Philips FT-880 en FT-980 reparatie en updates.

Philips FT-980

Ik krijg  veel vragen, over deze 2 Philips tuners. Logisch, want het hoort bij het beste dat Philips ooit gebouwd heeft. Helaas gaan de meeste tuners nu  30 jaar later defect.

Gelukkig zijn de meeste exemplaren goed te repareren. En in de loop der jaren heb ik er tal van modificaties voor bedacht waardoor deze tuners beter kunnen klinken dan ze 30 jaar terug de fabriek verlieten.

Philips FT-880

Info.

Op drie pagina’s   heb ik eerder vertelt wat ik zo goed vind aan deze tuners.

In het kort:

 • Uitstekende ontvangst.
 • Lage vervorming.
 • Prachtig stereo geluid.
 • 2 antenne ingangen.
 • Doet bijna niets onder voor ….

Het volgende is mogelijk:

Nieuwe update: de-emphasis 4-1-2021.

Om met FM een zo’n hoog mogelijke signaal ruisverhouding  te halen worden de hoge tonen versterkt uitgezonden. (pre-emphasis)

De de-emphasis in de tuner corrigeert dit weer, met een netwerkje van weerstanden en condensatoren.  Zodat alle tonen, laag, midden en hoog weer  in evenwicht zijn.  De  frequentie karakteristiek wordt weer  mooi: “recht”.

Philips gebruikt in de FT-880 en FT-980 goedkope keramische condensatoren.  Uit proeven blijkt dat  1% nauwkeurige zilvermica condensatoren qua klank het mooiste resultaat geven.

Omdat deze update direct invloed heeft op het geluid. -Het toestel tijdens reparatie toch open is.-  Kan het tegen onderdelen prijs  (€10) meer, worden  meegenomen.  Nadien inbouwen kan ook en kost €20,-

Meer info over pre en emphasis vind u o.a. hier  radiomuseum.

Prijzen : 4-1-2021.

De afgelopen 6 jaar is  de prijs voor reparatie van deze tuners gelijk gebleven  omdat ik sommige onderdelen op radiomarkten  “groot” had ingekocht. Helaas raak ik door mijn voorraad  heen en moet nu duurder inkopen.

1) Reparatie en afregelen €55,-

De meeste FT-880 en FT-980 zullen nu anno 2018 geen, of een heel slechte ontvangst meer hebben. Dit probleem komt omdat trimmers in het ontvangst gedeelte defect zijn na al die jaren. Ik vervang ze door échte Philips teflon trimmers en regel de ontvangst weer optimaal af.

Ter controle laat ik uw tuner minimaal een dag spelen. Soldeer hier en daar belangrijke punten opnieuw door.  Hierna kunt u na verwachting, weer vele jaren genieten van uw tuner. Bij de FT-880 wordt ook het batterij vak gecontroleerd.

Samenvattend:

 • Ontvangst gedeelte repareren en afregelen.
 • Opnieuw solderen van een aantal kritische verbindingen.
 • 3 maanden garantie.
Echte Philips teflon trimmers

2)Reparatie en geheel afregelen €75,-

Stap 2, gaat écht een stuk verder.  Getracht wordt de originele fabriek specificaties te halen.  De voortreffelijke stereodecoder kan met zorgvuldig afregelen een kanaalscheiding halen van 50dB en een vervorming rond de 0,2% stereo. Net als in stap 1 laat ik minimaal uw tuner 1 dag spelen.

 Het volgende wordt extra afgeregeld:

 • Stereo decoder.
 • Detector.
 • RDS decoder.
 • Luister test.
 • 1 jaar garantie.

Meestal lukt het, de originele fabriek specificaties weer te halen.

Stap 3 Standaard revisie €150,-

 • Een aantal nieuwe condensatoren. (origineel Philips/BC/Vishay)
 • Betere voeding.
 • Persoonlijk meetrapport van uw tuner.
 • Aantal verfijningen.
 • Mooie vergulde aansluitingen.
 • Luister test.
 • 1 jaar garantie.

Op zo’n 15 kritische plaatsen -zoals in de voeding- worden de meest belangrijke onderdelen vervangen.  Daar gebruik ik originele “Philips” onderdelen voor.  Philips heeft zijn onderdelen fabriek jaren terug afgestoten aan de firma BC (British Components ) Maar ze zijn nog steeds te koop onder de naam BC/Vishay.

De tuner krijgt ook discreet passende, vergulde aansluitingen en muzikale folie condensatoren in de muziekweg. Wordt een aantal keer af- en bij-geregeld en laat ik een week spelen. Hij klinkt dan beslist beter dan ooit te voren.  Door deze en andere verfijningen, weet ik zeker dat u zult genieten van u FT-980 of FT-880.

FT-980 van binnen geheel gereviseerd en voorzien van diverse updates.
FT-980 van binnen geheel gereviseerd en voorzien van diverse updates.

Voor de liefhebber:

Sommige liefhebbers zijn  zó gehecht aan hun FT-980 of FT-880 dat ze vragen of er nog niet meer mogelijk is met hun geliefde tuner.  Dat kan natuurlijk, maar stap 3 is  al erg goed en zelfs met stap 1 zult u weer plezier van uw tuner hebben.

Mogelijk is:

 • Alle overige elektrolytische (elco’s) te vervangen.
 • Extra folie condensatoren.
 • Extra tweaks o.a. in de de-emphasis en detector.
 • De tuner mooier vind ik dan mooier dan nieuw.
 • 2 jaar garantie.

Vriendelijke groet,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

3 gedachten aan “Philips FT-880 en FT-980 reparatie en updates.”

 1. Beste Jack, ik heb uw artikel gelezen over de Philips radio ft880.
  Inderdaad ontvangt hij niets meer.
  Kan u er is naar kijken aub.
  Ik weet nu niet van waar dat u bent, moet ik het dan opsturen of brengen.
  Laat maar iets weten.
  Mvg Peter.

 2. Hoi Jack,

  Mijn FT980 heeft bij radio twee een behoorlijk slecht bereik 2 streepjes. Dit gaat gepaard met een ruis. Bij radio 10 heeft deze echter het volle bereik. Wellicht heeft de frequentie van radio 2 een slechter bereik.

  Maar goed.. de radio zal een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Ik ben erg gesteld op deze set omdat mijn vader die begin ‘90 nieuw gekocht heeft. Een complete revisie heeft dan ook mijn voorkeur.

  Ik hoor graag wanneer je daar tijd voor hebt, gezien de afstand zal deze opgestuurd worden.

  Alvast een prettige jaarwisseling.

  Gr. Jeffrey

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.