Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 laatste

Niet meer leverbaar?

Een paar weken terug kreeg ik een mail, dat het bouwpakket van de UL40-S2 niet leverbaar was.  Ik heb dit nagevraagd en  de voorraad was op.  Zowel bij de ontwerper Menno van der Veen,  als bij de fabrikant/verkoper Amplimo (ringkerntrafo.nl) 

UL40-S2 met Genalex KT-77 in Ultra Lineair
UL40-S2 met Genalex KT-77 in Ultra Lineair

Niet haalbaar.

Van der Veen zegt er dit over:

[…..] Er is uitgebreid naar deze situatie gekeken. Na bijna 20 jaar in de handel geweest te zijn (wat een unicum is), bleek het gewoon financieel niet haalbaar, om weer een nieuwe reeks bouwpakketten te produceren. De investeringen zijn fors en de belangstelling (ongeveer 1 bouwpakket per maand) te gering. Vanaf nu zijn ze “Golden Oldies”.

Hopelijk worden ze geliefde verzamelobjecten. Spijtig, het gaat me aan mijn hart, maar op dit niveau gaat de handel dicteren, wat ik helemaal niet wil, maar wat wel realistisch is. […..]

L40-S2 met Tung Sol KT120 in triode
UL40-S2 met Tung Sol KT120 in triode

Beste is geweest?

Natuurlijk heb ik begrip voor de situatie, maar ik vind het heel vervelend.  Juist nu op het moment dat de UL40-S2 bij mij in een aantal configuraties ontzettend goed speelt.  Dat gun je toch iedereen?

UL40-S2 met Svetlana Winged C KT88 in supertriode
UL40-S2 met Svetlana Winged C KT88 in supertriode
Van binnen met Jensen koperfolie papier in olie en alle opties.
Van binnen met Jensen koperfolie papier in olie en alle opties en TKD volume regelaar.
UL40-S2 met Svetlana Winged C 6550 in supertriode
UL40-S2 met Svetlana Winged C 6550 in supertriode

Hoe verder?

De bouwdoos mag dan wel niet meer leverbaar zijn, maar de originele handleiding en alle updates zijn gewoon te vinden op het internet.  Dus met een beetje handigheid maakt je zelf een chassis en bouw je de versterker b.v. hardwired na.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me natuurlijk altijd even mailen.

Met vriendelijke groet,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

15 gedachten aan “Zelfbouw high-end buizen versterker van der Veen UL40-S2 laatste”

 1. Beste jack
  Heb twee jaar terug een van de laatste ul 40 paketen gekocht zonder behuizing (NIET MEER leverbaar)staat nu te draaien in triode met de buis 6550 wat een veel rustiger geluid beeld geeft.
  Maar het vermogen is dan toch beperkt
  Waar en hoe kom ook nu aan de onderdeel voor super groote
  Of vind je dit een slecht id
  Gr Frank kouijzer

 2. Hallo Ferdinand,

  13 jaar?????😲 Ik doe 3 hooguit 4 jaar met een setje buizen. Maar de versterker staat wel vaak aan. Ik heb maanden lang uitgebreid onderzoek gedaan naar buizen voor de UL-40S2 zoek maar eens op 6550 op deze site. Lang verhaal kort, Genalex KT77 vind ik de beste moderne nieuwe buis voor deze versterker. Regel je bias af op 50ma. Of ze weer 13 jaar meegaan weet ik natuurlijk niet. Je moet ook een beetje geluk hebben met buizen. Een alternatief is:KT-88 van EH, zet ook hier de bias niet te hoog +/- 60ma

  Groet,

  Jack

 3. Hallo Jack,

  Ben niet zo bekend met buizen vervangen in UL40S2.
  Er zitten nu KT 88 Gold Lion Genalex in. Maar deze zijn al 13 jaar oud.
  Heb het idee dat ie wel beter heeft geklonken en heb last van ruis en onregelmatige tikjes in de speakers.
  Versterker wordt vaak gebruikt maar denk dat de buizen een keer aan vervanging toe zijn.
  Heb geen idee welke stuur- en eindbuizen ik moet gaan gebruiken.
  De UL40s2 is voorzien van autobias.
  Misschien kun je me een richting geven waarin ik moet zoeken. Maar vindt de Genalex eigenlijk te prijzig.
  Alvast bedankt

  Groet

  Ferdinand

 4. hallo Jack
  Ik draai nog met de Tung-sol 7581A.
  Heb intussen ook de 6n23p buis welke in deze kombinatie geweldig mooi klinkt.
  Heb inderdaad de buizen laten meten bij Tonefactory en er 2 stuks van vervangen.
  Het geheel speelt weer naar volle tevredenheid.
  Ik lees trouwens heel wat op je site met genoegen over de ul40s2 en leer daar heel veel van.
  Ga weer genieten van de muziek.
  Mvg Jos

 5. Hallo Jos,

  Ik neem aan dat je nog steeds met Tung-sol 7581A speelt? Het matchen van buizen wordt vanaf de fabriek gedaan. Beter is dat nog een keer extra laten doen door de leverancier. B.v. bij Tonefactory Daar moet je wel extra voor betalen.

