Revisie Philips Laboratories tuner 22AH673

Vintage uit de jaren 70

22ah673

Philips heeft eind jaren 70 topklasse high-end gemaakt. Deze 22AH673 maakt deel uit van een zogenaamde “labatories” set die verder uit de 22AH572 en 22AH578 voor- en eindversterker bestond. Deze 22AH673 die ik verder 673 noem is de beste puur analoge tuner door dit merk gemaakt.

Niet meer

Met een adviesprijs van 1695,- gulden in 1979 wat in 2012 de koopkracht  vertegenwoordigd van  1681€ zie: waarde van de gulden  was deze tuner niet goedkoop. Mocht u de gelukkige bezitter zijn van een dergelijk apparaat dan loont het altijd de moeite om hem op te knappen.

Hij zit zo mooi in elkaar dat dit anno 2014  zeker niet meer gemaakt kan worden door een merk als Philips.  Dat in ons land toch meer bekent is van goedkope consumenten elektronica. Hartstikke onterecht, in het buitenland o.a. de U.S.A. en Japan gold Philips als een topmerk.

Waar voor je geld

Mensen kregen echt waar voor hun geld. Er zijn oplossingen bedacht, schakelingen en constructies gemaakt die op zéér hoog niveau staan. Het begint met het ontvangst gedeelte een zeer fraaie en grote afstemcondensator met 5 secties voor FM en 3 voor AM. Het midden frequent heeft geen goedkope keramische filters, nee maar liefst 24! filters met spoelen en condensatoren (L-C filter). Hierdoor is er nauwelijks enige fase verschuiving van het stereo signaal.

De tuner is op de stereo decoder na geheel opgebouwd met losse componenten. Het stereo decoder IC was toen een hoogstandje van technisch kunnen en nu 35 jaar later nog steeds uitstekend.  Net als de rest van de 673.  Een en al kwaliteit. Ook b.v. HiFi AM.

ingepakt22ah673

Inpakken

Een dergelijke revisie begint altijd met luisteren en alle functies proberen.  Daarna wordt hij goed ingepakt om onnodige beschadigingen te voorkomen.

middenfrequentenstereodecoder22ah673

Printen

Hierna worden de printen opnieuw van nieuwe onderdelen voorzien. Links het middenfrequent en rechts de stereo-decoder.  Er zijn maar liefst 5! verschillende elektrolytische condensatoren gebruikt. E.e.a. naar klank of functie. Waarbij sommige een 3x zo lage verliesfactor hebben als de originele. Alles voor een mooi geluid niet?. 🙂  Het liefst zoveel mogelijk zonder het origineel “geweld” aan te doen en daarmee de ziel uit het apparaat te halen.

middengolf22ah673

Middengolf

Ook de middengolf of AM (hoe u het noemen wilt) is van uitzonderlijk goede kwaliteit.

onderkant22ah673

Onder.

Onderop de nodige printen, waaronder de voeding, elektronica voor de tiptoetsen en een lijnversterker.

voeding22ah673

Voeding.

Een detailopname van de voeding. De meeste condensatoren meten nog vrij goed,  maar zijn na al die jaren echt op als je stroom van gaat vragen.  Als u goed kijkt zie je sommige ook iets “bol” staan. Gewoon allemaal vervangen.

voedingvervangenenstuurprinten22ah673

 

Lijn print .

Om de lijn/uitgang print te doen -waar het uiteindelijke geluid uit komt- moet de voorkant er af. Als deze klaar is kan alles weer in elkaar gezet worden.  Soms moeten de 4 reed relais ook vervangen worden.

afstemcondensatorlos22ah673

Afstemcondensator.

Nu een van de moeilijkste klussen. Het schoonmaken van de afstemcondensator.  Gelukkig is er breed plakband waarmee ik de afstemtrommel kan vastzetten zonder dat het touwtje los gaat.

afstemcondensator22ah673

Detail foto van de afstemcondensator. Een mechanisch wondertje met maar liefst 5 secties voor FM en 3 voor AM. Zulke mooie maken ze nooit meer. Ook hier moeten een paar condensatoren vervangen worden.
gereed22ah673

Hierna kan het meten en afregelen van de stereo-decoder, detector en afstemgedeelte beginnen. Dankzij mooie meetapparatuur en ervaring is dit goed te doen. Hierna laat ik zo’n tuner meerder dagen opnieuw inspelen. Mocht er nog een klein dingetje zijn, dan kan ik dat  gemakkelijk  naregelen.

Voor- en Na-delen.

Ze worden steeds zeldzamer deze 673.  200€ voor een goed gebruikt exemplaar is geen uitzondering.  U koopt dan een 35 jaar oude tuner waar wel het nodige aan dient te gebeuren.  Omdat met name de elektronische condensatoren ruim over hun maximale houdbaarheid zijn.  Verder moet er het e.e.a. schoongemaakt worden en opnieuw afgeregeld worden op fabriek specificaties.  Die kosten zullen zeker een veelvoud  zijn van de aanschafprijs,  als het goed is gedaan.  Tip-toetsen waren voor die tijd erg modern maar zijn kwetsbaar voor statische elektriciteit.  Ook kwetsbaar is de grote AM antenne achterop.   Gelukkig is het bijna altijd  goed te repareren.

