Sansui TU-X1 deel 2

Vintage uit de jaren 70

Sommige apparaten zijn in minder goede conditie, zodat afregelen en schoonmaken alleen niet voldoende is. Het meest krijgt de voeding te verduren die moet immers ten alle tijden voldoende stroom kunnen leveren. Ook zo’ n ingreep is meestal goed te doen.

tux1voedingnieuw
Voeding vernieuwd

Grote beurt Sansui TU-X1.

Naast het eerder genoemde schoonmaken en afregelen, bestaat zoiets vaak uit.

  • Vervangen van alle elco’ s in de voeding .
  • Waar nodig andere componenten in de voeding.
  • Denk aan transistoren, vermogens weerstanden etc.
  • Eventueel vervangen van verlichting*.

*Lampjes voor Sansui moeten vaak uit het buitenland komen.

Na een paar dagen spelen, waarbij  zoveel mogelijk de betrouwbaarheid van nieuwe en oude componenten is getest, speelt zoiets vaak weer jaren goed. Je moet ook een beetje geluk hebben.

tux1nieuwsoldeervoeding
Nieuw soldeer.

 

Revisie of restauratie Sansui TU-X1.

Revisie is het vervangen van alle onderdelen die versleten zijn.  Restauratie gaat een stap verder, daar worden onderdelen gerepareerd/geconserveerd  die niet meer nieuw te krijgen zijn. Denk aan schakelaars, roestig metaal etc.  Het een en ander kost aardig wat tijd en vergt naast kennis, geduld en creativiteit.  Met het reviseren van een TU-X1 ben je zeker een kleine week bezig. Alleen al met het verzamelen van de vele onderdelen ben je zo een middag zoet.

Goed inpakken.

Zo’ n mooi apparaat pak ik meestal in met bubbeltjes plastic en waar nodig doe ik dat ook op andere momenten zoals je straks zult zien.

tux1onderorigineelingepakt
Onderkant TU-X1 origineel

Draadjes kabeltjes stekkertjes….

tux1ambordverwijderen
Er moet heel wat los.

Op deze foto is te zien dat de voeding reeds vervangen is,  Nu kan het AM/middengolf bord er uit.

tux1ondersolderenklaar
Weer als nieuw

Alles zit weer op zijn plek en moet vanwege de véle bedrading in één keer goed.

tux1bovenksolderenklaar
FM boards

Op deze foto zijn ook het FM  midden frequent bord en de stereo-decoder klaar.

tux1creatief3
Solderen midden frequent print

Er zijn creatieve oplossingen nodig om overal bij te komen, gezien de enorme hoeveelheid draden.

tux1breedplakband1

Één paar handen is soms niet genoeg…..  gelukkig is een breed plakband 🙂

tux1staatvoorheteersttespelen

En dan kan het opnieuw inspelen en optimaal afregelen starten.   Zo’ n  TU-X1  laat ik het liefst een week spelen.  Eventuele kinderziektes haal je er dan uit.  Ik heb me één keer laten verleiden door iemand die “haast” had.  Het gevolg was dat ik een middag en de nodige kilometers kwijt was om de boel te plekke te herstellen. Tot overmaat van ramp brandde er nog geen twee dagen later een originele weerstand in de voeding door, waardoor er geen geluid meer uit kwam.  Zoiets overkomt je hopelijk maar een keer…..

Tweaken.

Deze Sanui tuner, kun je ook heel mooi “tweaken”  of “voicen”  zoals de Engelsen dat zo mooi noemen.  Met behoud van het originele geluid zoek je dan onderdelen die dan een nog beter resultaat en of meer kleine microdetails geven.

tux1voicen
Deze TU-X1 speelt beslist mooier als nieuw.

Voor- en  Na-delen.

Deze TU-X1 hoort beslist,  bij de beste tuners die ooit gemaakt zijn.  Een voorbeeld van duurzaam ontwerpen.  Met zeer hoogwaardige techniek. In 1978 was hij met een aanschaf prijs van fl2.300,- niet goedkoop. Dat was veel meer dan de meeste mensen per maand verdiende. Maar staar je niet blind op het mooie uiterlijk van dit apparaat, het is meer dan 35 jaar oud. Trap niet in mooie verkooppraatjes, niets blijft nieuw.  2e hands kost een TU-X1 meetal rond of iets onder de 1000€ .  Meer, zou ik er echt niet voor geven.  Dergelijke duurzame producten worden nu anno 2015 nog steeds gemaakt.  Een enigszins vergelijkbare Magnum Dynalab  tuner, kost al gauw 5000€.

Ook een grondige revisie is daarom zeker de moeite waard.  Ik weet helaas geen bedrijf, die dit doet. Mijn eigen ervaring is dat zo’ n grote ingreep niet  eenvoudig is. Er zijn een paar zeer kwetsbare onderdelen in dit apparaat. Zoals de plastic koppelassen die in het ontvangst gedeelte zitten (achter de 2 zender zoek knoppen) Het PVC is na 35 jaar broos geworden en breekt bijna altijd of is al gebroken.  De bedrading is soms zó kort, dat je tot het uiterste moet gaan en creatieve oplossingen verzinnen. Het is mooi als zoiets weer werkt, maar mij kost zo ingreep wel eens teveel energie. Dat is niet altijd even leuk.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.