Revisie Pioneer TX-9800 tuner

Vintage uit de jaren 70

tx9800

De TX-9800  was het topmodel in 1979 van Pioneer. Het instapmodel was de TX-408, daarna de TX-608 en de TX-7800 die wat eenvoudiger is uitgevoerd.

TX-9800.

Dit is de laatste grote analoge tuner van dit merk. Met een knipoog naar het digitale tijdperk dat hierna kwam. Het geluid van een fatsoenlijk onderhouden exemplaar staat op grote hoogte. Ook de ontvangst is erg goed.  Een kleine raam- of antenne op het dak of balkon zal meestal al een goed resultaat geven.  Slechts weinig nieuwe apparaten zijn beter.  Dan heb je het  over tuners van een paar duizend  Euro. Revisie of restauratie van deze TX-9800 – is volgens mij en andere liefhebbers  zéér de moeite waard.

FM Ontvangst.

Voor de ontvangst is een grote 5 voudige afstemcondensator verantwoordelijk. Samen met een aantal  fase lineaire filters in het midden frequent zorgt dit voor een erg goede ontvangst. Waarbij het audio geluid iets voorrang heeft gekregen op selectiviteit. Er zit weliswaar een zogenaamde “Wide & Narrow” schakelaar op. Maar in gebieden met véél zenders vlak bij elkaar zoals hier rond Amsterdam heeft hij toch moeite om een zwak signaal op te pikken vlak naast een heel sterke. Dit is  op te lossen door smallere filters te gebruiken in de stand Narrow.

AM Ontvangst.

Ook de AM/middengolf is goed en heeft ook een “Wide en Narrow” stand. Vrij uniek. Luisteren er dan nog mensen naar de AM hoor ik u denken. Jazeker b.v. naar Vahon Hindustani Radio.

Voor.

tx9800binnenorigineel

Na.

tx9800klaar

Revisie.

Het plaatsen van nieuwe onderdelen is goed te doen.  In het stalen “blikje” links zit een digitale schakeling “Quartz Lock” die er voor zorgt dat de tuner niet van de frequentie verloopt. Het afregelen van deze schakeling is niet eenvoudig en vergt veel geduld en de nodige meetapparatuur.  Deze TX-9800 zit net tussen het digitale en analoog tijdperk in. Eind jaren 70 waren dit soort digitale schakelingen in tuners schaars. Voor die tijd echt een staaltje technisch kunnen.

Veel nieuwe condensatoren.

tx9800elcos

Degelijk.

Dit soort tuners straalt een en al degelijk uit. Deze was alleen wat stoffig van binnen dus een complete restauratie waar ook schakelaars schoon gemaakt worden en transistors vervangen hoefde niet. Revisie was genoeg. Alle condensatoren zijn vervangen. Waar nodig speciale audio  versies met tot 3x minder verlies dan normale elcco’s  Ook de afstemcondensator is schoongemaakt en opnieuw afgeregeld. Net als de rest van de tuner.

frequentiePioneerTX9800 pioneertx9800

Meten.

FM gaat tot 15Khz. Het frequentie bereik van deze Pioneer TX-9800 loopt zelfs iets verder waardoor er geen verzwakking is bij de hoogste tonen.  Dat zie je alleen in topklasse tuners. Het afval in het laag bij 100 hertz komt door mijn meet opstelling. De vervorming is met 0,2% stereo goed.  De even en oneven harmonischen zijn mooi verdeeld waardoor het geluid mooi transparant met een vleugje warmte door de  4e harmonische.  Precies het natuurlijke geluid dat de meeste mensen zo mooi vinden klinken.

Voor- en na-delen.

Alles heeft voor-en-nadelen in het leven, zo ook met deze Pioneer. Nadelen zijn, schaarste, kap met ventilatie gaten, digitale schakeling en ontbreken van afscherming over de afstemcondensator.

Schaarste betekend duur. 150…200€ ben je zo kwijt voor een goed gebruikt exemplaar daar komt de prijs van een revisie of restauratie bovenop. Dat is àltijd duurder dan de aanschafprijs.

De kap heeft ventilatie gaten waardoor stof makkelijk naar binnen kan komen. De digitale schakeling is niet perfect bij grote temperatuur verschillen. Waardoor de zender soms iets verloopt bij het opwarmen.

Wat jammer is dat de afstemcondensator niet afgeschermd is zoals bij b.v. de TX-9500. Daardoor krijgt stof en vuil meer kans in dit gevoelige onderdeel. Verder is door het ontbreken van afscherming deze tuner gevoeliger voor radio storingen van buitenaf.

Toch zal in de meeste gevallen deze tuner zéér goed voldoen. De ontvangst en het geluid maakt alles méér dan goed. Deze tuner is ideaal die b.v. graag naar Sublime FM willen luisteren maar geen grote antenne op het dak kunnen plaatsen. Tel het bedrag van de aanschaf en restauratie bij elkaar op dan ben u relatief goedkoop uit.

Goed gereviseerd kan deze tuner zich zonder meer met de beste ter aarde meten en ziet er ook nog prachtig uit… Vind u niet? 😉

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.