Nieuw project: “in wording” Restauratie Pioneer TX-8500MKII

Vintage uit de jaren 70

tx8500mp
Verslag van de restauratie van een Pioneer TX-8500 MKII uit het modeljaar 1978/79. De TX-8500MKII is de één na duurste en heeft de TX-9500MKII die nagenoeg identiek is boven zich. De TX-606 is het instap model. Pioneer heeft hierna alleen nog in 1980 van deze fantastische analoge tuners gemaakt.

Onzeker.

Dit keer, een “live” project waar de uitkomst nog helemaal niet zeker is. Ik heb op Markt Plaats voor een schappelijk bedrag deze tuner gekocht. Hij werd keurig verpakt door PostNL bij mij afgeleverd en zag er op het 1e gezicht prima uit. Toen ik hem aansloot, kwam er nauwelijks geluid uit. Heel zachtjes ergens in de verte.

Custom made.

Er was gelukkig geen IC stuk waar ik bang voor was. Een aantal daarvan zijn namelijk exclusief door Pioneer gemaakt. Na een uurtje zoeken heb ik het vermoedelijk gevonden. “Slechte contacten in schakelaars” Dat kan vele oorzaken hebben. Vocht, vuil, nicotine aanslag of een combinatie van die 3. In de jaren 70 rookte bijna iedereen bij mij thuis. Veel apparatuur is daarna op een stoffige en of vochtige zolder of belande ergens in een schuur.

Tand des tijds.

Als je in 2e instantie beter kijkt, dan zie je dat hij de tand des tijd niet helemaal ongeschonden is doorgekomen. Maar mag het 35 jaar! Vergelijk dat eens met de “weggooi audio” die nu te koop is. Veel gaat binnen 7 jaar stuk en kan dan niet of bijna niet meer gerepareerd worden. Gewoon omdat er geen reserve onderdelen zijn of omdat het de moeite niet waard is.

Stevig.

Gelukkig zit deze TX-8500 net als alle ander Pioneer apparatuur stevig in elkaar. Het is de bedoeling dat dit apparaat weer véle decennia meegaat en beter als nieuw gaat werken. Dat is niet zo heel moeilijk want anno 2014 kun je gewoon betere onderdelen komen. En is de benodigde meetapparatuur ook voor hobbyisten zoals ik beschikbaar.  Ik zal later uitleggen waarom het volgens mij méér dan de moeite waard is dergelijke oldtimers op te knappen.

Soppen

Nadat er ongeveer uitgezocht is wat er ongeveer aan de hand is. De eerste onderdelen besteld zijn. Is het ouderwets “soppen” Ik gebruik Dreft Platinum en laat de frontplaat en de knopjes rustig een half uurtje in een warm sopje weken. Daarna leg ik hem op een handdoek en ga met een zacht doekje voorzichtig het vuil en nicotine weg vegen. Niet te hard! anders poets je de letters er af! Bij hardnekkige vlekken een beetje pure Dreft op een doekje.

tx8500soppen

Ook de kap en bodemplaat kun je rustig afsoppen.

tx8500vies

Alles gewoon met een zachte handdoek droog wrijven en op de vensterbank  het zonnetje zetten

tx8500soppenkap

Boosdoeners.

tx8500naakt

De “boosdoeners” zijn vermoedelijk de schakelaars.  Nu kunt u dat wel proberen schoon te maken met contactspray maar dat werkt met een beetje pech hooguit maar een paar maanden.  Waarna het stof zich vermengt heeft met de spray en geworden is tot een bruine of zwarte drab. En de kwaal erger dan de remedie.  Veel beter is om IPA te gebruiken. Dit is zuivere alcohol en laat geen resten na.

tx8500uitelkaar

Serieus “slopen”.

Omdat de schakelaars zo vuil zijn dat IPA niet meer helpt.  Heb ik besloten de schakelaars ultrasone te gaan reinigen. Daarvoor moet er wel serieus “gesloopt” worden   De hele voorkant moet los. Waarbij ook de afstem as los moet en eigenlijk véél meer dan mij lief is los gaat.

Breed plakband.

Nu komt het op een beetje creativiteit aan.  Ik wil niet dat het afstem touwtje  stuk of los gaat.  En ook die as is zwaar en hangt er maar bij.  Gelukkig is er breed plakband!  Plak alles gewoon  zoveel mogelijk vast.  Daarmee hou je ook het grootste gedeelte van het afstem touwtje in gareel.  Gewoon vastplakken!

Maar pas op! Er is ook slecht  plakband met een vervelende weekmaker die na korte tijd plakkerige troep achter laat.   Het transparante plakband van de Action is prima en goedkoop.  Als u het niet zeker weet plak gewoon eerst een stukje ergens op uw bureau en haal dat na een paar uur weg.

tx8500breedplakband

Schakelaars uit solderen.

Met een beetje geduld gaat dat prima.  Het ergste soldeer haal ik weg  met de soldeer pomp. De laatste restjes met soldeer litze.  Daarna voorzichtig alle pootjes rechtbuigen en met beleid de schakelaars los halen.  Het is slim om de printplaat die nu in de lucht bungelt te ondersteunen met een klosje of wat u ook maar heeft.

tx8500eindelijklos

Reinigen.

tx8500waternogschoon

Ik gebruik gewoon water en Dreft.  Hier is nog mooi schoon.

tx8500watervies

Je ziet het gewoon vies worden.  Na 9 minuten spoel ik ze af met schoon water en stop ze voor de zekerheid nog een minuutje met schoon water in de reiniger.   Een collega van mij doet het al jaren zo.  Ik heb gezien hoe zwart het water bij hem werd 😉

Wordt vervolgd,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Nieuw project: “in wording” Restauratie Pioneer TX-8500MKII”

 1. Dag Bart,

  Dank je wel. Volgens mij bestaat de TX-7500 II niet. Tenminste ik heb hem nog nooit gezien of iets over gehoord.

 2. Goedendag Jack,
  Dat ziet er goed uit allemaal, complimentjes.
  Mijn naam is Bart en restaureer ook pioneer spul.
  Mijn tx 8500 II is al klaar en draait alweer een week of twee lekker aan de sa 7500.
  Tevens nog bezig met (wachten op de goede onderdelen) met de sa 8500 II.
  Ik heb een vraagje, ik heb sinds kort ook de sa 7500 II staan maar zoals je misschien bekent is heeft die de zelfde afmetingen als de sa 6500 II wat eigenlijk al vreemd is, waarschijnlijk snap je hem al de tx 7500 past er dus niet bij en zoek mij rot maar kan niks vinden over de tx 7500II?? Bestaat hij wel??.
  vr gr Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.