Digitaal Maak zelf een high-end muziekserver met MPD laatste deel

Nu worden de resultaten hoorbaar van alle inspanningen

mpddoroid
MPDroid


Als je een Android telefoon of tablet hebt kun je zeer eenvoudig MPDroid ¬†via Google Play installeren. Als je dat gedaan hebt dan hoef je alleen bij “Settings” ==> Connection settings ==> Default Connection ===> Host ==> het ip adres van de MPD server in te type bij ons is dat 192.168.0.3 en meer hoeft voorlopig niet.
Ok een dingetje nog dat is handig. MPDroid ==> settings ==> Interface settings ===> Now playing settings ===> vink ze allemaal aan ūüôā
En zo zijn er nog veel meer opties. Gewoon kijken en proberen.

Nog veel meer clients

Voor MPD zijn nog veel meer client programma’s. ¬†Een hele verzameling vind je hier https://docs.mopidy.com/en/latest/clients/mpd/

Cantata

Een daarvan die wij zelf ook op onze Imac gebruiken is Cantata Je kunt het programma hier downloaden. Het is er ook voor Windows maar daar kan ik niets over vertellen omdat we dat besturingsysteem niet gebruiken.

De installatie is zoals bij alle Mac programma’ s simpel. Instellingen: Name ===> Default ===> Host ===> bij ons weer 192.168.0.3 en Music folder weer ===> /home/usbaudio/share/Music en spelen maar!

Cantata ziet er werkelijk wonderschoon uit. ¬† Zo’ n mooie player heb ik nog nooit gezien.
cantadathoofdscherm
Probeer gewoon alle opties en druk eens op: Info

cantata3

De muziek is gewoon via de weblinks af te spelen.  Inclusief  songteksten en andere informatie.

Voor- en na-delen

debian

Alles heeft voor- en na-delen. ¬†Zo moet je ¬†leren hoe je Debian 8 installeert. ¬†Daarna de MPD server ¬† configureren en dan pas weet je of je USB dac of converter ondersteund wordt door Linux. ¬†Zo niet, einde project. ūüôĀ ¬†Ondanks dat ik geprobeerd heb het een en ander wat duidelijker te maken, ben je wel een paar avondjes bezig voordat je het een en ander werkend hebt. Het is mogelijk om een Debian Live cd ¬†te ¬†downloaden en dat op te starten¬†¬†zonder te installeren. Hierna kun je met de eerder genoemde commando’ s uit deel 2 je hardware √ľberhaupt Debian Linux compatible is. ¬†Het meeste zal wel werken. Maar er zijn helaas nog leveranciers die geen ondersteuning geven. Vraag daar dus om, als je nieuwe hardware koopt.

Tot zover de nadelen bij mij bekent. Voordeel is dat je de Debian 8 pc ook gewoon kunt gebruiken voor alle andere dingen die je normaal met een pc zou willen doen. Voor elke Windows of Mac programma is wel een gratis ¬†Linux variant die vaak net zo goed werkt. ¬†Je hebt geen last van virussen en andere malware. ¬†Maar het allergrootste voordeel is natuurlijk de geluidskwaliteit die is met MPD en de rest van onze hardware subliem. ¬†Werkelijk studio geluid. ¬†Het is verbluffend hoe goed al 16 bits 44.1 flac ’s ¬†klinken. Ineens zijn er achtergrond koortjes hoorbaar en stemmen in plaats van gemompel. Met Hi-res materiaal natuurlijk helemaal., maar dat hoeft niet pers√© . ¬†Ook sommige ¬†320Kbit mp3 klinken al fantastisch. ¬†En dat komt allemaal door de nauwkeurige klokken in onze Black Lion White Dac , de M2tech Evo HiFace en natuurlijk de super kernel in Debian 8.

Zodra er updates zijn van b.v. andere merken DAC’ s of interfaces zal ik dat zeker melden. Rest mij jullie veel muziek plezier toe te wensen. ¬†Heb je vragen die niet zijn beantwoord in dit deel of de andere 3 mail gerust. ūüôā

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten aan “Digitaal Maak zelf een high-end muziekserver met MPD laatste deel”

 1. Hallo Vincent,

  Via toslink gaat bij mij goed tot 24 bit/96Khz. En dat is de maximale resolutie dat jouw Dac Magic aan kan. Wat jitter betreft, ben je volgens mij, afhankelijk van de zwakste schakel. Bij toslink heb je een conversie van elektrisch naar optisch daar kunnen foutjes ontstaan. Hoeft niet. Want sommige dure high-end merken zweren daar zelfs bij en je hebt een galvanische scheiding.

  Probeer gewoon wat je het mooiste vind klinken. Pas als je met studio apparatuur gaat werken met de hoogst denkbare resolutie dan pas heeft het m.i. zin om je daar verder in te verdiepen. Daar hangt echter wel een stevig prijskaartje aan.

  USB V2.00 of 3 die op de nieuwere Mac ’s (mini’ s) kan makkelijk hoge snelheden aan. Voor Windows heb je boven de 24bit 96Khz een speciale driver nodig als je dac dat aan kan. (Welke weet ik niet. ik gebruik geen windows.) Het oudere USB V1.0 kan zover ik weet, niet op een hogere snelheid werken. Daar is 24bit 96khz het maximaal haalbare.

  Vriendelijke groet, Jack

 2. Ik heb een dacmagic 1 via toslink aangesloten, geen software nodig.
  maar al die programmas ik zie door de bomen het bos niet meer.
  ik gebruik een streamer nl deezer .
  op de dac kun je mooi zien wanneer de resolutie van opgeslagen cd omhoog gaat.

  Nu komt mijn vraag.
  jij hebt het over jitter via toslink, kan ik dit in de dac opvangen ,of is dit gewoon zoals het altijd zal zijn via toslink.
  ergens heb ik gelezen dat de usb uitgang niet de hoge resolutie aankan bij de mac mini.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.