Rotel RT-990BX terugkeer van een vriend.

Toppers uit de jaren 90.

Rotel RT-990BX
Rotel RT-990BX

In mijn vrienden- en kennissen kring zijn ook  mensen die ik soms jaren niet zie.  Maar als ik ze dan weer tegenkom, voelt het als een vriend, die je gisteren nog sprak. Je pakt de draad zo weer op.

Zo voelt het ook met deze Rotel RT-990BX, waar een klant me kwam omdat hij hem kennelijk niet mooi vond klinken. Te weinig laag en er waren wat kleine problemen mee.

De originele RR-909 afstandbediening was  weggegooid omdat de batterijen waren gaan lekken.  Jammer,  soms is dat nog schoon te maken en te repareren.

Links de originele RR-909, rechts de vervanger.
Links de originele RR-909, rechts de vervanger.

Gelukkig kun je bij https://www.afstandsbedieningwinkel.nl  een vervangende afstandbediening kopen voor nog geen 2 tientjes.  Werkt direct. Eigenlijk vind ik hem beter dan de originele RR-909.

Deze RT-990BX komt uit Australië.
Deze RT-990BX komt uit Australië.

Dun.

Toen ik deze tuner aansloot, klonk het inderdaad erg “dun”. 😕 Weinig dynamiek, laag en “sprankeling” in het hoog.  Waarschijnlijk heeft hij jarenlang in de doos gezeten.

Van binnen ziet hij er nieuw uit.  Nergens problemen. Dit exemplaar heeft fase lineaire 10.7Mhz filters (Zie opmerking fmtunerinfo) ook in de stand “narrow” meet  ik slechts 0,1…0,12% vervorming.  Waarschijnlijk is het een van de laatste exemplaren die Rotel tot 1997 heeft gemaakt

Inspelen.

Gewoon opnieuw inspelen, dus. Nu een paar weken verder klinkt hij prachtig. Kleine probleempjes, zoals een ledje dat het niet deed loste spontaan op. Ook  de ontvangst beter geworden.

Alle 5 ledjes van de ontvangst branden weer en ook al het andere .
Alle 5 ledjes van de ontvangst branden weer en ook al het andere .

Deze tuner is zo gebouwd, dat vitale onderdelen voor het beste geluid  in stand-by onder spanning blijven. De ontvangst is formidabel goed.  Maar juist op de kabel klinkt hij heel erg goed.

Hij ziet er misschien niet zo sexy uit maar dat is maar schijn. Gewoon je ogen dicht doen en luisteren WDR4, NPO radio2 soul & Jazz  en vele anderen. Magisch wat deze RT-990BX uit de kabel weet te persen.

Ik heb dit ook tegen de de vorige eigenaar gezegd en gevraagd: “of hij hem echt niet terug wilde”  Nou dat wou hij niet.  Binnenkort nog maar een keer doen. Ik verwacht dat hij  zijn oren niet geloofd.  Klanten worden kennissen en kennissen vrienden. Ook al zie je elkaar maar eens in de zoveel jaar.

Jack

P.s. inmiddels is hij weer terug naar de eigenaar.  Hij vond hem toch wel erg mooi klinken. 🙂 Terecht, zo’ n RT-990BX gun ik mijn beste vrienden. 🙋🏼‍♂️

Toppers uit de jaren 90.

17 oktober 2015 originele tekst.

Rotel maakte in de jaren 90 heel mooie apparatuur. Ik had wat  geërfd en daar een toen fraaie geluidsinstallatie van gekocht.

Beter had ik geld niet kunnen besteden, want mijn vader was dol op top 40 muziek. Hij kocht op hoge leeftijd,  bijna wekelijks nieuwe singletjes en wist precies wat waar in de top 40 stond.

Deze Rotel RT-990BX maakte deel uit van de set.

Deze Rotel RT-990BX staat terecht in het zonnetje
Deze Rotel RT-990BX staat terecht in het zonnetje

Set.

Mijn set bestond verder uit  een RC-995, een RCD-975,  een RB-980BX en 2 Translator Impact 50 luidsprekers.  Dat klonk geweldig mooi in ons vorige huis.  Ook daar had ik natuurlijk een FM buiten antenne. 🙂

Helaas kreeg ik deze installatie, met geen mogelijkheid goed klinkend in onze nieuwe woning.  (was wel weer een nieuw begin.  lees hier)  Waardoor een deel een nieuwe bestemming kreeg.  Van de de tuner en cd-speler heb nog ik vele jaren plezier gehad. Totdat iemand zijn set compleet wilde maken…. zo gaat dat.

