The Great British Valve Project

Uitverkocht.

Genalex KT-77

Vanaf dag één dat Rusland Oekraïne binnenviel, bedacht ik me dat Rusland tal van sancties en handelsbeperkingen opgelegd zou krijgen. Russische buizen zijn daardoor niet, of nauwelijks nog te koop.

Alternatieven.

Links JJ KT77 rechts Golden Lion Genalex KT77

In een aantal  gevallen zijn er alternatieven zoals buizen van  JJ uit Slowakije. Maar echt veel alternatief voor stevige penthodes zoals: KT120, KT150 en KT170 heb ik helaas nog niet gevonden.

China.

Wellicht dat China een alternatief is. B.v.  Psvane een van de vele merken uit de Shuguang fabrieken maakt b.v. KT120. Voor wie verder wil zoeken hier een overzicht met merken meer die wel of niet nog bestaan.

In mijn zoektocht kwam ik toevallig  het merk Brimar tegen.  Brimar is een oud toonaangevend Engels merk, die als onderdeel van The Great British Valve Project met oude machines van o.a. Philips en Mullard een aantal jaren bezig zijn om in Engeland weer buizen te maken.

Enkele types worden al in Engeland gemaakt, maar niet allemaal.

Prachtig gemaakt deze 6550.

Zo kocht ik voor mijn SE10 versterker twee 6550 buizen om te proberen. Ze werden goed verpakt en vlot verstuurd. Over invoer uit Engeland moet je BTW en wat invoerrechten betalen waardoor deze buizen zo’n 30% duurder zijn dan gangbare 6550 uit Rusland. Ik betaalde totaal  inclusief BTW, invoer en verzendkosten  €180 voor een gematched paar.

Maar wellicht dat, dat prijsverschil snel weg valt. Bovendien je steunt met elke aankoop. The Great British Valve Project.

De Brimar’s 6550 zijn in ieder geval schitterend mooi gemaakt. Als ik alleen al kijk hoeveel getter (glimmende bovenkant) er t.o.v. van alle andere 6550 zit verwacht ik een lange levensduur.  Dat getter zit er in om de buis vacuüm te houden. Meer is beter.

Brimar zegt er dit van:

  • We choose and commission the best value valves aimed at giving you a great performance at a sensible price.
  • Every valve goes through a strict ‘Brimar’isation and quality check.
  • We automatically close match multiple tube orders at no additional cost to ensure the best performance in your equipment.
  • Every valve comes with a 12 month manufacturing defect warranty.
  • Every valve or product bought helps us learn about, develop and finance valve production in the UK.

Inspelen is  nauwelijks nodig.  In mijn SE10 klinken ze prachtig. Je hoort  de structuur en laagjes in de muziek.  Heel verfijnd.  Maar ook krachtig als de muziek er om vraag.  Het laag is mooi strak.

In de SE10 een  prima vervanger voor Russische 6550, KT77 en KT88

Jack

Meer over het The Great British Valve Project vind je op de website van

Brimar https://brimaruk.com/menugbvp/great-british-valve-project-2/

https://www.facebook.com/brimartp/

Ook handig:

http://www.invoercalculator.nl/

Film over het maken van buizen. Dit soort machines wordt nu  door vrijwilligers gerestaureerd en bij Brimar gebruikt.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.