Mijn installatie juni

Zomer

installatiejuni2016
Mijn installatie zomer 2016

Zijn het blijvertjes?

In februari   en een paar maanden daarna, heb ik getest met de nieuwe M2tech Hi-Face Evo2. Een digitaal naar digitaal converter b.v. van USB naar S/PDIF  of  AES/UBU waar mijn DAC mee communiceert.  Lang verhaal kort.  Mooie converter, heeft geen driver meer nodig voor Mac en Linux computers (Windows wel).

Mijn  “oude EVO”  bleek via het plaatsen van één klein jumpertje intern (midden rechts)  in een zogenaamde “PRO” configuratie kunnen werken met mijn Black Lion dac.  Die eigenlijk voor opname studio’s bedoelt is.

hifaceevobinnen
één jumpertje plaatsen kan een wereld van verschil maken

Geen wensen meer digitaal

Het verschik met de oude instelling is groot. Mijn Mac mini, EVO en dac werken nu perfect samen. Het geluid van b.v. Qobuz is met “gewone 16bit 44.1.khz bestanden al heel erg goed. 24-bit bestanden klinken vrijwel analoog.

Digitaal heb ik geen wensen meer.  In deze prijsklasse verwacht ik niet, dat er iets beters is.  Het enige nadeel is, dat zolang er geen driver is voor nieuwere versies MacOSX  Yosemite ik niet kan “upgraden”  Dat heeft ook voordelen want in Yosemite kun je nog makkelijk processen uitzetten die niet nodig zijn voor het afspelen van muziek. Bovendien Yosemite wordt nog vast wel een tijd ondersteund met updates. Want er zijn meer hardware leveranciers die nog geen driver hebben voor EL Capitan en nieuwer.

macminievo2
Mac mini en de M2tech HiFace EVO2 en lineaire voeding
streamen2016
Definitieve streaming oplossing met de “oude” HiFace EVO
dabradio
Zal het nog wat worden dat DAB?

Daar boven Cambridge Azur 650T DAB+ tuner

Mijn DAB+ tuner staat ook weer aangesloten met een kastje kan ik schakelen tussen 2 andere tuners die ik aan het testen ben. De ontvangst van DAB+ is hier uitstekend via een simpele raamantenne.  Het geluid klinkt t.o.v. FM wat dof en minder ruimtelijk.

tunersjuni2016

Kenwood en Yamaha

Boven een Yamaha CT-7000 die gereviseerd is en onder een Kenwood KT-917.   Beide super tuners die op een heel andere manier werken.  De Yamaha is geheel analoog en discreet met losse onderdelen opgezet zonder IC’ s.  De Kenwood is voor een deel digitaal van binnen.  Ik vind de Yamaha wat losser klinken, eigenlijk merk je niet dat je naar radio luistert.

De Kenwood klinkt ook erg goed, wat meer precies.  Beide horen bij de beste tuners die ooit gemaakt zijn.

rekjuni2016

Oude bekenden

Een aantal dingen zijn niet veranderd.  Zo staat nog steeds de Pioneer F-99X  tuner in het rek maar daar onder de van der Veen MCML05 voorversterker die ik voornamelijk als phono trap gebruik.  Ook de Pioneer DVD-656A en Black Lion dac  zijn oude bekende.

ul40s2experimenteel

Experimenteel

De configuratie van deze, van der Veen UL-40S2  is vrijwel perfect.  De versterker zelf, is een versie met alle opties.  Zoals je  kunt kopen bij Menno van de Veen of Ringkerntrafo.  Dus met autobias, e-chocke etc.  In de zogenaamde supertriode stand. Als eindbuizen gebruik ik  Sovtek 5881  met een ruststroom van 50ma.

ul40s25881buis
Deze meting is bij de allerbelangrijkste 1e watt

Lage vervorming

Wat blijkt dat je deze buizen heel goed kunt afregelen, zodat voor buizen begrippen  een extreem lage vervorming overblijft.  Het klinkt heel schoon waarbij de even harmonische t.o.v. de oneven een haartje in het voordeel zijn.  Wat meetgegevens:  -78dB 50hertz brom bij 100hertz is hij -84dB   etc 2e harmonische dus 2khz -76dB 3e dus 3khz -78, 4e -98 en 5e -106.Brom is  niet hoorbaar  wordt v.n.l. op gepikt door de lange draden van de koppel condensatoren. Ruis is geen issue.

ul40s2koperjensenpio

Koppel condensatoren.

Als koppelcondensatoren gebruik ik al een aantal maanden Jensen papier in olie met koperfolie.

Jensenkoperfolie

Hoe ik dat precies het gedaan kun je in deel 6 lezen   samen met de Sovtek 5881WXT   is de versterker nagenoeg perfect.  Er valt nog maar weinig te wensen.  Een ietsje hogere demping factor zou met mijn luidsprekers fijn zijn. Zeg 10 tegen 4 nu.  Nadeel is dat dit alleen met meer tegenkoppeling kan waardoor je het risico loopt dat het geluid minder ruimtelijk wordt.  Bijna perfect is ook heel goed 😉

Naar deze set kan ik uren naar luisteren, helemaal één worden met de muziek.  Ik laat het voorlopig zo spelen.

Jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.