Hoewel volgens de importeur ook de RT-990BX  hooguit een keer of 10 was verkocht. Heb ik tussen 1993 en heden, zeker 3 of 4 keer een RT-990BX gekocht en er een tijd mee gespeeld. Keer op keer, is het alsof er een vriend naar thuis komt en die gaan naar verloop van tijd hun eigen weg.  Vrienden gun ik namelijk het beste.

Rotel RHT-10 een Japanse schoonheid
Rotel RHT-10 een Japanse schoonheid

Er kwam zelfs een RHT-10 uit de compromisloze Michi lijn langs.  Ook met deze tuner heb ik een tijd gespeeld, totdat er iemand kwam, die zo graag zijn Michi set compleet wilde maken…..

Specificaties.

De RT-990BX  is af en toe 2e hands te koop.  Deze is een 99% kopie van de RHT-10. De RT-990BX  vind ik qua uiterlijk mooier 🙂 Hij klinkt en ontvangt in ieder geval net zo goed. Of hij zo goed meet? Weet ik eerlijk gezegd niet.  Nog maar een decennia  terug was apparatuur als een spectrum analyzer onbetaalbaar. Nu kan dat prachtig met Arta. De specificaties van beide tuners zijn in ieder geval 100% hetzelfde.  Echter de RHT-10 was 2x zo duur als  RT-990BX.

De specificaties zijn 100% hetzelfde
De specificaties zijn 100% hetzelfde

Voordeel.

De afgelopen 22 jaar, heb ik een aantal exemplaren voorbij zien komen.  En ik kan melden: “dat ze robuust gemaakt zijn.”  Waar ik in het begin bang voor was, dat de vele Black Gate condensatoren die in deze tuner zijn gebruikt (gezien hun specificaties) na 10…15 jaar wel op zouden zijn.  Gelukkig blijkt dat in deze Rotel niet het geval.

Deze tuner wordt ook niet zo warm en dat scheelt enorm qua levensduur.  Mocht, dat over een aantal jaren wel nodig zijn dan kunnen Black Gates vervangen worden door prachtige  audio condensatoren van Nichicon, Vishay en Elna.

De afstandbediening geeft wel soms problemen. Moet een enkele keer, zelfs helemaal uit elkaar.  Maar veel vaker  beperkt de operatie zich tot: ” schoonmaken van het batterijen vak. ”

Ook krijgen nu alle Rotel tuners uit deze tijd problemen met de ontvangst.  Dat komt omdat trimmers in het ontvangstgedeelte oxideren. Een kwaal waar veel meer merken last van hebben. Maar mág het? Na ruim 20 jaren trouwe dienst.  Ik vervang ze tegenwoordig preventief. 😉

Oude Murata trimmers, moeten na 20 jaar trouwe dienst vervangen worden.
Oude Murata trimmers, moeten na 20 jaar trouwe dienst vervangen worden.
Nieuwe duurzame teflon trimmers.
Nieuwe duurzame teflon trimmers.

Meten.

Het afregelen van deze tuner is precisie werk.  Waar ik zeker een aantal uur mee bezig ben. En nadien nog een paar keer naloop.  Echt de moeite waard.

Prachtig mooi gemaakt. Dit is tijdens het meten.
Prachtig mooi gemaakt. Dit is tijdens het meten.

Rotel.

Specificeert:  0,05 % vervorming bij 1 Khz  in mono en 0,1% in stereo.

rotelrt990bxmono

Gemeten 0,032%  = extreem goed.

rotelrt990bxstereo

Gemeten 0,096% in stereo.  Alleen de allerbeste kunnen zoiets. Let ook op de signaal ruis verhouding die is  -90dB bij 10mV antenne signaal. De bult bij 50 hertz is een aardlus veroorzaakt door mijn meetapparatuur.

