Sansui G-7000 deel 3

Vintage uit de jaren 70,  voeding vervolg.

 

Op de vorige pagina heb ik uitgelegd dat een gezonde voeding in een apparaat van essentieel belang is.Probleem van deze G-7000 was dat er zogenaamde: “dubbel elco’ s” gebruikt zijn. Dat zijn 2 condensatoren in één behuizing. Verder was er geen ruimte om b.v. 4 kleinere condensatoren te plaatsen. Ik heb van alles geprobeerd om iets passend te maken… helaas…

Gelukkig is er het WWW 🙂 Op Ebay   kun je met een beetje geluk de meest bijzondere onderdelen vinden.

nichicon2x15000uF
Nieuwe voeding elco’ s

Zo vond ik deze forse “stortkokers”   Met 65mm diameter precies goed,  het zou er om spannen of ze qua lengte passen.  Toch maar besteld.

Voor de doe het zelfver.

De oude elco’ s hadden een capaciteit  van 2x 12,000uF  de nieuwe 2x 15.000uF.  Zomaar méér capaciteit in een voeding stoppen kan hele ongewenste effecten hebben.  Zoals: “motorboot geluiden”  omdat de condensatoren niet snel genoeg geladen/ontladen kunnen worden.  Uit gebrande gelijkrichters en andere componenten omdat ze niet berekend zijn  grotere (piek)stromen.  Tot +/- 30% kan, dat is namelijke de standaard tolerantie van een elco.  Dus hier 2x 15.00ouF  plaatsen gaat net goed.

g7000nieuweenoudedubbelelco
Stuk groter

 

g70000oudeennieuweelco2
Zou het passen?

 

g70000flinkeelco
Ken net.

Geluk.

De nieuwe elco’s  waren een centimeter of 3 langer.   De hoogte komt daarmee precies gelijk met de achterkant van het chassis.  Past precies niet?  Echter in de houten kap van de versterker zit ook een rooster voor de warmte dat ook iets naar beneden uitsteekt.   Of het dan nog past is ook een beetje geluk hebben.  Ken net 🙂

g7000totaalnieuw
Overzicht nieuw.

Overzicht.

Zo ziet de G-7000 er nu uit,  met rechts het tuner gedeelte, met daaronder o.a. de phono versterker. In het midden de beveiliging en achter de eindversterker. Links weer de voeding.

Tuner.

De tuner geeft een mooi geluid heeft een prima kanaalscheiding van rond de 45dB én een voor tuner begrippen lage vervorming van 0,13% . Dat is zéér goed slechts een enkele tuner komt onder de 0,1% stereo.

tunersansuig7000
Uitstekende meet cijfers voor de tuner.

De FM ontvangst is redelijk.  Deze tuner ziet graag een antenne signaal van 1mV of meer.  U moet dus of dicht bij een FM zender wonen, of een zeker een 3 element FM antenne op het dak zetten.  Kabel kan natuurlijk ook, hier verzorgt door UPC en dat gaat voortreffelijk.  Meer over antennes lees u hier.

Versterker.

Over de phono trap heb ik het al de vorige pagina gehad die is voortreffelijk.  Met een fatsoenlijk MM of MI  pick-up zult u verbaasd zijn van het geluid.  CD’ s klinken ook prima. Ik heb een tijd lang een oude Philips CD-650 aangesloten gehad en dat klonk erg fijn. Totaal niet scherp of grauw iets waar moderne versterkers nogal eens mee behept zijn.  Dit komt denk k door de FET’ s  die hier en daar toegepast zijn.

g70001watt
1 watt in 4ohm
g700010watt
10 watt in 4ohm

Metingen bij 1 en 10watt in 4Ω   laten wat bijzonders zijn namelijk dat de vervorming lager wordt als het uitgang vermogen groter.  Verder weinig harmonische vervorming. Een haartje 2e harmonische dat het mooie geluid deels verklaart. Brom en ruis zijn geen issue in deze versterker.

