Blog 2016

September 2016

De inhoud en manier van bericht geven is veranderd. Nieuwe berichten staat in mijn persoonlijk blog

Archief Kleine dingen die ik mee maak.  (de oude link van 2015 staat hier)

5 Juli op visite.

Af en toe ga ik ook bij andere muziekliefhebbers langs.  Zo was ik gisteren bij Marc.  Die woont in een monumentaal pand en heeft een luisterruimte met een uitstekende akoestiek.

marcsset

Marc speelt met een Mytek Brooklyn dac via een Olive 4 vanaf harddisk en dat klinkt zeer goed.  Ik had mijn Cambridge CXC loopwerk meegesjouwd.  En ook daar: Veel structuur, laagjes muziek en microdetails.

Als muziek heb ik het album Adele 25 genomen.  Een CD die “de schrik is”  van menig audiofiel omdat Adele ’s stem nogal uit kan halen. De muziek qua niveau  nogal hard op het schijfje staat en op sommige momenten heel veel gebeurt (instrumenten, achtergrond koortjes etc)

Veel sets maken er één brei geluid van die soms  niet om aan te horen is.  Maar een goeie set zoals die van Marc, heeft daar geen enkele moeite mee. Je hoeft het niet met mijn eens te zijn hoor, maar het is de muziek die ik leuk vind, dus mijn referentie.

Meridian Explorder 2

meridianexplorder2

 

Ik ben aan het testen met deze kleine en betaalbare dac van Meridian. (€300) Hij heeft alleen een USB aansluiting voor aan een PC of Mac Kan alle standaard formaten van 16 bit 44.1Khz (CD) t/m 24bit 192Khz  afspelen via de hoofdtelefoon- of lijn-uitgang.  1e indrukken zijn goed.

Interessant is dat hij ook MQA kan. In het kort zijn dat: relatief kleine 24bits audiobestanden met volgens Meridian een zeer hoge geluidkwaliteit.  Kleine bestanden zijn ideaal bij streaming via het internet of 4G netwerk.  Al maanden hoor ik geluiden dat Tidal daar mee wil gaan streamen, maar ik heb nog niets concreets gehoord of gezien.

Philips 22AH673

22ah673voorenboven

De komende week zit ik voor een liefhebber aan zo’ n tuner te sleutelen lees b.v. hier  Leuk werk 🙂

3 Juli dit blog

Ik ben bezig om te proberen dit blog te stroomlijnen. Zodat je onder het menu Blog 2016 dezelfde structuur krijgt eenzelfde als de normale berichten op deze site  dus b.v. zoals deze  met dat mooie zwarte “balletje met de datum” en dan TAGs waarop je kunt selecteren.  Maar dan over de dingen die soms niets met audio te maken hebben. Het voordeel is dat je dan ook eventueel makkelijk reacties kunt plaatsen.  Ik heb al ongeveer uitgevist hoe. Verder staan een audiobezoek bij een goede kennis en het testen van een betaalbare Dac met MQA op het programma.  En eigenlijk moet ik nog iets over Thorens schrijven en ook nog iets over de revisie waar ik nu mee bezig ben, En ik weet nog wel 10 leuke onderwerpen. Er is genoeg te doen en te vertellen.

1 Juli TED

Waarschijnlijk een van de beste tips die ik je kan geven is installeer een  TED  app op je iPad of Android tablet of telefoon.  Gewoon gratis te downloaden in de Google play store of  App store van Apple. TED is een verzameling van korte filmpjes met vele inspirerende sprekers over tal van onderwerpen.  Het is helemaal gratis.  En nu is er ook een verwijzing in het menu naar Nederlands ondertitelde talks.   Uiteraard ook gewoon via je pc te bekijken 

Een van de meest ontroerende toespraken die ik deze week heb gezien vind ik deze van Lidia Yuknavitch  “het mooie van zonderling zijn”  Zo herkenbaar, wees gewoon jezelf 🙂

 Dac

Omdat een aansluiting van mijn Black Lion dac  defect is (niet erg)  heb ik hem eens helemaal uit elkaar gehaald om nu eens te kijken wat er precies inzit.  En ik heb ontdekt waarom hij zo goed klinkt.  Ik wil hem gaan vergelijken met een Mytek Brooklyn. Beide zijn met $2000,- even duur. Ik kan nu al een tipje van de sluier oplichten. De Mytek is een praktisch, mooi veelzijdig apparaat. De Black Lion is een no-nonsens apparaat en richt zich voornamelijk op geluid.

