Pioneer SX-5580

Vintage uit de jaren 70.

Pioneer SX-5580.
Pioneer SX-5580.

De Pioneer SX-5580 is de zwarte uitvoering van de Pioneer SX-1050. Dit is de op 1 na de duurste receivers uit deze reeks.  Met een gewicht van 23,4 kilo en een uitgangsvermogen van 2x 120watt aan 8Ω en 2×170 aan 4Ω letterijk een zwaargewicht.

Fraaie voeding, met ringkern transformator.
Fraaie voeding, met ringkern transformator.

Stevig.

Onder de kap een stevige voeding met een forse ringkern transformator en 2 grote 80 volt voedingscondensatoren met een capaciteit van 22.000uF per stuk.  Volgens de service manual, zou normaal door door de lage inwendige weerstand van deze condensatoren, bij het inschakelen piekstromen van 130 t/m 150 Ampère kunnen ontstaan. Dit is zijn extreem hoge stromen. ?Vandaar dat eerst ingeschakeld wordt via een stevige voorschakel weerstand.  Waarna een condensator wordt opgeladen via R2  pas en een relais pas echt de stroom inschakelt.  Die wordt door deze schakeling “beperkt” tot 60 Ampère.

Slimme inschakel vertraging.
Slimme inschakel vertraging.

FM tuner.

Naast een zware versterker ook een goede FM tuner waar de nodige zorg is aan besteed.  Een 4-voudige FM afstemcondensator is met een metalen kap afgeschermd. Ideaal tegen storingen van buitenaf.  Maar ook, tegen stof en vuil -dat zich onvermijdelijk in de loop der jaren ophoopt- wat weer het nodige “gekraak” tijdens het afstemmen veroorzaakt.  De stereo-decoder is de bekende Hitachi HA-1196 die heel fijn kan klinken.

Als extra is een anti-birdy  filter geplaatst, die de nodige piep geluidjes van naastliggende zenders onderdrukt. Een multi-path schakeling waarmee je een eventuele buitenantenne precies mee kunt uitrechten. Zaken die je bij serieuze tuners tegenkomt.  Het enige dat ik jammer vind is, dat er maar 3 keramische filters in het 10,7Mhz midden frequent gebruikt zijn.  Maar misschien geeft dit genoeg selectiviteit, zo niet, dan kan het wellicht nog iets aangepast worden.

Originele onderdelen.

Wat ik graag wil,  is met originele onderdelen reviseren. In ieder geval zijn de eindtrappen van deze receiver zijn defect. Daarom staat hij al een jaar of 2 in een hoekje te wachten op  originele 2SD287 en 2SB539 NEC eindtransistoren.  Na 2 miskopen op Ebay met het nodige “vuurwerk”  had ik het al min-of-meer opgegeven.  Na heel lang zoeken kwam ik op een forum mensen met hetzelfde probleem en een mogelijk oplossing.  De firma ON-Semicon maakt gelukkig nieuwe stevige TO-3 transistoren.  Ik ga de MJ21193G en de MJ21194G gebruiken.

Audiofreaks.

Op dit forum waar ik  al jaren lid van ben, las ik een week geleden dit stuk over aanbieders van nep transistoren .   Dan is het ook nog oppassen wáár je koopt.  Ikzelf koop bij Farnell  een zeer betrouwbare en snelle leverancier waar ik al jaren onderdelen koop.

Koelplaat va de eindtrap. Links nieuwe ON-semicon en rechts nep transistoren.
Koelplaat va de eindtrap. Links nieuwe ON-semicon en rechts nep transistoren.

3x is scheepsrecht.

Op sites zoals Ebay etc.  Koop ik regelmatig mooie onderdelen. Helaas er is bij schaarse onderdelen, ook de nodige rommel.

SX-5580.
SX-5580.

3 keer is scheepsrecht zeggen ze wel eens.  Het lijkt me fantastisch als deze SX-5580 weer speelt.   Hoe het afloopt lees je een volgende keer.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Eén gedachte over “Pioneer SX-5580”

 1. Jack,

  Prachtig om te weten en te lezen dat er nog mensen zijn die met liefde deze prachtige receivers “ in leven” houden.
  Ben zelf eigenaar van een sx 1280 en sinds kort ook van een sx 5580 beiden verkeren in prachtige staat,de laatste heeft recentelijk een paar kleine reparaties heeft gehad.
  Door Nico uit Grouw ,wat n prachtige toestellen zijn het!!
  Wie weet kruisen onze wegen nog eens,ik volg je site met grote interesse hoor.

  Met vriendelijke groet
  Jakob Douma
  Drachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.