Vintage uit de jaren 70
Van collega heb ik een aantal HiFi Stereo koopgidsen mogen lenen. Zo weet ik nu uit dat deze Sansui G-7000 in 1979 een richt prijs had van fl 2300,- In die tijd was dat veel geld, veel meer dan menigeen in de maand verdiende. In 2013 zou 2300gulden een waarde van fl. 5 152.73 of € 2 338.21 vertegenwoordigen. bron www.iisg.nl/hpw/calculate2-nl.php M.a.w. kwaliteit audioapparatuur was toen duur en dat is nu nog zo. Kijk b.v.naar de Yamaha A-S3000. Of een Onkyo M-5000R De bouw en de mogelijkheid van 5 jaar! garantie, voorspeld kwaliteit. Er hangt wel een prijskaartje aan, net als in 1979.
Goud dat er blinkt!
Kijk nog eens goed naar dit phono board. Zie de mooie vergulde stekker aansluitingen. Gemaakt voor een extreem lange levensduur. Zo mooi heb nog nooit gezien. Ook de schakeling van de phono trap is best bijzonder. Natuurlijk kan het àltijd beter maar deze G-7000 zat iets boven het midden van de Sansui lijn receivers.
Mooie weerstanden en styroflex condensatoren in het riaa filter 🙂
Schema
Dit is het schema van de phono versterker. 2 Fet’ s in de ingang met daaronder een stroombron. De stroombron zorgt voor een nauwkeurige instelling. De Fet’ s kennen dezelfde karakteristieken van een audio buis. Om een klein beetje een idee te geven hoe ik e.e.a. modificeer het volgende. Beide Fet’ s waren nog goed, echter andere transistoren hadden z.g.n. ” zwarte pootjes”. Deze heb ik in beide kanalen vervangen door de meest ruisarme Toshiba transistoren t.w. de 2sa-970 en 2sc-2240. Uiteraard exact gepaard. Alle elco’ s zijn vervangen. Omdat de hoogste frequentie van een LP max 50khz zijn in de voeding Vishay 136 elco’ s geplaatst die werken probleemloos tot 100khz. De enige koppelcondensator die nu gemaakt is met C27 en C29 met daaroverheen C31 is vervangen door een Nichicon Muse bi-polair. Het eind resultaat mag er zijn . LP’ s klinken zéér goed.
Doorgevoerd.
Op élke printplaat zijn waar mogelijk verbeteringen doorgevoerd.
Op deze foto is goed te zien dat het tuner gedeelte, de eindtrap en de beveiliging opgeknapt zijn. Wat details, in de audioweg natuurlijk de beste condensatoren. In de eindtrap heb ik Nichicon en Panasonic 125C elco’s gebruikt. Dit omdat bij hoge belasting mogelijk de eindtrap achter deze print heet word. Verder weer 10 en 24 slag instel potmeters. Dat is iets duurder, maar veel beter af te regelen.
Van onder.
Aan de onderkant is ook het een en ander dat vervangen moet worden.
Naast mooie nieuwe componenten die geplaatst zijn, had deze G-7000 een defecte toon schakelaar. Gelukkig, te koop via Ebay.
Voeding.
De voeding elco’ s in een versterker zijn belangrijk. In deze receiver zaten 2 dubbel condensatoren van 2x 12.000uF is samen maar liefst 48.000uF. Waarschijnlijk veel gebruikt, want ze meten net aan de helft. Bij wat luidere muziekpassages is dat goed te horen. Een grote Japanse gong die normaal voor de nodige opschudding in de woonkamer zorgt is nog maar een “gongetje” Het geluid sterft vervormd uit, omdat de voeding niet meer genoeg stroom kan leveren.
Wordt vervolgd