  Buizen verlopen altijd, het hangt af van de leeftijd, merk en kwaliteit. Een Tung-sol 7581A mag maximaal 100KΩ grid weerstand hebben bij autobias. En 500KΩ bij een kathodebias. Die van de UL-40S2 is nu 220KΩ. Met andere woorden Tung-sol 7581A kun je met autobias niet meer gebruiken. Neem EL34 of Genalex KT77.

  Ik heb veel onderzoek gedaan naar moderne buizen samen met Menno van der Veen in o.a. de UL-40S2.
  Zie https://tubejack.nl/2017/06/05/onderzoek-naar-audio-buizen-deel-1-de-6550/ en moderne buizen in UL40-S2

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 6. Hallo Jack.
  Bij het luisteren naar een mooi stukje muziek begaf het rechterkanaal het ineens.
  Eerst een plop en daarna een heel verzwakt geluid over 1 kanaal.
  Heb de buizen eruit gehaald en vervangen voor een andere set waarna de versterker normaal functioneerde.
  De 4 buizen heb ik laten meten en bij 2 stuks blijkt er een groot verschil te zitten ( 2 stuks 66,4 ma en 2 stuks 50 en 74 ma. ) de laatste 2 waren van het kanaal wat uitviel.
  mijn vraag: is het mogelijk dat het zodanig verloopt en veranderd bij een cathode bias of is de indertijd 4 gekochte buizen niet zo matched geweest als werd aangegeven.
  Denk er dan toch over na om er t.z.t een autobias in te (laten) bouwen.
  mvg Jos

 7. Hallo Jos,

  Het bouwpakket van de UL-40S2 heeft origineel geen uitgangstransformatoren met kathode feedback wikkelingen.
  Je kunt inderdaad R17 groter maken en i.p.v. de 3 watt versie een steviger exemplaar nemen b.v. 9….10 watt.
  Je kunt ook de CFB wikkeling niet gebruiken en autobias installeren. Dat laatste geeft m.i.het meeste winst.

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 8. Hallo Jack.
  Heb toch nog een vraag.
  Heeft de weerstandwaarde van de cathode bias invloed op de ruststroom van de eindbuis.
  Menno heeft mij een tijd geleden aangegeven dat de weerstand van 220 ohm ( R17) verhoogd kan worden naar 330 tot zelfs 390 ohm dit om de warmteontwikkeling te verlagen in de ul40s2
  Autobias inbouwen heeft voor mij geen zin daar ik in triode speel m.b.v. de cfb wikkelingen van de trafo.
  Jos.

 9. Hallo Jos,

  Ik heb 2 UL40-S2 versterkers. In de ene EH 6922 gebalanceerd en goldpins. In de andere 6N23P-EV.

  Vriendelijke groet,

  Jack

 10. Hallo Jack.
  Gebruik in de ul40s2 de EH 6922 buisjes
  Mijn vraag, zijn er nog andere goed klinkende buisjes die hiervoor verwisseld kunnen worden en zo ja
  welke zijn dan het proberen waard ?
  draai, zoals ik al eens eerder vermelde, met de Tung-sol 7581A buis in triode m.b.v de cfb trafo.
  Jos.

 11. Dank voor de complimenten. Menno is al een jaar of 3 met TRANS bezig. In het kort, veel terugkoppeling vóór de uitgangstransformator waardoor de invloed van die trafo en vervorming van de eindbuis heel gering wordt. Ik zelf ben daar niet zo gecharmeerd van. Wat ik ongeveer 2 jaar terug gehoord heb, klinkt wel mooi en gecontroleerd, maar ook minder levendig.

  Maar weet weet, hoever TRANS nu is. 🙂

  Vriendelijke groet,

  Jack

 12. Ik had je al gemaild, vanaf mijn vakantie adres, maar voor meelezers.

  KT-77 Genalex is goed, vooral in Ultra Lineair.
  Sovtek 5881WTX goed en goedkoop in alle modes.
  EH of Sovtek KT-88, alleen als je zelf de oscillatie neigingen kunt onderdrukken.

  Veel plezier met de gekozen 5881,

  Jack

 13. Zelf heb ik deze versterker vorig jaar gebouwd en ook gemodificeerd. Ben blij dat ze er toen nog waren. Het goede nieuws, lieten Van der Veen en Amplimo mij weten, is dat er nieuwe kits gaan komen. Gezien waar Menno mee bezig is (Trans) wordt dat vast ook weer interessant.
  Compliment voor je website!

 14. Dag Jack,

  Al enige tijd lees ik je blog met veel plezier. Heb vorig jaar zelf een 2e hands UL40S2 aangeschaft. Jammer om te lezen dat ze niet meer in productie zijn, maar gezien de reactie van Menno kan ik het goed begrijpen. Zou wel leuk zijn als er een opvolger komt.
  Een vraagje, ik wil binnenkort mijn eindbuizen vervangen, welke eindbuis zou jij adviseren? De 5881? Of toch maar een KT77 of KT88?
  Hartelijke groet,
  Erwin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.