Voor en na-delen.

g7000oudeonderdelen
Bijna alle oude onderdelen.

Er gaan heel wat nieuwe onderdelen in deze receiver. Dat is een aardige kostenpost.   ik schat  alleen al zo’ n 100 condensatoren. Naast b.v. een nieuw uitgang relais,  transistors met zwarte poortjes die  niet zichtbaar zijn op de foto.  Verder is verstandig om een dergelijk apparaat een paar maanden  te laten  spelen. Dit omdat er zeker de 1e tijd nog kleine of grotere probleempjes naar boven komen.

Logisch ook, want hoe goed ook gereviseerd zo’ n apparaat heeft vaak jaren lang ergens op zolder gestaan.   Voordeel is dat je hem tijdens dit proces nog weer een klein beetje beter kun instellen.  Na zeg een aantal weken wordt e.e.a. steeds stabieler en zijn  alle nieuwe onderdelen mooi opnieuw ingespeeld.

g70000staatintespelen
High-end eind jaren 70

Een en ander  kunt u als een voor- of nadeel zien.   Sommige mensen hebben daar het geduld niet voor.  Maar als u -net  als ik-  de schoonheid en duurzaamheid van deze G-7000 ziet, dan weet u waarom 😉

Vriendelijke groet,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

5 gedachten aan “Sansui G-7000 deel 3”

 1. Hallo Jack,

  Grappig dat je ook met een Philips EE bouwdoos bent begonnen. Ik denk dat dit voor veel elektro hobbyisten geldt. Leuk en leerzaam speelgoed. Nog steeds in bezit maar niet meer helemaal compleet.

 2. Hallo Marcel,

  Het mooiste is, vind ik: “als je, je kunt inleven wat de ontwerper bedoelt heeft” Dan ben je niet meer alleen met elektronica bezig, maar zo goed mogelijk weergave van muziek.

  Mijn huidige creaties moeten, minstens zo goed zijn, dat ik zelf ook graag zou willen hebben. Een kunst op zich, af en toe, word ik moe van mezelf ….
  Moet ik me weer even resetten.

  Het aardige is, je hebt helemaal geen dure spullen nodig. Er staat nu een Pioneer SX-750 in de woonkamer, die is op 2 kleine dingetjes na perfect… zo goed!

  Een Philips EE bouwdoos heb ik ook gehad ik dacht een EE 1050. Maar op zeer jonge leeftijd 6 jaar! was ik al met lampjes en schakelaars bezig.
  Gekregen van de Sint 🙂

  Volgens mij zat dat in die grote doos. Er moet ook nog ergens een foto zijn, waar ik in de gang van ons ouderlijk huis met die doos bezig ben.

  jack6jaarsint

 3. Hallo Jack,

  Solderen is geen probleem. Met een handleiding heb ik al verschillende versterkers voorzien van nieuwe componenten. Vervolgens afgeregeld met een eenvoudige multimeter. Met tuners en receivers moet je, denk ik, kennis hebben van meetapparatuur en ook over deze meetapparatuur beschikken. Ooit is mijn elektronica interesse begonnen met de Philips hobby doos.

 4. Hallo Marcel,

  Iedereen heeft wel iets, waar hij of zij goed in is. Het toeval wil, dat ik (als enig kind, uit een groot gezin) vanaf jonge leeftijd met elektronica ben opgegroeid.
  Maar solderen is niet moeilijk. Als je logisch nadenkt, kom je heel ver. Begin met een klein bouwpakketje van Velleman b.v. een kerstboom. En gebruik vooral soldeer van Velleman.
  Dat werkt heel fijn. Maar ik maak wel meer mee, dat mensen willen leren solderen en iets met electronica willen doen. Voorheen gaf ik wel eens een cursus.

 5. Hallo Jack,

  Met veel interesse en plezier lees ik je items over het reviseren van klassieke tuners en receivers. Het lijkt mij zelf ook leuk om eens te proberen ik ontbeer helaas de technische kennis en apparatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.