Revisie

Ik ben met een aantal tuners bezig en heb besloten dat de mooiste een Yamaha CT-7000 weer naar een liefhebber kan.  Technisch is de tuner klaar, het is nog even wachten op de houten kast die opgeknapt wordt. Prijs indicatie +/- € 1050. Daarvoor krijg je de beste vintage tuner die ooit gemaakt is door Yamaha. Uiteraard met 1 jaar garantie, marge factuur etc . Om een idee te krijgen zie deze link 

leestip met dank aan mijn trainer Cor.

GiuliaEnders

De mooie voedselmachine van Giulia Enders .  Een bijzonder en vrolijk boek over de spijsvertering. Met leuke tekeningen van haar zus Jill. Leest erg makkelijk weg. Echt een aanrader.  Zo weet ik nu b.v. waar mijn maag zit.  En dat je darmen fascinerende en vooral schone organen zijn.  Behalve dat laatste stukje misschien 🙂  Gekocht bij Bruna voor maar €10.

28 Juni Stoomtramloop vervolg.

Afgelopen zondag nam ik samen met een paar maatjes afscheid van Bob Heijnis. Een hardloopvriend met wie ik de afgelopen jaren heel wat lange duurlopen heb gedaan als voor bereiding van diverse marathons. Bob is met pensioen en gaat emigreren naar Spanje.  Een (w)aardige manier van afscheid nemen vonden wij deze stoomtramloop. Waar je met een oud treintje van Hoorn naar Medemblik gaat en vanaf daar (21km) terug loopt.  Voor wie het gemist heeft, een filmpje met een korte impressie.

stoomtram2016trein
Lopers en familie, allemaal gezellig mee.
stoomtram2016topperdoes
Opperdoes 662= Ben 603= Tanja die sterk een groot stuk meeliep en daarna een iets rustiger tempo. Bob moeste we even uit de wind houden. Kwam zoals altijd,  sterk terug!

Wandelaars

Het is geen massaal evenement.  Ik schat zo’ n 400 man/vrouw voor de halve marathon. Waarvan de twee oudste 75! jaar waren (en hooguit 15 minuten later finishen)

+/-  honderd wandelaars  vrouwen liepen ons  in tegengestelde richting van Hoorn naar Medemblik  te gemoed.  Die ons en andersom aanmoedigden. Er waren veel enthousiaste vrijwilligers  die het verkeer in goede banen leidde, voor water zorgde en/of  op kritische plekken de juiste weg aangaven. Daarnaast was  route nagenoeg perfect uitgezet met borden.  Alleen vlak voor de finish liep ik bijna verkeerd voorbij de linten waar het e.e.a. mee was gemarkeerd. Misschien een idee om daar een extra bord of mannetje neer te zetten?  Dat was ook het enige….     🙂

Al met al een goed georganiseerd evenement, met voor elk wat wils, zowel wandelen (21,5, 16,3 of 15km)  als hardlopen (21km en 10,5) Maar je kunt ook mee met de trein om aan te moedigen. Dankij vele vrijwilligers, helemaal niet duur.  Zie ook zie ook www.stoomtramloop.nl

stoomtram2016tfinisch
Blijven lachen….

26 en 27 Juni Windows

Windows 10 draait inmiddels en het ziet er prachtig uit. Ik heb gewoon hulp gevraagd aan een Pro die verstand heeft van Windows. Alleen was ik hier nooit uitgekomen, want eerdere updates liepen telkens op een bepaald punt vast waardoor ik geen stap verder kwam.  Om een lang verhaal kost te maken.  Als je regelmatig je Linux, Mac of Windows bijwerkt is er niets aan de hand.  Ga je een een PC terugzetten met een origineel herstelbestand dat 3 jaar oud dan lukt het updaten blijkbaar niet meer. Maar moet je in één keer over naar de laatste versie.

windows8updatefout
Op een gegeven ogenblik wou hij niet meer…. en bleef telkens hangen na update 56 van de 200…

Stoomtramloop

Ik heb vandaag de stoomtramloop gedaan. Een halve marathon.  Ging heel goed.  Mijn tijd was 208:53 en dat is prima als 1e trainingsloop.

Morgen of overmorgen foto’s etc.

