Onderzoek naar audio buizen deel 3 de 6550 en meer.

Samenvattend.

Voor wie de vorige pagina’ s gemist heeft, kleine samenvatting:

  • Er is m.i. weinig mis, met buizen die opnieuw worden gemaakt.
  • Als er wordt uitgegaan van de originele specificaties.
  • Hierna, zijn soms steviger exemplaren gekomen.
  • Deze konden door hun robuuste constructie zwaarder belast worden.
  • Dat fabrieken zoals Svetlana Petersburg niet meer bestaan is pech.

Dan kunnen we nu oplossingen bedenken! 🙂

Simpel.

Als we het schema er weer eens bijpakken en de verschillende datasheets van de KT66, KT77, KT88, 5881 en anderen. Dan lijkt het simpel.  Verander R13 en R20 in 100KΩ en het probleem is opgelost.  TS 6550 en andere merken 6550 zien liever 50KΩ op haar stuur roosters.  Maar door simpel deze weerstandjes te veranderen kun je in theorie weer een heel arsenaal buizen gebruiken. * Opmerking ik heb P5 weggelaten er zit een vaste weerstand van 100KΩ met daaroverheen een zilver mica condensator van 100pF.

Niet alles getest.

Ik heb niet alle soorten buizen getest.  Maar volgens de datasheets, moet het prima kunnen. Google zelf maar even. Waarbij ik wil opmerken dat Genalex buizen m.i. weliswaar een stuk duurder zijn, maar volgens diverse webpagina’s, robuust. Of dat ook zo is, zal de tijd leren. Ik heb tot nu toe goede ervaring met de KT77′ s van dit merk.

Meten.

Het veranderen van weerstand R13 en 20 geeft bij mij verrassend weinig veranderingen. Met KT77 van JJ in super triode zijn geen of nauwelijks meetbare verschillen. Terwijl de stuurtrap met 6922 buizen (hier nog 6N1P) harder moet werken. Immers die ziet een ruim 2x zo lage impedantie!  De laag weergave wordt daardoor wel iets minder. C=u47 met Rg1=220kΩ afgesloten; geeft f-3L = 1.54 Herz . De nieuwe situatie  C=u47 met Rg1=100kΩ afgesloten; geeft f-3L = 3.39Hz. Ik geloof niet dat je dit kleine verschil kunt horen.

Nog kleiner.

Ga je nu Rg1 (weerstand 13 en 20) nóg kleiner maken, zeg 47KΩ  dan loop je het risico op meer vervorming. Immers R5 en R8 hebben ook een vrij lage waarde 47KΩ. Rg1 met 100KΩ ingesteld is m.i. een goed compromis. Tussen aansturing, laagweergave en vervorming. Bovendien blijft de schakeling relatief simpel. Mocht je nog TS 6550 buizen gebruiken, verander die weerstanden  en “stook ze lekker op”.  Koop daarna een buis die meer kan verdragen.

Andere buizen.

Zelf speel ik momenteel met Sovtek 5881/6l6wgc  de buis is ook bekent onder 5881 WTX. Het is precies dezelfde buis alleen de 5881/6l6wgc heeft een lage buisvoet. De datasheets zijn ook 100% hetzelfde.  Na uitgebreid onderzoek blijkt deze buis zeer robuust gebouwd en afgeleid van de 6Π3C-E die voor het Russische leger werd gebruikt. Ook het stuurrooster van deze buis verguld.  Verder kunnen veel van deze 6L6 types een veel hogere spanning hebben dan verwacht zie dit stuk   Met dank aan Kurt Prange voor het prachtige overzicht 🙂

Voorlopig klaar.

Met dit 3e en laatste deel, ben  ik voorlopig klaar, wat nieuwe buizen betreft.  De theorie en achtergronden kun je m.i. voor élke buizen versterker toepassen.  Ik hoop dat ik je genoeg stof én handvaten heb gegeven om het e.e.a. zelf uit te zoeken.  Je kunt natuurlijk ook altijd even navragen bij de leverancier van je versterker.  Maar mocht al naar een paar maanden of zeg een jaar al een of meer van je buizen defect zijn,  dan is dit een mogelijke oorzaak.

Vergeet niet te genieten, dat ga ik zo ook doen 😉

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.