Pioneer SX-750 update

Vintage uit de jaren 70

sx750klein

Kleine update:  Deze Pioneer fraaie SX-750  zit in het midden van de Pioneer reeks SX-450 t/m  SX-1250.  Met een richtprijs van fl 1598,-  in 1978  niet echt goedkoop en meer dan menigeen in de maand verdiende. Toch kreeg en krijgt u in verhouding met de veel duurdere exemplaren de SX-850 t/m SX-1050 veel waar voor het geld.   De duurdere modellen hebben voornamelijk nog meer uitgang vermogen.  Terwijl deze SX-750 met minimaal 2x 50watt aan 8Ω en  het dubbele aan 4Ω  ruim voldoende bemeten  is voor menig woonkamer.

De tuners van drie duurdere modellen hebben ook een 4 voudige afstemming voor FM  en zijn maar iets mooier.  Ook de voeding  met 2x 15.000uF is  royaal te noemen. Het enige wat minder is, is de afwerking met plastic folie i.p.v. echt fineer.Deze SX-750 is met 48 cm breedte net even te breed voor ons audio rek waar normaal 43 cm brede apparaten instaan. Maar bij u, past het misschien net….

sx750inhetrek
Deze set speelt echt heel mooi. Ook streaming via een Logitech Duet (kijk maar eens goed)
sx750boveninhetrek
Er valt eigenlijk weinig meer te wensen.

Vandaar dat het rek omgebouwd is,  zodat hij bovenop kan. Het ziet er nu zo uit.

Subjectief en Objectief.

Subjectief klinkt het erg goed.  Samen met een Sony PS-6750,  een Cambridge DAB tuner en een Philips CD-650.  Objectief is het erg goed. De vervorming is laag en zit onder de 0,1%. Brom en ruis zijn geen enkele issue.  De FM ontvangst van dit gereviseerde exemplaar is uitmuntend.  De selectiviteit, m.a.w.  2 FM zenders die op 200Khz naast elkaar zenden was redelijk, maar heb ik nog iets verbetert door iets smallere 10.7mhz filters te plaatsen.  Waardoor het mogelijk is Radio M op 93,1mhz te ontvangen naast een sterk lokaal station op 93,3.   Heel veel tuners kunnen dit niet.  Deze SX-750 nu wel.

sx750halverwegeboven
Tuner en voorversterker zijn klaar.

Dit is een foto op  ongeveer de helft van de revisie.

Niet eenvoudig,

sx750metenoudeelcos
Lijkt nog wel nieuw deze receiver.
sx750meten
Afregelen van de ruststroom

Het phono bord, de FM tuner en een deel van de voorversterker zijn klaar.
Het is niet eenvoudig om in deze receiver te sleutelen alles zit erg dicht op elkaar.
Hierna komt de beveiliging, toonregeling en eindtrappen.  En kunnen we….

De 1e metingen doen.  Het afregelen van beide eindversterkers.
Nu is bijna alles vervangen op de grote voeding elco’ s na.

Hoe vaak is de versterker gebruikt?

sx750nieuweelco
De nieuwe Vishay’ s meten “maar” 13360uF.

Aan de hand capaciteit van deze 2 grote condensatoren kunt u  ongeveer bepalen of een versterker vaak gebruikt is. Deze 15000uF grote elco’s meten nog  12650uF dat valt nog binnen de tolerantie van plus of min 30% . Ze lekken ook niet dus direct vervangen is niet echt noodzakelijk.

Deze SX-750 speelt nu zo mooi, dat er wat muziek betreft, weinig meer te wensen  is 🙂

Jack

 

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Pioneer SX-750 update”

  1. mooie receiver. heb het kleine broertje, de SX 450 hier nog in een kast staan. ook deze mag nog eens voor revisie, dus wie weet.

    groet,

    Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.