hoeveel onderdelen op één print.

ct7000zilverstereodecoderhalfleeg
Ongeveer de helft van de onderdelen worden vernieuwd

Op dit punt zijn alleen 27 2SC458 transistoren verwijderd en àlle 33uf  elco’s .  Hierna worden nog de resterende elco’s en transistoren vernieuwd.

ct7000zilverstereodecoderklaar
Stereodecoder klaar

En kan ook het testen van deze CT-7000 beginnen.  Was al donker geworden.

ct7000zilvertestinhetdonker
Zacht groene schaalverlichting
ct7000zwartkappenerop
Echt mooi gemaakt

En kunnen ook bij deze tuner fraaie verchroomde kappen er weer op.

Voor-en Na-delen

Deze Yamaha CT-7000 is een erg fraaie tuner. Klankmatig een van de beste die ik ooit in huis heb gehad. het stereo-beeld en het aantal kleine details, muzieklijntjes in het geluid is ongekend goed. Je moet wel een goede antenne hebben. Mijn 3 element FM antenne op het dak is eigenlijk onvoldoende. NPO Radio 1,2,3, en 4 en alle lokale, regionale en commerciële zenders komen prima door. Maar eigenlijk verdient deze tuner een grote FM antenne met 8 of meer elementen draaibaar op een rotor.

Gelukkig hebben we naast een antenne op het dak  een goede UPC kabel aansluiting en dat gaat perfect. NPO radio 2,4 en 6 klinken ongelofelijk mooi vanwege het ontbreken van compressie op de kabel. Maar ook BCC, FIP, WDR4 klinken prachtig.

Een ander nadeel vind ik 2e hands aanschafprijs. Ik zie 2e hands prijzen van 750€ en meer. Dat vind ik te duur 450…500€ voor een mooi exemplaar is veel realistischer. Want met de aanschaf ben je er nog niet. Alle CT-7000 gaan onvermijdelijk stuk!. Dit komt door “transistor rot” Alle 60 2SC458 transitoren hebben hier last van. Ook de andere 30 transistoren kunnen beter vervangen worden. Daarnaast kunnen 92 elco’s “met pensioen”

Totaal moeten er met koelplaatjes en lampjes mee méér dan 200 onderdelen vervangen worden. Naast het schoonmaken en precies afregelen van het een en ander is niet goedkoop en overtreft de aanschaf prijs van deze tuner. In beide Yahama’s zijn bovendien waar nodig onderdelen met “industrie kwaliteit” gebruikt en zeer muzikale onderdelen. Hij moest beter als nieuw klinken niet?

Ik vind dat dit erg goed gelukt is en ben ongelofelijk blij met deze nieuwe referentie. 🙂

Jack

P.s. op verzoek, restaureer ik deze tuner ook.  Reken op +/- €800-

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

8 gedachten aan “Yamaha CT-7000 deel 2 update”

 1. Dag Rob,

  Zolang lampjes makkelijk te krijgen zijn gebruik ok liever die.
  Mooi spul uit die Yamaha reeks. Als de hoofdtelefoon aansluiting het doet zou het daar aan kunnen liggen.

  FM blijft nog wel even. Ik schat in dat het mij wel overleefd (nu 58) Uit recent onderzoek blijkt dat slechts 2% van de luisteraars via DAB luistert. Het slaat tot nu toe, ook niet echt aan. Logisch want de techniek is mooi maar het geluid is vanwege de veel te lage bitrates waardeloos.

  Binnenkort hierover meer.

  Jack

 2. Heb ik ook gedaan hoor draadlampjes allemaal vernieuwd en geen LED’s. Maar het is een alternatief.
  Mijn CT-7000 doet het nu niet maar ik denk dat de originele cinchdelen stuk zijn…

  Wist je dat de makassar finish van de CT-7000(B) door Yamaha alleen bij hun topmodellen werd gebruikt:
  De NS-1000 luidspreker (niet de zwarte monitor dus)
  De CR-3020 receiver (37 kilo!!)
  De TC-1000 cassettedeck
  en de YP-D8 draaitafel.

  Geen idee hoe lang we nog FM uit de ether kunnen halen of de kabel….

 3. Hallo Robert,

  Zeker een mooie tuner. Het geluid van een gerestaureerd exemplaar is fantastisch. Ik zelf ben niet zo’ n fan van led’s. En stop er gewoon de originele draadlampjes in. De verlichting staat toch meestal uit.

  Vriendelijke groet.

  Jack

 4. Fantastische special over “mijn” CT-7000.
  Zinvolle informatie waar iedereen in het bezit van een CT-7000 wat aan heeft.
  Heb zelf de mooie zwarte met makassar finish.

  Voeding zit op een onlogische plaats (onderin het apparaat op de kop)en ik heb naast alle elektrolieten ook de voedingstransistors voorzien van koellichamen.
  Als je de boel koel wilt houden dan zou ik de schaalverlichting uit houden want die trekt het meeste stroom weg of lampjes vervangen door LED’s.

 5. Dank voor je antwoord.
  Ik heb ook apparatuur om af te regelen, maar geen ervaring om tuners af te regelen. Zou jij dat , tegen een vergoeding, voor me kunnen doen?

  groet Felix.

 6. Hallo Felix,

  Vind je het erg dat ik niet àlle “geheimen” vertel, soms ben ik alleen al dagen bezig om uit te zoeken welke onderdelen het beste resultaat geeft.

  Maar globaal:
  Voeding is erg belangrijk, alle vermogens transistoren op koelplaatjes met isolatie en pasta, voeding print helemaal opnieuw solderen.
  Alle kleinsignaal transistoren allemaal vervangen op alle printen! Zijn er iets van 100….

  Elco’ s in de voeding minimaal 105 graden types. Ik heb zelf 125 graden Nichicon gebruikt. Op de plek waar tantaaltjes zitten veelal goede audio elco’s gebruiken van b.v. Nichicon. Resterende elco’ s goed merk b.v. Vishay 038. Meestal is de schaalverlichting stuk of gaat stuk. uit mijn hoofd 12volt draadlampjes. Hierna afstemcondensator schoonmaken en kun je de stereo-decoder en detector afregelen.

  Aardig wat werk, ik ben er wel een paar dagen mee bezig en een week voordat hij helemaal naar mijn zin is.

  Het is slim print voor print te doen. Eerst de voeding.

  Succes,

  Jack

 7. dag Jack,

  met interesse las ik over je revisie. Ik heb ook 2 van die beauty’s op zolder. Bij één ervan heb ik de voedingselco’s al vervangen. ik overweeg nu om er één in zijn geheel aan te pakken.
  Mijn vraag is voor welke elco’s je gekozen hebt, en of je ook de tantaaltjes vervangen hebt (dat meen ik wel te zien…).

  vr gr Felix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.