Pioneer SA-7800

Vintage begin jaren 80.

Pioneer SA-7800 origineel.
Pioneer SA-7800 origineel.

Deze Pioneer SA-7800 is met 2x 65watt “de kleinste” uit de reeks SA-7800-SA-8800-SA-9800.  In de praktijk zal het niet heel veel uitmaken. De SA-7800 is in bijna alle gevallen potent genoeg. Helemaal na revisie en upgrade van de voeding. De duurdere types hebben meer knoppen en vermogen. Alledrie delen ze het unieke non-switching concept. Versterkers met een voor de jaren 80 extreem lage vervorming.

Pioneer SA-7800 origineel van binnen.
Pioneer SA-7800 origineel van binnen.

Zo zag deze versterker er van binnen uit.  Beetje stoffig en componenten wat slordig geplaatst. Hij klinkt een beetje saai, wat uitgeblust. Net een “man op een zekere leeftijd” ☺️  Het “sprankelt niet”.  Het is net of er geen power uitkomt. Ongeveer hetzelfde idee, als je als “oudere jongere” zo’ n dag hebt, dat je je uitgeblust en hardlopen niet zo lekker gaat.

Oorzaak.

De capaciteit was nog maar 5400uF en hoort zeker 8000uF te zijn.
De capaciteit was nog maar 5400uF en hoort zeker 8000uF te zijn.
Power!
Power!

De oorzaak was snel gevonden.  De gebruikte Nippon Chemi-con elco’s zijn van uitstekende kwaliteit. Lekken na al die jaren nog steeds niet. Maar hebben flink minder capaciteit. Origineel ooit 8.000uF per stuk.  Een teken dat deze versterker veel gebruikt is. Zo hoort het ook, audio apparatuur is om te gebruiken..  De nieuwe Vishay/BC elco’s  zullen er voor zorgen dat deze SA-7800 niet gauw meer in “ademnood ” komen.  Deze “2x 65watt” ahum versterker heeft maar liefst bijna 40.000uF in de voeding. Power!!!!

Tip.

Tip voor de doe-het-zelfvers. Elco’s hebben meestal een waarde van plus of min 30%  van de waarde die op de elco staat.  De hier gebruikte 10.000uF vallen precies binnen de tolerantie immers 8000uF + 30% = 10.400uF.  Grotere condensatoren zou ik zelf nooit gebruiken omdat de rest van de voeding zoals de diodes en voedingstransformator hier niet op berekend zijn. Die gaan dan vroeg of laat, gegarandeerd defect.

De nieuwe 10.000uF elco's passen precies.
De nieuwe 10.000uF elco’s passen precies.

Qua maat passen de nieuwe Vishay elco’s precies. Er moet wel een aantal nieuwe gaten in de print geboord worden.

Het hart van de versterker klopt weer.
Het hart van de versterker klopt weer.
Weer in top conditie.
Weer in top conditie.
Natuurlijk ook een mooi nieuw relais.
Natuurlijk ook een mooi nieuw relais.
Testen.
Testen.

Technisch klaar.

De versterker is technisch weer in prima conditie.  Alle schakelaars zijn schoongemaakt. Op alle printen mooie nieuwe onderdelen. tijd om te testen.

Testen.
1 watt in 4Ω met 2,2uF belasting.

Pioneer claimend  0,009% vervorming bij diverse vermogens.  Dit is bij de allerbelangrijkste 1 watt.  Extreem goed!

50watt in 4Ω en 2,2uF belasting.
50watt in 4Ω en 2,2uF belasting.

Ook bij hoge vermogens komen mijn meetwaardes zeer dicht bij de gespecificeerde 0,009%.  Deze gereviseerde SA-7800 is nu echt waanzinnig goed.

Natuurlijk wordt het front en de knoppen uitgebreid schoongemaakt.
Natuurlijk wordt het front en de knoppen uitgebreid schoongemaakt.
druk op het plaatje voor een vergroting.
druk op het plaatje voor een vergroting.

Voor-en nadelen.

Dan komen we weer bij de voors en tegens van deze SA-7800.  Na revisie is het een krachtige versterker, met een mooi natuurlijk detailrijk geluid met. Dat komt voor een deel door de zeer lage vervorming en de vele nieuwe kwaliteits onderdelen.  Alles straalt en voelt even degelijk, met een gevoel voor details en schoonheid die je tegenwoordig zelden nog ziet.

Nadeel dat je deze SA-7800 steeds minder 2e hands te koop ziet staan. Zelf zou ik er niet meer dan €200 voor geven. Want, wil je je SA-7800 weer is topconditie hebben dan komt er zo €450 revisie kosten bij. De eindtransistoren zijn heel speciaal en nauwelijks nog te krijgen.

Wees dus heel zuinig op deze prachtige versterker.

Jack

P.s. mocht je meer vermogen nodig hebben. De duurdere SA-8800 en 9800 zijn ook erg mooi, maar zijn flink duurder om te reviseren.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

3 gedachten aan “Pioneer SA-7800”

 1. Te koop op marktplaats
  Pioneer SA 7800
  De Pioneer SA 7800 versterker was Pioneers eerste “non-switching amplifier”, oftewel niet geschakelde versterker. Dit ontwerp reduceerde de vervorming met een factor 100! Hierdoor levert de 7800 een vermogen van 2 maal 65 watt met een totale harmonische vervorming van 0.009 % ! Verder was de SA 7800 voorzien van diverse filters, dubbing, stereo voorkeuren en 2 sets luidspreker aansluitingen. De mooie blauwe meters gaven de versterker net even dat extra meer. Overigens een zeer goede versterker.

 2. Klopt Martijn,

  Ik heb zelf in ’79 de SA608 gekocht welke nog in mijn budget viel.
  Ik kon ook kiezen voor een soortgelijke Onkyo.
  Maar ik viel als een blok voor die mooie blauwe fluoriderende meters.

  Had ik beter niet kunnen doen!
  Ben nooit echt blij geweest met deze 608.
  Geluid echt dun en kil.
  Komt ook niet mooi los van de speaker.

  Twee jaar later zag ik een dienstmaat een enorme Pioneer toren kopen op de kazerne in Seedorf, en ja met een SA8800 versterker als hart.
  Dat klonk wel wat anders!

  Heb zelf enkele jaren later een tweedehands Sony TA5650 V Fet gekocht.
  Die was stukken beter dan de SA608 maar klonk ook echt anders!

  Groet Frank

 3. Dag Jack,

  Heel lang geleden toen ik nog brommer reed en in Purmerend op school zat, kwam ik geregeld langs Van Ingen HiFi. Daar stond deze jongen op zekere dag te glimmen in de etalage. Prijs was toen Hfl. 1350,-. Onbetaalbaar. Inmiddels heb ik twee van deze bakbeesten! Beide gereviseerd. De 8800 is een opgevoerde 7800, met wat extra knopjes. De 9800 is dubbel mono opgebouwd, met heel veel knopjes.
  Klankmatig vind ik de SA-7800 een fijne versterker. Ik heb er jaren met plezier naar geluisterd. En de blauwe fluoriserende VU-meters zijn de blikvangers. Enige zwakke punt zijn de schakelaars. Die willen nogal eens gaan kraken/storen. En ze worden lekker warm!
  Op marktplaats zie je regelmatig SA-508/608/708 versterkers voorbij komen. Die lijken er veel op, maar hebben niet de non-switching eindtrappen. Deze 7800/8800/9800 was de TOTL.
  Leuk om ze weer eens op je site te zien. Het zijn mooie versterkers.

  Groeten,

  Martijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.