Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 deel 1

ul40s2hout laatste batch van deze versterker uit 2018
Ul40-s2 met houten front. Versterker komt uit laatste batch/reeks uit 2017..2018.

 20-12-2020

Dit is de meest geraadpleegde pagina over de UL-40S2.  Het bouwpakket is echter niet meer leverbaar zie  Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 laatste van 13 maart 2018.  Er komt begin 2021 nog  wel een update uit mijn hand van deze versterker.  Maar nieuw kunt u dit pakket helaas niet meer kopen.  Ik laat de pagina’s, voorlopig als naslag werk staan.

Er is een nieuw bouwpakket de SE-10 dat ik een mooie opvolger vind.

Jack

Maak zelf een high-end buizenversterker

De UL-40S2 is al een vele jaren als bouwpakket te koop. Ik heb hem in de loop der jaren een aantal keer gebouwd en verbouwd. Het is een versterker die van origine gemaakt is voor EL34 buizen. Goedkope Eletro-Harmonix van rond de 15€ spelen al fantastisch in deze versterker.

Duidelijk een een voorbeeld van een goed ontwerp. Daar hamerde Menno op tijdens de TubeSociety cursus die ik 2008 heb gevolgd. Terughouden is hij in het direct toepassen van allerlei exotische onderdelen.

“Eerst moet de schakeling kloppen!”
Toch zijn er in de loop van de jaren een aantal updates geweest. Dit om b.v. andere buizen zoals de 6550 ook goed aan te kunnen sturen of om nóg meer kleine micro details te laten horen.

Start.

Mijn verhaal start net voor dit millennium. We waren half 1999 verhuisd naar naar onze huidige nieuwbouw woning die een grotere woonkamer heeft. Een prachtige Rotel set samen met 2 Translator Impact 50 luidsprekers kreeg ik op geen enkele manier goed klinkend. Veel te veel laag en een wat “hard” en agressief hoog.

Menno van der Veen en Amplimo

De firma Amplimo -die toen nog in Delden gehuisvest was – adverteerde flink in bladen zoals Elektuur en bood een bouwpakket aan van de toen nieuwe UL-40S2. Voor fl 300,- gulden een kon je een gebouwd demo exemplaar voor een week lenen. Bij inlevering kreeg je het “statie geld” weer retour.
ul40-s2
Al na een half uurtje luisteren was ik “om”. Het was nog niet perfect, maar het geluid was veel vriendelijker. Nu anno 2014 weet ik precies waarom en kan het e.e.a. meten én verklaren. Wist ik toen veel…
ul40-s2huidig

Upgrade virus

Na een paar jaar spelen kreeg ik last van het zogenaamde “upgrade virus” en heb hem verkocht.  Had ik toen (2002) geweten welke fraaie upgrades nog zouden volgen, dan had ik waarschijnlijk nu nog met het 1e exemplaar gespeeld.

Terughoudend.

Menno van der Veen is altijd vrij terughoudend met zogenaamde “verbeteringen”. Maar in de loop van de jaren zijn er toch een aantal updates geweest. Om verschillende redenen. Een daarvan is waarschijnlijk om de prijs van het bouwpakket betaalbaar te houden.

Een 2e is dat Menno aanmoedigt zélf te experimenteren en dingen te ervaren. En een derde is natuurlijk dat er naderhand wezenlijke verbeteringen mogelijk waren. Deze verbeteringen zijn altijd uitgebreid omschreven en getest. Door hemzelf, maar ook door een groep van zijn studenten.

Lijstje

De goedkoopste, maar vaak erg effectieve upgrades kosten of niks of een ongeveer een tientje. U kunt volgens mij een aantal routes volgen.  Of gewoon het bouwpakket kopen,  het in elkaar zetten en  genieten.  Of alvast 1 of meer updates meenemen met de bouw.  Die dan wel een stukje moeilijker is.

Het leukste en meest leerzame lijk me het 1e .  Upgraden kan altijd nog.  Of u moet meteen andere uitgang trafo ’s willen met zilverdraad.  Dan is het slim om gelijk die te kopen (indien voorradig) Daarover de volgende keer meer. Met stap-voor-stap  de mogelijkheden en wat mijn eigen ervaring daarmee is.

De verdere omschrijving en handleiding vind u alvast hier.

Jack