Frequentie bereik binnen + of – 0,5dB

rotelrt980bxfrequentie

Jammer genoeg net te weinig uitgang signaal om precies op 0Db te starten met Steps waar je het frequentie bereik kunt meten.  Dit lijkt wat grillig, maar is in werkelijkheid zo recht als een liniaal! Recht binnen +/- 0,05dB.  Let verder op het frequentie bereik met gemak tot 18Khz ! Daarna valt het sterk af  vanwege de 19Khz piloot toon.  Klasse!

Voor-en nadelen.

Nadelen kent deze RT-990BX maar ook zijn duurdere broer de RHT-10 niet.  Ze zijn zeer betrouwbaar.  De exemplaren die ik tot nu toe gehad hebben slechts kleine mankementen.

Goed afregelen is echt de moeite waard met deze tuner.  Hij gaat dan nóg mooier klinken. De schakelingen en componenten zijn op zeer hoog niveau.  Het geluid is prachtig diep en wijd met een mooi laag.

Het is mogelijk om de RT-990BX nog meer op de RHT-10 te laten lijken door het vervangen van een aantal componenten in de uitgang. Dat heeft denk ik alleen zin als je een grote eigen buiten antenne op het dak hebt staan, die antenne  signalen van 10mV en meer kan binnen halen.

uitgangroteltr990bxnieuw

Ook via de UPC kabel (dat tegenwoordig Ziggo heet) klinkt het fantastisch goed.  NPO Radio 6 heb ik met mijn dochter vergeleken met NPO Radio 6  via DAB+ .  Ondanks dat deze DAB+ zender nu 96Kbit/s heeft is het geen vergelijk.  Via de FM is het frequentie bereik veel royaler en de tonen over een breed spectrum evenwichtiger.

Bij het huidige DAB+  (die zeker niet onaardig klinkt) lijkt het midden wat opgekrikt, dat gaat ten koste van de hele lage en hoge tonen, het is ook minder dynamisch. Het een en ander is heel goed te zien op de spectrum analyser die op mijn Optonica SX-9100 eindversterker zit.  Let wel, er is getest is met de allerbeste denkbare apparatuur.

Een vriend en topper, deze Rotel RT-990BX.

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

4 gedachten aan “Rotel RT-990BX terugkeer van een vriend.”

 1. Beste Jack

  Na aanleiding van dit verhaal ben ik bij jou gekomen om mijn 2 rotel rt 990bx tuners te laten nakijken en af te stellen.
  Ik ben erg blij met het resultaat.
  Eentje staat in de woonkamer via de kabel aangesloten en geniet bijna elke dag van de kwaliteit van deze tuner.
  Wat een verschil met rt955 van rotel die ik daarvoor had aangesloten.
  De andere staat te wachten tot mijn zolder op orde is om in mijn luister kamer een plekje te krijgen die via een antenne tussen de andere rotel 990 apparatuur .

  Graag wil ik je nogmaals bedanken voor het repareren en afstellen van mijn rotel tuners en rotel surround voorversterker.

  Mvg René Groenestein

 2. Hallo Rody,

  Ik gebruik zelf, Philips teflon trimmers van 6mm in de RT-980BX. Je moet zelf even kijken welke waarde. Meestal is 18PF goed. In de oscillator wordt soms een lagere waarde gebruikt.

  Groet,

  Jack

 3. Beste Jack,
  Een mooi verhaal over deze Rotel tuner. Rotel is naar mijn mening een onderschat merk. Hun versterkers zijn ook top. Anders dan bij spullen van NAD zie ik zelden slechte soldeerverbindingen bij oude Rotel apparatuur.

  Ik heb een Rotel RT-950BX. Daar zitten dezelfde trimmers in als in de tuner die je hier hebt beschreven. Helaas kan ik op het web niets over deze trimmers vinden. Welke zou jij gebruiken als vervanging?

  Groet,

  Rody

 4. Beste Jack. Ik heb lang geleden een een RT-990 tuner bij U gekocht en gebruik ‘m nog steeds. Is het de moeite waard om de condensator van 47u die na de opamp in de uitgang zit (C449 en 450) te vervangen?
  Of is dit geen elco?
  Ik vraag dit omdat het bij de Rotel RCD-971 CD speler wordt aanbevolen om de elco’s in de uitgang te vervangen. Elco’s die niet op spanning worden gehouden schijnen extra snel te verouderen en dat zou het geluid negatief beïnvloeden.
  Vr. groet.
  Antonius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.