Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 2

ul40doos

Bouwpakket.

Zo ziet de doos eruit van het bouwpakket van de VdV UL40-S2. De 1e tip die ik wil meegeven:  “vooral géén haast.”  Zelf ben ik een uur of 16 bezig om hem netjes in elkaar te zetten. Lees vooral eerst rustig de handleiding door en bedenk of en welke updates u eventueel wilt meenemen. Zet dit er meteen met potlood in. Dan zijn vergissingen haast uitgesloten. Ook in de meest originele vorm, met EL34 buizen is dit een robuuste en goede versterker.

Duur?

ul40-s2kt77kap
Misschien dat een aantal mensen zich zullen afvragen waarom zou ik 1350€ voor een bouwpakket van een EL34 versterker betalen. Terwijl ik op het internet voor 500€ of nog wat minder een compleet gemaakte versterker kan kopen.

Transformatoren.

Het verschil zit in de transformatoren, die zijn heel belangrijk in een buizenversterker. Daar zit de meeste winst. Voor zover ik weet, maakt niemand  ringkern trafo’s die zo uitgebreid en uitmuntend zijn gespecificeerd. De kosten van deze set  ringkerntrafo’s overtreft al ruim het bedrag van menig versterker.

kwaliteit.

Met andere woorden er is gewoon een groot verschil ik kwaliteit. Het -3dB frequentie bereik begint bij 25hertz en eindigt bij bijna 100Khz. Vergelijk dit eens met die goedkope versterker.

upgrade virus.

Verder is mijn eigen ervaring, dat je op een gegeven ogenblik gegrepen wordt door het “upgrade virus”. Dan kunt u in die goedkope versterker upgraden wat u wilt. Maar het uiteindelijke eindresultaat zal nooit zo goed worden als een versterker met goede transformatoren. Die u waarschijnlijk uiteindelijk ook koopt.  2x goedkoop is ook duur….

ul40print

De bouw.

De bouw handleiding vind ik erg goed. Het begint met een print waar stap-voor-stap de onderdelen op komen. Veel technische kennis is niet echt nodig u hoeft alleen maar goed te kunnen solderen. Duidelijk worden de plaatst en waardes van de onderdelen aangegeven.

Tip 1 schoonmaken.

Krab van alle te solderen orderdelen zoals weerstanden en condensatoren maar ook buisvoeten, schakelaars etc. de aansluitdraden of aansluitingen even schoon met een Stanly mes. Daarmee verwijderd u eventueel vuil of vettigheid die ook aan nieuwe onderdelen zitten. De solderingen worden daardoor zoveel mooier omdat het tin beter hecht en uitvloeit.

Tip 2 Solderen oefenen.

Als u dit project niet 1-2-3 aan durft.  koop dan eerst een leuke  Velleman kit van een paar tientjes en zet dat in elkaar. Velleman verkoopt ook héél goed soldeer. Dat makkelijk werkt en bij lage temperaturen al voor mooie verbindingen zorgt.

Met wat oefenen en geduld is solderen niet  moeilijk.  Gewoon een kwestie van doen!  Onderdelen schoonmaken plaatsen, draden iets of meer ombuigen zodat het niet meer kan bewegen. Dan ongeveer in 3 seconden een verbinding maken, wat tin toevoegen. Hierna minimaal 5 seconden met rust laten en draden afknippen. Als het goed is zult u nu een mooi glimmende verbinding zien.

Als u b.v. 10 weerstanden moet solderen. Soldeer ze dan eerst aan één kant. En daarna de andere kant. Dan kunnen de eerder gemaakte soldeerverbindingen mooi afkoelen en liggen de onderdelen nóg vaster. Immers ze zijn al aan een kant gesoldeerd. 😉

Verder met de bouw.

ul40uitgangtrafo

De hoofd print zal weinig problemen geven.  In de volgende stappen worden de transformatoren geplaatst.

ul40handig

Handig is een stukje hout waardoor de versterker stevig verticaal kan staan.

ul40handig2

Vooral voor het solderen van de draden naar de luidspreker uitgangen is een extra  soldeerbout  van  80…100watt of meer handig. Echter met wat geduld lukt het ook wel met een 50watt exemplaar.  Het mooiste is natuurlijk een stevige regelbare soldeerbout  de je al voor rond 50€  kunt kopen. (koop er gelijk een paar verschillende reserve punten bij)  Het tangetje ligt boven op de draden, zodat die stil blijven liggen.

ur40voedingtrafo

Foutje…

ul40boren

Bij de UL40-S2 die ik gebouwd heb bleek dat het 6mm asje van de input-sellector net even te strak past. De oplossing is even opboren met 6,5mm.  Dit kan natuurlijk in een veel eerder stadium wanneer de print en trafo’s nog niet geplaatst zijn.

Klaar

ul40-s2orgkt77

En dan is de versterker klaar. Het afregelen kan eventueel zonder gereedschap op het gehoord. Hou wel voor de veiligheid 1 hand op uw rug wanneer de hoogspanning aangaat.

ul40-s2kt77kap

Zelf vind ik de versterker mét kap mooier. Het is ook veiliger voor kleine kinderhandjes en de stofdoek. Deze buizen versterker is robuust, maar je moet niet tegen buizen tikken op moment dat de versterker staat te spelen.

De volgende keer meer tips en trucks,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 2”

 1. Hallo Hans,

  Er zit geen phono ingang in de UL40-S2 versterker. Wat je wel kunt doen is hem ombouwen tot de UL40-S2p eindversterker en de MCML05 als voorversterker gebruiken.
  Te koop o.a. bij Amplimo,

  Vriendelijke groet,

  Jack

 2. Hallo Jack,
  Zit er een phono ingng in de vanderveen versterker, of heb ik een aparte voorversterker nodig? Waar is de zelfbouwkit eventueel te koop?
  Vriendelijke groeten, Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.