Revisie en upgrade van een Rotel RT-1025

Vintage uit de jaren 70

Rotel RT-1025.

rt1025

Mijn huidige referentie.

Groot was de mode eind 70er jaren. In heel wat huiskamers stond een trendy 19inch rek. Een goede stereo-installatie kopen was die tijd heel gewoon en hoorde min-of-meer tot de “uitzet” van stellen die gingen trouwen, of samenwonen. Het mocht ook wat kosten, een paar duizend gulden was in die tijd heel normaal.

Logisch ook, er waren nog géén breedbeeld TV’s, computers, smartphones of andere elektronica waarmee je, kon onderscheiden. Deze voor een deel opnieuw opgebouwde RT-1025 is momenteel de beste geheel analoge tuner die ik bezit. Hij is nu zo goed dat mijn vorige referentie een Magnum Dynalab MD-102T tuner het veld heeft moeten ruimen. Ik heb geen dure spullen meer nodig om bij de top te horen.

Mannen tuner.

Ok, terug naar de Rotel RT-1025, het is een echte “mannen” tuner met stoere handvatten. Zilverkleurig met een iets gouden waas. Meestal al goed klinkend en met een prima ontvangst die we zo nog een paar niveaus beter gaan maken. Probeer dat even uit als u zo’n tuner 2e hands gaat kopen. Helaas ben ik ook een paar keer een minder goed exemplaar tegengekomen. De prijzen variëren een beetje.  150€ voor een goed werken en mooi exemplaar is gangbaar.

Ontvangst.

afstemcondensatorrt1025
Stukje fijne mechanica een 3-voudige afstemcondensator voor AM en maar liefst 5 voor FM

Voor de ontvangst is een zogenaamde 5 voudige afstemcondensator verantwoordelijk.  Een stukje fijn mechanica,  wat vandaag de dag niet meer gemaakt wordt.  Meestal moeten dit soort afstemcondensatoren schoon gemaakt worden en opnieuw afgeregeld.

Antenne aansluiting.

De originele antenne aansluiting vind ik vrij gammel.   Ik heb hem vervangen voor een nieuwe en wel zo dat ik met een pasplaatje de originele gaten en schroeven kon gebruiken.  Tevens heb ik de 300Ω impedantie trafo verwijderd en fatsoenlijk stuk Hirschman coax gebruikt. De ontvangst is nu extreem goed.  Zelfs op een eenvoudige raamantenne komt radio 4 ruisvrij hier binnen. Klasse!

antenneaansluitingrt1025oud

antenneaansluitingrt1025
Weer anno 2014

 

Filters en vervorming.

De vervorming was  0,31% stereo,  dat is een prima waarde.  De ontvangst was nu top,  maar de selectiviteit dus het vermogen om 2 FM zenders vlak naast elkaar te ontvangen moest beter kunnen.  Verantwoordelijk  daarvoor zijn in deze tuner 4 keramische 10,7 mhz filters.  Ik heb er 4 nieuwe ingestopt die ik geselecteerd heb uit een stuk of 20.  Net zolang tot e.e.a. naar mijn zin was.

filtersrt1025
Het matchen van filters is leuk werk. Je bent er uren mee zoet

Ik hoop dat het een beetje te zien  is.  Het zijn bruine onder deeltjes met 3 aansluitpootjes die links heeft een rood stipje.

vervorming Rotel RT-1025nieuwe10.7mhzfilters

De vervorming zit onder de 0,1 %  de 2, 3 en 4e harmonische is gering en mooi gelijk.  Mede daardoor klinkt hij nu mooi transparant.

Voeding.

Alle elektrolytische (elco’s ) Zijn vervangen.  In de voeding door zéér duurzame Vishay elco’s die minstens 40 jaar mee gaan en zeer goede audio eigenschappen hebben. Op de foto rechts is net een stukje te zien.

rt-1025voedingvoor
Originele voeding condensatoren zijn vervangen met mijn favoriete Vishay’s

rt1025voedingnieuw

Overzicht.

Hier een overzicht van de hoofd print  voor en na de revisie.  Er zijn hoogwaardige Wima condensatoren gebruikt en de audio weg is geheel getuned op zo’n goed mogelijk geluid.  Ook de hoofdtelefoon versterker,  is van hoge kwaliteit

rt-1025hoofdprintvoor
Oud
binnenna-rt-1025
Uiteindelijke resultaat

Daar waar FM bij 15khz stopt loopt het frequentie bereik mooi door tot 17Khz  en valt daarna snel af.

frequentie Rotel RT-1025nieuwe10,7mhzfilters

 

Samendvattend en Voor -en na-delen

Dit is een tuner die nu tot de absolute top hoort, weer makkelijk te onderhouden is en vele jaren plezier zal geven.  Het nadeel van deze tuner is mogelijk zijn gewicht en grootte.  Misschien de kleur zilver met een iets gouden gloed.  Maar voor de rest is het een droom apparaat met nu een super mooi geluid en extreem goede ontvangst.   Alleen voor échte mannen én sterke vrouwen natuurlijk 😉

Jack

P.s.  Er is ook een RT-1024  bijna dezelfde tuner met dolby.  Moet daar nog ergens foto’s van hebben.