25 Juni sjouwtop

Ik heb gisteren een laptop gekregen een Asus K95V van 3 jaar oud.  Het scherm is maar liefst  18,4″ groot en er zit een Intel I7 in met 8Gb geheugen. Ik heb eerst de originele Windows 8 software terug gezet en wil nu upgraden naar Windows 8.1.  Maar wat duur dat lang voordat die updates binnen zijn totaal iets van 200.  Gisteren heb ik er 65 kunnen downloaden en installeren daar is hij de hele dag mee bezig geweest. Vandaag aangezet nog 140 updates te gaan.  Zou het een ontmoedigingsbeleid van Microsoft zijn? om ons allemaal naar Windows 10 te krijgen?  Uiteindelijk  wil ik daar wel naar toe.  Maar ik heb software die alleen onder 8 werkt en zich niet onder 10 laten installeren.  Bij een upgrade van 8 naar 10 blijven ze waarschijnlijk wel werken.  Wat een moeilijk gedoe. 🙁   Op dezelfde pc ook even Xubuntu geïnstalleerd inclusief extra dingen die ik er op wil, was het binnen een uur geïnstalleerd.   Van mensen die naar Windows 10 gingen hoorde ik dat het ook vlot ging.  Dus Microsoft is of bewust aan het ontmoedigen of er zijn nog heel veel mensen die naar 10 willen.  Ik hou het maar op het laatste, want ineens komen de bestanden binnen 🙂

23 Juni Wandel 4-daagse het Gooi

Terwijl ik dit schrijf (8:00) komt het “met bakken uit de lucht”  Het is bijna niet voor te stellen, na het mooie weer van gisteren met 24….25 graden.  Sneu voor de mensen die vandaag de 2e dag meelopen van de  wandel 4-daagse het Gooi

gooi-dag1-2
Wat opvalt is hoeveel respect de mensen hebben voor de natuur.

Gisteren met de 1e dag de route van 20km meegelopen . Gewoon om weer eens in een andere lokatie te lopen als normaal.  En omdat mijn Nordic Walk trainer het gezellig vond om een loopmaatje te hebben.

gooi-dag1-4
Laatste stuk een paar km voor de finish

De route was schitterend  ging voornamelijk door de bossen van Laren, Baarn en Hilversum. We hebben praktisch in één stuk door kunnen lopen met een gemiddelde snelheid van 5,5 km/uur en op vlakke stukken zaten we soms op 6 of iets daarboven.  Dat is best pittig want het was warm. Ik voel nu nog mijn kuiten en voeten.

Door de regen van de afgelopen dagen waren hier en daar plassen, dus modder op het parcours. Gelukkig maar een stuk of 10, die we handig konden ontwijken dankzij de steun van onze  Nordic Walk stokken.

Trainen

Voor 4 dagen 20km door de bossen moet je echt trainen.  ik vind het echt een stuk moeilijker lopen dan b.v. de Alkmaarse 4-daagse die veel makkelijker is. Maar één dag zo meelopen is goed te doen . Zélf water en wat te eten meenemen is raadzaam want onderweg zijn geen drankposten en dergelijke zoals bij de Alkmaarse 4-daagse. Daar is de prijs ook naar.  Er zijn echter ruim voldoende gelegenheden om even wat te eten of te drinken te kopen.

gooi-dag1-3
Voor wie even wil stoppen.

vierhetleven

De opbrengsten gaan geheel naar een goed doel dit jaar naar de stichting :’vier het leven”  Toepasselijker kan het volgens mij niet.

Zonnebrand tip

Ik transpireer voornamelijk via mijn armen en benen. Als ik normale zonnebrand middelen gebruik, heb ik altijd het idee dat ik de poriën in mijn huid afsluit, waardoor ik mijn warmte niet kwijt kan. Een tip van een trainer was P20 te te gebruiken. Het is wel een stuk duurder dan alle andere zonnebrandcrèmes, maar ik vind het fantastisch.  Je hoeft je maar één keer in te smeren en je bent de hele dag klaar. Ik gebruik bescherming factor 20  (om toch nog een kleurtje te krijgen) Aanrader!

P20

21 Juni even duidelijk

Voor de duidelijkheid deze website is mijn hobby.  Hobby’s kosten nou eenmaal geld en vooral veel tijd. Dat vind ik  niet erg. Na het plaatsen van mijn ervaring met het Cambridge CXC loopwerk zijn er nog steeds mensen die denken dat ik allerlei commerciële belangen heb.

Dat vind ik wel erg.

Ik schrijf alleen over dingen waar ik zélf ervaring met heb en waar ik zélf enthousiast over ben. Ik bied ook geen ènkele dienst aan, want daar heb ik simpelweg de tijd niet voor.

Wat ik wel doe, is heel af en toe wat te koop aan bieden dat ik over heb. Wat ik zo mooi vind, dat ik het zelf zou willen hebben. Ik kan namelijk helaas niet alles zelf houden. Voor de komende 1 …2 jaar heb ik genoeg eigen apparatuur dat ik een 2e leven wil geven.

