Quad 66 MK II tuner

Audio uit de jaren 90.

Deze Quad tuner komt uit 1993 en hoort bij de “modernere” .  Waarbij “modern”  met een leeftijd van 24 jaar natuurlijk ook relatief is.  😉 In ieder geval lont het altijd de moeite om zoiets na te lopen en opnieuw af te regelen na al die jaren.

Lekker eigenwijs.

Quad is zo’ n typisch lekker eigenwijs Engels merk. Wat zich van standaarden in de audiowereld, weinig aantrekt. Zo heeft deze tuner slechts een uitgang spanning van 100Mv (0,1 volt)   terwijl +/- 0,75…. 2volt veel gangbaarder is.

Zolang je het aansluit op andere Quad apparatuur, of een versterker met hoge ingangsgevoeligheid  is dat geen probleem.  Bij andere versterkers zal het geluid erg zacht zijn.

Quad 66 systeem bediening
Quad 66 systeem bediening

Zonder afstandbediening heb je ook niets aan deze tuner.  Tot zover de: “eigen aardigen” van deze tuner.  De eigenaar twijfelde nog of hij niet iets “beters moest” kopen.

Dat heb ik hem direct uit zijn hoofd gepraat.  Aangesloten op een goede versterker en antenne speelt hij nu erg goed. Een klein stukje uit zijn enthousiaste mail.

[….] ik je bedanken voor de reparatie aan de quad66 tuner. Ik ben erin geslaagd een dipoolantenne op te hangen en ik ontvang nu radio4 en radio 1via de FM steunzender bij het RAI gebouw in Amsterdam. Aan het balkon van onze woonboot zou ik best nog een FM buitenantenne kunnen monteren. Want de kwaliteitsverbetering van het geluid is spectaculair. [….]

Van binnen.

Prachtig mooi gemaakt
Prachtig mooi gemaakt

Deze Quad 66 MKII vind ik prachtig gemaakt.  Mooie print en goede kwaliteit onderdelen, met een nog lange te verwachtte levensduur.
Afgeregeld is:

 • De tuner precies in het midden van het FM signaal ontvangt.
 • Detector op minimale vervorming,
 • Stereo decoder exact op 19Khz.

Wat ik jammer vind van dit soort “high-end”  merken dat niet of nauwelijks aan service manuals is te komen. Waarschijnlijk puur te bescherming van het eigen service apparaat.

Gelukkig beschikt ik naast decennia ervaring, ook over de nodige meet apparatuur en gereedschap speciaal voor tuners.

Metingen.

Weinig vervorming
Weinig vervorming

Deze tuner heeft weinig vervorming.  0.12% stereo is erg goed.  De even harmonischen zijn iets sterker wat een prettig geluid geeft.  Alleen de aller duurste tuners gaan hier nog iets onder. De signaal ruisverhouding  is bij sterke signalen (hier 10Mv) zeer goed.  Met een goede antenne of kabel aansluiting zal ruis nooit een issue zijn.

Vrijwel recht
Vrijwel recht

Ook op het frequentie bereik is niets aan te merken het loopt vrijwel recht tot zo’ n 16Khz  en dat is uitstekend want FM gaat maar tot 15Khz.  Mooi is te zien dat het hierna afvalt om de 19Khz piloot toon te onderdrukken.

Voor-en nadelen.

Niet te gebruiken zonder afstandbediening. Ook is de audio uitgang spanning  erg laag.  Heb je echter een goede voorversterker of andere Quad apparatuur dan heb je een juweel van een tuner.
Lekker eigenwijs, niet? Dat mag 🙂

Vriendelijke groet,

Jack

P.s. vergeet ik nog hou het batterij vak in de gaten van de afstandbediening.  Maak het af en toe schoon en doe er een klein tipje vasoline/autowas op de aansluitingen.

Groene aanslag (oxide)
Groene aanslag (oxide)

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

5 gedachten aan “Quad 66 MK II tuner”

 1. Dag Maarten,

  1) Zonder muziek zitten, is heel vervelend is ook mijn ervaring.
  Je mag hem ook brengen als je met vakantie gaat of een lang weekend weg. Maar je bent hem minstens 2 dagen kwijt inclusief afstandbediening.

  2) In Zaandam. De kosten zijn meestal minder dan €80,- als er niets heel ernstig is. Geen moeilijke onderdelen besteld moeten worden,en opnieuw afregelen op fabriek specificaties voldoende.
  Binnen 1 dag weet ik wat er aan de hand is, als het ernstig is
  kun je altijd de AB weer ophalen.

  Vriendelijke groet,

  Jac

 2. Dag Jack, ik heb een Quad 66 tuner die er mee gestopt is. Ik wil hem laten repareren als dat tegen redelijke kosten kan. Twee vragen: 1. heb je de afstandsbediening nodig om hem te repareren? Dan kan ik namelijk de rest van mijn set niet gebruiken ;-(
  2. Waar ben je gevestigd?
  Alvast bedankt voor je bericht. Maarten Speet.

 3. Hallo Jack,
  Leuk om een keer iets over mijn favouriete merk Quad te lezen. Ik heb zelf een FM4, de voorganger van de FM 66, in combinatie met een Quad 34 voorversterker, Quad CD66 en Quad 606 eindversterker. Op mijn wensenlijstje staat een FM 66 met de bijbehorende voorversterker en afstandsbediening. Ik heb informatie over de FM 66 die ik je per email zal sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.