Yamaha CT-7000 deel 1

Vintage uit de jaren 70

2xyamahact7000
Links de CT-7000 (zilver) en rechts de CT-7000B (zwart)

Tijdloos

Dit is de Yamaha CT-7000 (1974-1978) de beste analoge tuner ooit door Yamaha gemaakt. Ondanks dat het apparaat zo’ n 40 jaar geleden gemaakt werd, oogt het nog steeds modern dankzij het tijdloze ontwerp.  Ook technisch is het een en ander zeer vooruitstrevend.  Zover ik weet was halverwege de jaren 70 een doelstelling van Yamaha gelijk de beste analoge tuner te maken.  Ik ben van mening dat dit erg goed gelukt is.

Wat specificaties.  Een zeer goed FM afstem gedeelte met maar liefst 7 secties.  De stereo-decoder is geheel discreet, dus met losse transistoren.  Alles in deze tuner is geoptimaliseerd voor een zo goed mogelijk geluid.  Het een en ander is gebouw op een zwaar verchroomd chassis en op de voeding na is alles extra afgeschermd.  Met andere woorden kosten noch moeite zijn gespaard. Helaas was de keerzijde een stevig prijskaartje.  In 1978 was het met £532 de duurste tuner die door het blad HiFi Choice werd getest.

ct7000alleprinten
CT-7000 in naked uitvoering
ct7000bleeg
Het hoort in deze stevige verchroomde kast.

Aardig is wellicht te noemen dat Yamaha anno 2015 weer dergelijke high-end apparatuur maakt.  Helaas met 4999€ ook niet goedkoop voor een  AS-3000 versterker.  Gelukkig wordt de CT-7000 2e hands voor heel schappelijk prijzen verkocht.  Met een beetje geluk heb je voor rond de 500€ al een optisch mooi exemplaar.

Problemen

Alle CT-7000 zijn nu zo’ n 35….40 jaar oud. Allemaal krijgen ze onvermijdelijk dezelfde problemen. Een daarvan is dat door gevolg van oxidatie vele transistors onvermijdelijk defect gaan. Vooral type 2SC458 is berucht. Er zijn meer dan 60 van dit type transistor gebruikt. Zoek maar eens op “zwarte pootjes en 2SC458”  in Google Naast zo’ n 40 andere types zoals de 2SA763 die voor de veiligheid beter gelijk vervangen kunnen worden.

ct7000zwartpootjes
Na vervangen van 32x 2SC458 in de controle print komt er weer enig leven in de tuner 🙂

Naast meer dan 100 elektrolytische condensatoren (elco’s )die ver over hun maximale houdbaarheid zijn, dan krijg je ongeveer dit plaatje.

ct7000oudeonderdelen
Tussenstand, ruim 200 onderdelen, er komen er +/- 30 bij.

En dat is nog lang niet alles, maar mág het na 40jaar trouwe dienst?  Wat 1e dat  ik doe als ik zo’ n complex apparaat krijg is hem eerst repareren. Hij moet het eerst doen!. Zo blijven de kosten ook binnen de perken. Revisie is anders weggegooid geld. 🙁 Deze zwarte Yamaha had onder ander de volgende klachten: “Midden meter deed het niet meer, enorme vervorming en ronduit slechte ontvangst.”

ct7000zwartorgbinnen
Onder origineel

Na het vervangen van 32 2SC458transistoren kwam er weer wat leven in de tuner. 🙂

ct7000zwarthalverwegetest
Na reparatie van het controle bord speelt hij weer.

Vanaf nu is het de moeite waard om de tuner verder op te knappen.

ct7000zwarthalverwegeonder
Halverwege als je goed kijkt, tel je 6 verschillende type elco’s. O.a. Vishay 136, Nichicon BT en Nichicon Muse

Halverwege de revisie, zijn de resterende geoxideerde transistoren  en alle elco’ s vervangen. Op het controle bord heb ik 6 verschillende type elco’ s gebruik. Elk heeft zo zijn specifieke functie en eigenschap.  Nu ik toch bezig ben wil ik graag de tuner mooier/beter maken dan toen hij de 70e jaren de fabriek verliet. Waar mogelijk zijn ook zeer ruis arme onderdelen gebruikt.

ct7000controleprintschoon
Controle print het hart van de tuner.

De controle print is in de afgelopen 40 jaar een aantal keer gerepareerd geweest. De print zat onder de harskern een vloeimiddel dat  in sommige typen soldeer zit en vieze bruine sporen achter laat.  Dankzij schoonmaak middel ziet hij weer als nieuw uit.

ct7000middefrequentorg
Midden frequent

De midden frequent print maakt van het FM signaal van zeg 100Mhz een signaal van 10,7mhz  daarvoor zijn een aantal keramische en filters met spoelen aanwezig. Ook hier moeten een 10 tal transistoren met zwarte pootjes en wat condensatoren vervangen worden.

Wordt vervolgd,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

6 gedachten aan “Yamaha CT-7000 deel 1”

 1. Hi Radisaw The Yamaha CT-7000 is a nice analog sounding tuner. But it’s complex. You need test equipment and an FM-stereo, a generator distortion meter ore spectrum analyzer and special trimming tools. I’ve bought +/- 100 new 2SC458 from https://www.reichelt.nl and match them with an transistor tester. For matching the stereo-decoder is imho the most important. it’s a good idea to begin tot replace only the 2SC458 on the big main board. And test the unit. I’ve you have luck some things begin to work. If not check the power supply. The 2SA763 => KSA992

  Kind regards, Jack

 2. Hi Jack,
  Could you please advise a good substitute (and available these days of course) for 2sc458 and 2SA763 transistors? I’m going to replace them because my CT-7000 does not tune well (all components are original). I’m wondering if I recap my unit fully and replace all transistors would the tuner required any adjustments? Am I able do any with no FM generator? Thank you in advance. Kindest regards.

 3. Good afternoon.
  I saw your web site and excellent work on FM and AM hi fi tuners.
  I just want to know this one on Marketplatts Yamaha ct 7000 which is selling right now is one that you restored in 2015. on your pictures?

 4. Jack,

  Leuk om weer over een nieuw project van je te lezen. Inspirerend en leerzaam.

  Groet,

  Marcel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.