25 april Gevonden! 🙂

rotelrt1024

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

7 gedachten aan “Revisie en upgrade van een Rotel RT-1025”

 1. Prachtig apparaat, helaas heeft de mijne een probleem omdat sommige sterke zenders niet in stereo worden weergeven terwijl zwakkere dat juist wel doen. Heel vreemd probleem waar ik niet zomaar een oplossing voor zou weten, technisch gezien dan. Zonde eigenlijk maar dit soort problemen oplossen is als zoeken naar een speld in een hooiberg (de tuner is goed afgesteld dus dat is het issue niet).

 2. Hallo Gabriël,

  Het is nog steeds een hele fijne tuner. Met aandacht wordt hij weer als nieuw en zelfs nog beter.

  Groeten,

  Jack

 3. Beste Jack,
  Mooie tuner, hè (Rotel RT 1025)? Ik heb er 1 in mijn bezit al vanaf 1981; destijds gekocht bij HIFI-Rooken in Groningen. Dit exemplaar was toen in de aanbieding voor fl 399,-. En ik wist dat het een topmerk was. Als je via een AKG K240 koptelefoon het nieuws luisterde kon je letterlijk de maagborrels van de nieuwslezer horen. (Niet dat ik daar op zat te wachten maar het geeft een idee hoe gedetaileerd het geluidsbeeld was.

  Ik heb jammer genoeg geen extra tijd om zoveel te knutselen maar zou best eens dit uit kunnen proberen als ik ooit nog eens aan mijn pensioen kom (ben nu 60 alweer). Leuk om jouw BLOG te lezen en probeer de text op te slaan of uit te printen! Bedankt om je info te delen !
  Groeten Gabriël Visser

 4. Hallo Ronald,

  Dat is gewoon MKT in dezelfde waardes als de elco’s Je kunt ook nieuwe elco’s plaatsen b.v. type Vishay 037/038 63volt. Er zijn ook heel goede audio elco’s die je kunt gebruiken i.p.v. Wima b.v. Nichicon Muse. Dat zal ook goed werken.

  Mvg,

  Jack

 5. hy jack

  tijdje geleden alweer……
  het project rt heeft ook een poosje gestagneerd
  er kwam goedkope maar brakke kenwood l-07cII voorbij ,
  en nog wel wat andere leuke dingen gedaan ondertussen .
  nu de rotel weer opgepakt,
  en ik zou graag weten welke typen en waarden
  heb je gebruikt op de plaats van de drie blauwe cerco`tjes
  er zitten daar nu drie witte [naast ic`tje]
  …..en ik neem aan de wima`s zijn in plaats van de 10+de 1uf elco`s
  zijn er nog meer ideetjes wat er gedaan kan worden?
  bv ook aan de overvloed aan hooge tonen?

  ik hoor het graag
  mvrgrtjs
  ronald

 6. Dag Ronald,

  Belangrijk is niet alleen de filters aan te passen maar ook de antenne ingang. Ik heb 140khz filters gebruikt, daar moet je er eigenlijk een aantal meer van hebben om te kunnen matchen. Met een spectrumanalyser kun je dan de types uitzoeken die het best bij elkaar passen en het minste en nu komt het ! evenwichtig hoeveelheid even én oneven harmonische vervorming gerendeerd.

  Gekocht bij Bakelaar SFE 10,7 MJK (E10.7J) 140 KHz http://home.kpn.nl/fbakelaar/kristallen.htm

  Koop er een stuk of 10 en knip van een IC voetje nieuwe 3 pens
  voetjes waar je e.e.a. in kan prikken.

  Om een heel lage vervorming te krijgen moet eigenlijk de detector exact in het midden afgeregeld moet worden. Precisie werk dat kan niet zonder speciaal trimgereedsschap.

  Verder is het ook slim om de stereo-decoder beter af regelen en afstemcondensator schoon te maken.

  Zodra je klaar bent met de revisie van je RT-1025 stuur nog eens een bericht.

  Groet van,

  Jack

 7. hallo jack

  met belangstelling gelezen over rt-1025
  ben met eentje bezig, gaat goed, maar
  ben erg benieuwd welke [merk en hrz.] filters
  je hebt gebruikt
  aub hoor ik uw ’top drie’ van de beste….

  ik kom eens vaker neuzen op deze interessante site.

  mvrgrtjs
  ro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.