Als u er een beetje met beleid mee omgaat heeft u een top tuner.   Een van de mooiste ooit door dit merk gemaakt

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

7 gedachten aan “Revisie Philips Laboratories tuner 22AH673”

 1. Beste heren,

  Wat betreft de door Philips gebruikte lampjes heb ik een perfecte en goedkope(re) vervanger gevonden.

  Schiefer BA9S 0.24w 6V 40ma 2500k 9x23mm (een hele mond vol).

  Deze lampjes hebben precies dezelfde helderheid als de originele en zijn te koop bij verlichting.nl.

  Ook heb ik de rode leds vervangen, die zijn best helder vergeleken met het origineel, vind dat wel wat hebben dan die donker rode amper lichtgevende leds.

  De laatste tip is vervang ook de plastic pcb afstandhouders, kreeg ik met veel moeite los en er sneuvelde ook een paar.
  Conrad heeft ze te koop op bijna praktisch dezelfde afstand als het origineel.

  M.v.g
  Marcel

 2. Hallo Jack,

  Dank voor je antwoord. Ik maak er binnenkort werk van. Tot dan.

  Met vriendelijke groeten,
  Stijn
  PS: de BA9S bajonetlampjes heb ik intussen gevonden (geen 6,3V / 0,25W lampjes zoals de originele GE1302 maar wel 6V / 0,3 W lampjes en dat lijkt me OK).

 3. Hallo Stijn,

  “Precies” is veel uitzoekwerk. Maar globaal.

  In de AM tuner Vishay 038. In de voeding Vishay 136 In de stereo decoder waar mogelijk 136 (zijn er vanaf 47uf) rest 038 in de muziek weg Nichicon BP De lijn print en midden frequent idem. Met de service manual moet je er nu uit komen. Ik gebruik meestal 63volt types Vishay en Nichicon 50Volt of 63Volt Bajonet lampjes heb ik bij Conrad vandaan weet zo even niet het type. Leds zal ik niet gauw gebruiken. Reed relais gaan gewoon op maat. Nameten met een schuifmaat.

  Maar dan ben je er inderdaad nog niet het schoonmaken en afregelen van het afstemgedeelte, de detector en midden frequent is precisie werk. Eigenlijk moet je de hele tuner voorzichtig stap-voor-stap opnieuw opbouwen. Vergeet b.v. niet de interne connectoren schoon te maken.

  Afregelen is geen probleem, ik hoor het wel tegen die tijd.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 4. Beste Jack,

  Met veel interesse heb ik je restauratieverslag van de Philips AH673 tuner gelezen.

  Zelf ben ik onlangs in het bezit gekomen van de gehele lab set (tuner, voor- en eindversterker). Een kinderdroom die in vervulling is gegaan. Cosmetisch zijn de toestellen in goede tot zeer goede staat. Maar een electronische restauratie en wat preventief onderhoud likt me wel nodig: voedingsgedeelte van 220V naar 237V omzetten, potmeters reinigen, caps vervangen, etc. etc.

  Graag had ik je het volgende gevraagd:
  *zou je me kunnen zeggen welke caps. jij precies vervangen hebt (en door welke types?)
  *zelfde vraag voor de reed relais: door welk type vervangen?
  *GE1302 lampjes: de spec. van deze lampjes geeft aan dat ze maar 40 mA stroom vragen. De BA9s (6,3 V) vervangers die ik vind, verbruiken echter 150 mA. Volgens wat ik in de servicemanual lees, worden ze rechtstreeks door de trafo gevoed, en dus zou 150 mA geen probleem mogen zijn. Wat is jouw ervaring? Of heb je misschien een LED alternatief gevonden voor het GE1302 lampje?
  *wat de FM en AM alignering betreft, daar heb ik de apparatuur niet voor. Ben jij bereid zoiets voor andere vintage audio liefhebbers te doen? Wat zou je er voor vragen?

  Met vriendelijke groeten,
  Stijn

 5. Hallo Ruud,

  Dat is eenvoudig te controleren. Haal de antenne even los en sluit een draadje van een meter aan. Als je nu een sterke zender ontvangt op dezelfde frequentie die nu gestoord wordt. Dan weet je hoe dat komt. Het afregelen van de AM sectie is wel even een werkje omdat de hele afstemcondensator los moet (zie foto’s) op de site. Voordeel is wel dat dan het FM gedeelte ook in 1x meegenomen kan worden. Kosten? Ik schat 60…80€ als je dat bij een bedrijf in de buurt laat doen.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 6. Beste Jack,

  Ik ben in het bezit van een Philips 22AH673. De FM sectie is door een collega optimaal afgeregeld. Toch lijkt er zelfs bij sterke zenders overspraak een rol te spelen, ondanks de uistekende opbouw van het apparaat. Kan hier sprake zijn van directe instraling van een sterke zender in de buurt? De AM sectie is niet getuned. Wat zou mij dat kosten?

  Met vriendelijke groet,
  Ruud Snoeren, Veldhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.