Zelfbouw high-end buizen versterker. vanderveen-Trans SE-10 deel 4 verdere tweaks update

Verdere tweaks.

JJ ECC803S en Genalex KT77.

In deel 3  kon je al wat lezen over mijn ervaringen met andere buizen.

Achtergrond informatie: “The SE10 secrets”  kunt u vanaf nu gratis downloaden https://audioxpress.com/article/you-can-diy-vanderveen-trans-se10-secrets

Nieuwe buizen, gelijk ook besteld voor onze UL-40S2

Nieuw en geen voordelen zonder nadelen.

Na maanden met een oud gebruikt setje buizen gespeeld te hebben, werd het tijd voor nieuwe.  Het nadeel is dat nieuwe buizen altijd weer zo’ n 100 uur moeten inspelen voordat de “scherpe randjes” er vanaf zijn.

Naast veel luisteren heb ik ook weer een aantal keer de schakeling doorgemeten. Ook met nieuwe KT77 ongelofelijk weinig vervorming.🥳

Zeer weinig vervorming.

Het enige dat je hoeft te doen is TP-0 en TP-1 weer op 31 volt af te regelen. Verder niets.  Het is een opmerkelijk combinatie met de ECF802. Die samen de  eindversterker zijn, of de “motor” van deze  TRANS versterker.

ECF802.

Ik heb zelfs 6 verschillende ECF802 geprobeerd. De 2 bijgeleverde Valvo’s en 4 Telefunken’s. Maar uit metingen bleek nauwelijks verschil.

Met 6 buizen kan dat nog steeds toeval zijn.  Maar als ik  het  herhaalde met KT88 buizen waren er veel grotere verschillen tussen met name de 2e harmonischen.   Met KT77 mat ik tussen de -66dB en -69dB en THD tussen 0,024% en 0,039 bij 1 watt in 4Ω.

ECC803S.

Deze buis heb ik gekozen vanwege zijn  lange anodes. Hij klinkt eigenlijk precies goed. Veel fijne micro details, fraaie stemmen, nauwelijks scherpte. Veel roomhead waardoor je de versterker kunt oversturen zonder dat het meteen vervelend wordt.  Ideaal bij moderne en/of dynamische muziek.

De duurste goldpin versie is iets van €26 en speelt beter dan menig dure NOS buis in deze versterker. JJ heeft misschien niet zo’n goed naam qua duurzaamheid. Maar laat er eens een stuk gaan binnen 1..2 jaar of zo.
Dat vind ik gezien de lage prijs, niet erg.

Je moet ook wat durven, vind ik.  Ga voor het maximale!😉

KT77.

De KT77 staan in de SE10  maximaal ingesteld op 32watt anode disspatie .

De spanning tussen B+ en de anode is ongeveer 9 volt door weerstand verlies in de primaire winding. B+ naar B- is in bedrijf 362 V.
Over de kathode weerstand en elco valt 31 V.
De buis krijgt dus effectief aan spanning: 362 – 9 – 31 = 322 Vdc.
Bij 100 mA anodestroom is Wa = Pa.max dus 322 x 0,100 = 32,2 W.
Ig2 doet niet mee in de berekening van Wa.

Kosten.

Volgens de datasheet gaan de buizen met deze instelling tenminste 5000uur mee. Dat is bij 2 uur per dag spelen bijna 7 jaar.  Hier staat de versterker ongeveer 4 uur per dag aan.  Dan is dat nog ruim 3 jaar.

Emission Labs 300B XLS €750
Onze 300B versterker.

T.o.v. onze 300B versterker is de SE10 goedkoop in onderhoud.
Emission Labs geeft onder voorwaarden tot 5 jaar garantie.

UL-40S2 met KT77

T.o.v. de UL-40S2  even duur. De 4 gebruikte eindbuizen staan rustiger ingesteld en gaan zo’n 10.000uur mee.

Meten.

Onze meetopstelling is 3x vanaf nul af opnieuw opgebouwd. Net zolang tot Menno van der Veen en ikzelf  vonden dat metingen betrouwbaar genoeg waren.  Ik meet nu onder Linux Mint op een laptop op accu en een externe geluidskaart.

