“in wording” Restauratie Pioneer TX-8500MKII deel 2

Vintage uit de jaren 70

tx8500naakt
Deel 2  van de restauratie van een Pioneer TX-8500 MKII. Wat uitgebreid omschreven zodat u er misschien ook iets aan heeft.

Weer in elkaar.

tx8500ondersteunen

Op zijn plek.

Vandaag gaat de tuner weer in elkaar. De schakelaars hebben 2 dagen te drogen gelegen in het zonnetje op de vensterbank. Als eerste gaat het paneel met 3 schakelaars en volume regelaar weer op zijn plek.

Wat ik bij demontage gedaan had, is de 1e schakelaar gemerkt met een X (kruis in krassen) zodat ik zeker weet dat die weer in de juiste volgorde komt.

De 3e was makkelijk  te herkennen, die had minder aansluitingen.  Krab de aansluitingen weer schoon met een mesje en buig ze voorzichtig  recht.  Schroef daarna het paneel vast en dan kunnen we solderen.  Ook hier ondersteunen.

tx8500bruinwegkrabben

Krabben.

Daarna gaat de keuze schakelaar er in.  Buig ook hier de pinnetjes recht en krab de aansluitingen schoon met een mesje. Verwijder ook die bruine drab tussen de aansluitingen nauwkeurig.  Ik weet van een top technicus dat, dat spul kan gaan “geleiden” en daarmee ongewild voor contact kan zorgen tussen de aansluitingen.   Goed weghalen dus. Het zo gebeurt.

tx8500bijna

Bijna.

De voorkant zit er weer op.  Het moeilijkste was het afstem touwtje.  Waarvan zoveel mogelijk is vastgeplakt en zo min mogelijk losgehaald. Alleen 2 geleiderolletjes voorop.  Een links en een helemaal rechts op het zwarte paneel. Monteer voorzichtig de afstem as en leg het afstem touwtje met de naald op zijn plek.

Doe eerst het katrolletje links. Draai dan de afstemcondensator naar 88mhz dus links. En omdat er rechts bij de afstemtrommel wat meer ruimte en rek in het touwtje  is. Kunt u dat rechter rolletje  nu vrij gemakkelijk plaatsen.

Wees voorzichtig! Geleid het afstem touwtje met de hand zolang alle geleide rolletjes er nog niet op zitten.  Één keer langs wat scherps en het breekt. Ik ben wel eens een hele middag bezig geweest omdat te vernieuwen.  Niet leuk  🙁

tx8500doethetweer

De test.

De  tuner speelt  weer. Schakelaars werken zo te voelen en horen goed. Voor de zekerheid nog een beetje IPA ingespoten en een aantal keer op-en-neer gehaald.
Het moeilijkste is nu wel achter de rug.  (verwacht ik….)

De ontvangst is nog slecht. Dat houdt in dat de afstemcondensator schoongemaakt moet worden. Terwijl de behuizing hier en daar is dicht gesoldeerd. Op naar de volgende “uitdaging” 🙂

Wordt vervolgd,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.