Een klein klusje tussendoor, als echt niet iemand anders kan helpen, of de kennis niet heeft, doe ik soms. Maar meestal verwijs ik door naar een van mijn collega’s  die dit als werk full time doen.

20 Juni Brexit slecht voor Engelse audiomerken?

Komende donderdag, mogen de Engelsen stemmen, om wel of niet bij Europa te blijven.  En even los van de vraag of ze het wel of niet moeten doen lijkt me een “exit” slecht voor de audio industrie daar. Het vrije verkeer van goederen met ander lidstaten komt dan te vervallen en er zulle nieuwe handels akkoorden gesloten moeten worden.  Jammer want vele fraaie audio producten komen uit Engeland. Misschien merken we het niet meteen, want die onderhandelingen duren iets van 2 jaar.

Tip

Ik kan natuurlijk niet in een “glazen bol kijken” Maar logischerwijs kosten verdragen tijd dus geld. Dus  met een beetje pech wordt audio uit dat land flink duurder. Wellicht is het slim om nu je slag te slaan als je toch al van plan was om iets van:  Cambridge,  Naim,  Wharfedale, B&W, Quad, KEF, Linn en vele andere Engelse merken te kopen.

Wie draait er nog cd’ s ?

cxc-voorkant
Cambridge CXC voorkant

 

cxc-achterkant
Alleen digitale uitgangen

Nieuw topic toegevoegd.

18 Juni Alkmaarse 2 daagse

We hebben de laatste 2 dagen meegelopen, met de Alkmaarse 4-daagse.  Dat is een speciaal arrangement, voor mensen die om een of andere reden maar 2 dagen willen of kunnen meelopen.

Vanwege het 10jarige bestaan van dit evenement vroeg het Noord Hollands Dagblad (NHD) of we de vrijdag een speciaal tenue aan te trekken die we eerder n 2014 hadden gedragen. In Heiloo op het plein zou dan een speciale verassing klaar staan en dat stond er.  We werden verwend met croissants en een heelijk bak koffie 🙂

nhd2016
Past nog steeds prima 🙂

C113 

 

plus2016
Ook lekker gek doen

Vandaag was het wat sombertjes, maar zoals altijd valt het reuze mee, hooguit een paar spetterjes onderweg gehad de regen jas hoefde niet aan.Eigenlijk was het prima loopweer. We konden heerlijk doorlopen met onze stokken. Op de terugweg langs het Alkmaarder kanaal stond een oud VW busje van “Plus!” waar gratis een 4-tal foto’s werden genomen.

De organisatie van Le Champion vond ik zéér goed.  Vooral rondom de finish op het Waagplein en de bussen die ons weer terug bracht naar de parkeerplaats waar onze auto stond. Topdagen! 🙂

18 Juni database

Door een foutje in de database waarbij bestanden verkeerd weggezet werden. Moest ik een back-up van de database terug zetten.  Op deze pagina zijn waren hierdoor wat plaatjes en iets tekst verdwenen.

17 Juni leestip

 

droomrelatie

Mooi dun boekje, geleend bij de bibliotheek. Met deels wetenschappelijk onderzoek.  Waarom mensen zijn, zoals ze zijn, in een relatie.  Vooral het 1e gedeelte leest makkelijk weg.

15 Juni hardlopen en afvallen

Mijn Senseo heeft er vanochtend de brui aan gegeven, na een kortstondig gereutel gaf hij de geest.  Nou had ik toch sowieso een hekel aan het apparaat want het is een luxe uitvoering waar je ook cappuccino  etc mee kunt maken (nooit gebruikt) Mijn vorige Senseo was een gewoon exemplaar deed het véél beter en de koffie was heter. Die heb ik uitgeleend aan de jongste. Gelukkig heeft die een Nespresso gekocht, dus we krijgen hem weer terug 🙂

Voor wie denkt dat je met hardlopen kunt afvallen…. vergeet het maar. Vorige week ruim 17000Kcal verbrand bij 70km bewegen en 0,4kg afgevallen 😮
Ik heb wel het idee dat mijn broeken wat makkelijker passen.  Ik voel me erg sterk.

