Sansui TU-919

Vintage uit de jaren 70

tu-919
Sansui TU-919

Hij is mooi én groot, deze Sansui TU-919.  Die alleen het “vlaggenschip” de TU-X1  en de wat oudere  TU-9900 voor zich moet laten gaan. Typisch zo’n tuner eind 70e jaren. Net op de overgang van volledig analoog naar digitaal.

AM

Erg fraai vind ik de digitale frequentie aanwijzing. Handig is schakelbare bandbreedte, van “Wide” naar “Narrow” zowel voor FM als AM!. Achterop de tuner zijn tal van aansluitingen. Het toestel is eenvoudig te bedienen. De FM ontvangst via mijn 3 element FM antenne op het dak is erg goed. Hetzelfde geldt voor de AM ontvangst via de AM antenne achterop. Luisteren er dan nog mensen naar de AM/middengolf hoor ik je al denken… Ja nog steeds! b.v. naar Radio Bloemendaal op 1116Khz.

Aanschaf

De aanschaf prijs op 2e hand sites zoals Markplaats en Ebay zijn wisselend gemiddeld 300 tot zo’n 350€ voor een mooi goed werkende exemplaar. Veel meer, zou ik er niet voor geven. Want zelfs als de tuner het doet, bent u nog niet met de aanschaf klaar. Er zijn een paar typische problemen met deze Sansui TU-919 waar ook zijn broertjes oa de TU-517, 717 en 719 last van hebben n.l. “gekraak” en soms zelfs gepiep bij het afstemmen.

Ook zijn er een aantal onderdelen die direct vervangen moeten worden. Dit kan in een z.g.n. “grote beurt”  Veel beter, is gelijk het toestel te restaureren. +/- 450€  Alleen dan worden de originele fabrieksspecificaties weer gehaald.  Duur? Wel nee, deze TU-919 bezit zoveel kwaliteit dat ik het zelfs goedkoop durf te noemen.

SansuiTU-919vervorming
Extreem lage vervorming kent deze Sansui TU-919 na afregelen

Vervorming

Hier een meting van een gerestaureerde TU-919 de vervorming is onder de 0,1% stereo. Dat is voor een FM tuner erg laag. De signaalruis verhouding bij sterke antenne signalen van 10mV zit zo rond de 85dB. Uitmuntend. Wat niet op het plaatje te zien is het frequentiebereik die gaat tot 18Khz en de kanaalscheiding van 50dB bij 1Khz. Er zijn nieuwe tuners te koop van een bekent Canadees merk die dit soort spec’s ook halen. Maar daar zult u heel diep voor in uw portemonnee moeten tasten. In verhouding is een goed gerestaureerde TU-919 goedkoop.

tu-919binnen
Sansui TU-919 van binnen, rechts de opengewerkte afstemcondensator.

Restaureren

Dat restaureren begint bij de afstemcondensator schoonmaken, opnieuw conserveren en afregelen. Een heel precies werkje waarbij uiterste concentratie nodig is. Maar dat geldt eigenlijk voor de hele tuner. Hij zit redelijk complex in elkaar met printjes en vele stekkertjes en schroefjes. Dat moet allemaal los wil ik de Elco’s kunnen vervangen. Ik kan per dag maar een beperkt aantal uur zo geconcentreerd werken.

tu-919half
Sansui TU-919 revisie halverwege… Uiteraard goed ingepakt tegen beschadigingen.

Omdat dit de 1e TU-919 is heb ik met een speciale condensator tester vele condensatoren nagemeten die op een kritische plekken zaten.  Zo gebruik ik door het apparaat heen maar liefst 6! verschillende types.

tu-919uitgang
TU-919 audio uitgang print origineel.
tu-919uitgangnieuw
TU-919 audio uitgang print nieuw.

Vooral die in de “audio uitgang print” hebben een ongeveer 3x zo lage verliesfactor, als de exemplaren die er ooit ingezeten hebben. Dit doe ik bewust, om een zo laag mogelijke vervorming te krijgen. Zonder  karakteristieken van originele geluid te verliezen.  Vervorming zorgt  voor “versmering” van het geluid en het verlies van z.g.n. micro-details.

Voor en Na-delen.

Echte nadelen ken deze TU-919 niet, het onderhoud dat gepleegd moet worden is normaal voor dit type tuner. In het stereo jaarboek van 1979 kan ik hem niet vinden, maar het zal rond de fl 1800….1900,- geweest zijn. Erg veel geld toen. Nu vertegenwoordigd dat een waarde van fl 1900,- in het jaar 1979 heeft een “koopkracht” van fl 4256.60 (€ 1931.56) in het jaar 2013.
Deze gerestaureerde TU-919 maakt muziek.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Sansui TU-919”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.