Deze SE10 is een bijzondere versterker. Aan het TRANS concept is jarenlang gewerkt en is nog steeds in ontwikkeling. Het heeft o.a.  heeft  geleid tot dit fraaie bouwpakket. Dat je, zelf makkelijk in elkaar zet.

Meten van de originele SE10 onder Windows 10

Andere updates.

Weerstanden.

Volgens mij heeft élk onderdeel een specifieke klank. Metaalfilm weerstanden zijn nauwkeurig en ruisarm.  Echter ik vind ze wat “hard en metalig klinken”  Niet elke merk heeft dat.  B.v. Beyschlag weerstanden die bij het vorig bouwpakket de UL-40S2 geleverd waren hebben dat niet.

SE10

Toch is een van de updates het vervangen van die weerstanden door koolfilm omdat dit natuurlijker klinkt.  Ook deze update heb ik uitvoerig getest. Ik ben begonnen door R1 47KΩ te vervangen voor een 1/2 watt koolfilm van 10 cent.  Zelfs zo’ n kleine ingreep had al effect.

Ik ben geëindigd  door R1, R2,R3, R4 en R5 te vervangen door koolstof composiet weerstanden. Koolfilm is al goed. Maar omdat een filmpje op een keramische  drager is (dus 2 verschillende materialen.) Kun je bij snelle impulsen toch een beetje IMD vervorming krijgen.  Koolstofcomposiet is alleen koolstof en heeft dat probleem niet.

De rest van de weerstanden heb ik origineel gehouden. Omdat verder in het circuit ” de TRANS motor” nauwkeurigheid het allerbelangrijkste is.  Ik sluit echter niet uit, dat ik ook die ooit vervang….  door b.v. Beyschlag.

Halverwege vervangen van koolfilm weerstanden.

Condensatoren.

Wie goed opgelet heeft, weet dat de SE10 slechts één koppelcondensator C2 heeft.  De rest is DC gekoppeld anders zou TRANS niet  werken. Net als weerstanden “klinken” condenstoren ook.

Audionote koperfolie in olie.

Ik heb gekozen voor Audio Note “Copper Foil Mylar in Oil.”  Er zijn nóg betere maar deze horen  bij de top. Ze zijn met €60 per stuk, nog net een klein beetje betaalbaar.

Voor wie het niet wist. Als je een spanning zet op een condensator verbuigt het folie enigszins. Bij de ene is dat meer dan de andere. Sommige maken muziek als je hem aansluit op de luidspreker uitgangen.

Ook dat noemen we weer IMD (Inter Modulatie Vervorming)  De olie heeft als prettige eigenschap dat het “tegendruk” geeft. Resultaat: minder vervorming, minder kleuring, meer micro details.

Eigenlijk “klinken” ze niet. Dat is denk ik een groot compliment. Nadeel dat 150nF geen standaard waarde is. (Moeten waarschijnlijk in Engeland besteld worden.)

Rest mij.

Meestal eindig ik met de bekende voor-en-nadelen. Nu een keer niet. De SE10 vind ik ook zo zonder alle updates, een fraaie versterker.  Je kunt simpel het geluid iets aanpassen aan je luidsprekers.  Door b.v. andere eindbuizen te plaatsen.

Rest mij,  jullie ontzettend  veel plezier toe te wensen, tijden de bouw en vele fijne luister uren die vast zullen volgen.

Jack

Handige adressen.

Menno van der Veen.  Voor meer info https://mennovanderveen.nl

ToneFactory. o.a. Buizen en weerstanden. https://www.tonefactory.nl

Acoustic Dimension.  o.a. Audio Note. http://www.acoustic-dimension.com

Achtergrond informatie: “The SE10 secrets”  kunt u vanaf nu gratis downloaden https://audioxpress.com/article/you-can-diy-vanderveen-trans-se10-secrets

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Zelfbouw high-end buizen versterker. vanderveen-Trans SE-10 deel 4 verdere tweaks update”

  1. Beste jack,

    Ik heb zelf al jaren de UL40-S2 en ben wel benieuwd naar jouw ervaring, klank, met de Trans SE-10 t.o.v. de UL40?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.