Pioneer TX-8100

Nieuwe lijn.

In 1973 komt Pioneer, met een nieuwe lijn apparatuur bestaande uit een 4-tal tuners de TX-6200, TX-7100, TX-8100 en TX-9100. En bijpassende versterkers SA-5200 t/m SA-9100. In 1974, het jaar erop krijgen ook de receivers dezelfde verfijnde vormgeving.  Waarbij  de SX-1010 de 1e receiver was die 2x 100watt kon leveren.

pioneertx8100oud
Beetje lelijk eendje

Mooi.

pioneertx8100
Weer in topconditie

Ronduit mooi is deze Pioneer TX-8100. Zover ik weet, was deze apparatuur -met deze mooie blauwe schaal- populairder dan de latere ” silverline ” (1975).  Wellicht dat Pioneer daarom vanaf 1979, met de “blue line” uitkwam? Ik weet het niet. 😉

Soms….

Heb ik wel eens apparaten zoals deze TX8100, waarvan ik denk: “wat moet ik hier nu weer mee?”

pioneertx8100oud
Vies, vuil en gebrekkig….  maar de stereo-decoder doet het weer 🙂

Gelukkig heb ik zoveel ervaring met tuners, dat ik vaak door het vuil en alle kleine en grotere probleempjes heen kan kijken.  Dus aansluiten en proberen de meest belangrijke functies weer te repareren.  Anders heeft revisie geen zin.  En kijk hier doet de stereo-decoder al weer wat.  Dus de knoppen en voorkant kunnen eraf.

pioneertx81001
Ook de verlichting begint het weer te doen.

Licht.

In de schaalverlichting gaan buislampjes van 8volt 300ma.  Er waren er al aantal lampjes vervangen voor nieuwe.  Hoe lang zo’ n lampje meegaat is niet te voorspellen.  Sommige gaan jaren mee en andere nieuwe, zijn al naar een paar maanden defect.

Soppen.

pioneertx8100soppen1
Ouderwets “soppen” niet te hard vrijwen, anders wrijf je de letters er af. Gewoon rustig een paar keer nat en schoonmaken.
pioneertx8100soppen2
Weer mooi. Jammer dat de foto niet zo scherp is.

Na een grondige schoonmaak beurt  is het weer netjes. Vaak krijg je het niet in één keer schoon. Gewoon met een zacht keukendoekje het vuil weg halen. Hardnekkig vuil haal je weg met een beetje Dreft Platinum direct op je doekje.  En daarna nog een paar keer na soppen. Afdrogen met een zachte en schone handdoek.

Meters maken.

pioneertx8100jasuit
Erg warm geworden deze elco’s  “ze doen hun jas uit”

Voor de de rest is weer “meters maken”  Alle elco’s  heb ik vervangen door Vishay 038 63volt die zo goed in vintage doen en vast weer 25 jaar meegaan. Op de foto is goed te zien dat blijkbaar deze tuner bovenop de versterker heeft gestaan.  Want het folie van de elco’s is door de hitte gekrompen.  Zet daarom de versterker altijd boven de tuner.  Dat kan gemakkelijk bij deze TX-8100 die is stevig genoeg.

Technisch klaar

pioneertx8100technischklaar1

pioneertx8100technischklaar2
Van binnen

Deze TX-8100 is weer technisch klaar alle elco’ s in de muziekweg (meestal oranje) heb ik vervangen door Nichicon Muse bi-polair 50volt.  In de uitgangsprint achter in het midden heb ik ook een aantal transitoren met zwarte pootjes vervangen door Farchild KCS1845 en KSA992.

pioneertx8100technischklaar3
Ook in de voeding zij alle elco’s vervangen.

Afregelen.

pioneertx8100afregelen
Meten, heerlijk precies werk 🙂

Dat afregelen doe ik een paar keer eerst globaal dat het weer een beetje werkt.  En als alle onderdelen zijn vervangen meestal nog 1 of 2 keer totdat het minimaal de fabrieksspecificaties haalt.  Of beter zoals bij deze TX-8100.

tx8100freq

Frequentie bereik van deze TX-8100 is mooi recht, vanaf 14Khz loopt het iets op.  Bij 19khz is een steil filter. Keurig!

pioneertx8100vervorming

De geringe vervorming met 0,22% stereo bij 1khz is uitstekend.  De 2e harmonischen is iets sterker, waardoor deze tuner mooi natuurlijk klinkt.  De signaal ruisverhouding is zo’ n 70dB en de kanaalscheiding bij 1khz 45dB.  Dat zijn prima waardes voor deze TX-8100.

pioneertx8100jkap

Ook heel mooi van binnen.  De latere Pioneers hebben deze mooie zwarte kappen niet.

pioneertx8100knoppenerop

Alle knoppen er weer op.  In het spiegeling is nog een poetsdoek te zien waar mee ik de binnenkant met autowas heb opgepoetst.

Voor- en na-delen

pioneertx81003
In het donker naar de radio luisteren is een feest voor je oren en ogen.

Wat deze tuners als voordeel hebben is ongetwijfeld het uiterlijk. Vooral in het donker. De ontvangst van deze TX-8100 is uitstekend. Het geluid van een gereviseerd exemplaar is uitmuntend.

Enig minpuntje, vind ik de selectiviteit met andere woorden het vermogen om 2 FM zenders die vlak naast elkaar op 200khz afstand uitzenden. Dus b.v. 93.1Mhz en een sterk station op 93,3Mhz. Op de kabel en in gebieden waar minder FM zenders zijn te ontvangen zul je hier geen of nauwelijks last van hebben. Vergeet ik haast de constructie van het apparaat, die is zeer goed en degelijk.

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Pioneer TX-8100”

 1. Hallo Edwin,

  Ik heb het even bestudeerd. Inderdaad leuk spul. Onbekend is onbemind niet?. Laten we dat vooral zo laten. 😉

  Groeten,

  Jack

 2. beste jack,

  ik heb een sanyo setje gekocht betreft,
  sanyo plus a35 plus t35 is denk ik een beetje optonica verhaal! wat denk jij???

  groet edwin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.