Muziek tip

 

kimwaters

Van smooth jazz word ik altijd vrolijk, het geeft positieve energie.  Maar het moet ook weer niet te lang duren anders is bij mij het effect weg.  Dit album kan ik bijna helemaal achterelkaar draaien. Nieuw op Qobuz  Kim Waters Rhytm and Romance. Energiek album.  Mooi opgenomen op 24bit 44.1khz

14 Juni eindtrappen

Ook de eindtrappen van de Pioneer receiver worden weer mooi.  🙂

13 Juni SX-1010

Vandaag lekker verder kunnen werken aan mijn SX-1010. Deel 1 gepubliceerd en onderdelen besteld voor de eindtrappen.

sx1010einnieuw

11 Juni bijgewerkt

Ik heb de pagina met de installatie waar ik nu naar luister bijgewerkt.

kilo

Vanochtend weer 17 km in het Amsterdamse bos gelopen.  Ging ietsje minder goed dan vorige week, maar toch nog  heel behoorlijk. Volgens mijn Tom Tom horloge heb ik deze week 70,74km rustig bewogen (hardlopen en Nordic Walken) 77.185 stappen en 15.767Kcal verbrand. In werkelijkheid zal het iets meer zijn, want ik heb het horloge niet altijd om en doe zo veel mogelijk met de fiets. Omdat ik nu de halve dag een honger gevoel heb, ben ik blij, als er deze week weer een kilootje af is. Volgende week ga ik voornamelijk wandelen.

10 Juni tussendoortje

Gisteren kwam ik  José tegen, die ik nog ken, uit de hoogtij dagen van het Nordic Walken. Of ik interesse had in haar oude installatie. Ze kon het niet over haar hart krijgen om het weg te gooien en had het kennelijk voor me bewaard. Even de boot afgehouden, want ons huis staat al vol met spullen. Toch maar langs gegaan en vandaag fraaie Proton D940 receiver gekregen en 2 B&W  DM-110 luidsprekers.

Als “tussendoortje”  heb ik de receiver globaal nageleken.  Mocht je ooit zoiets krijgen dat lange tijd heeft stil gestaan, dan is het handig als je een regel trafo hebt waarmee je de spanning rustig kunt opvoeren van nul naar 230 volt.  Dan kunnen de elektrolytische condensatoren (elco’ s) weer rustig formeren.   Bij 110volt hoorde ik al een “klik” van het uitgangsrelais en had ik muziek via de hoofdtelefoon.

Mooie compacte receiver uit +/- 1985  met een uitmuntende FM tuner aan boord en een bijzondere versterker die normaal tot continue 2x 40watt levert.  Maar door een slimme schakeling pieken van 400watt kan geven als de muziek daarom vraagt. Vooral klassiek kan kort dynamisch zijn. Deze receiver kan dan die extra benodigde watt’s  probleemloos leveren.  Ik heb hem dus van buiten binnen goed schoongemaakt.

Misschien ga ik hem restaureren want ondanks dat hij er “gewoontjes” uitziet is het een “beest” van een apparaat met alleen al totaal 40.000uF (2x 10,000 en 4x 4.700) in de voeding. Neem van mij aan dat, dat vrij bijzonder is.  De mooiste dingen krijg je vaak voor niets 🙂

protond940
Proton D-940 een “wolf in schaapskleren”

verbranden

Gister totaal 2700 Kcal  extra verbrand. Met wandelen en hardlopen. Ik las hier dat je ongeveer 8000 Kcal moet verbranden om één kilo lichter de worden.  Dat wordt nog wat….  Ik hoop vandaag het 1e deel te publiceren over de Pioneer SX-1010 receiver.  Ook daar is letterlijk het een en ander verbrand.  De receiver is in veel slechtere conditie dan ik dacht.

9 Juni laatste loodjes.

Zo heet de wandelvereniging waar ik lid van ben.  Vanochtend een schitterende wandeling gemaakt door wijken hier in de buurt.  Heel bijzonder om op plekjes te komen die zo dicht bij je huis zijn maar waar je om een of andere reden nooit komt.  Wordt een sportief dagje vandaag want vanavond staat eer hardlooptraining op het programma.  Wat me opvalt dat ik haast vanzelf heel langzaam  meer kilometers maak en dat is ideaal natuurlijk als we straks voor de marathon grotere afstanden gaan hardlopen.  Eerst nog maar even solderen.

8 Juni rustig

Het lijkt misschien wel rustig, maar achter de schermen gebeurt genoeg. Mijn iMac  heb ik vandaag weer teruggezet en hem helemaal leeggehaald en opnieuw geïnstalleerd.
Als werkplek om deze website bij te werken vind ik het toch het prettigst werken. Heerlijk dat grote scherm en het fijne toetsenbord. Mijn Linux doosjes gebruik ik evengoed wel voor dingen die weer niet met een Mac kunnen.

sx1010onder
Heeft aandacht nodig

Pioneer SX-1010

Dit is mijn Pioneer receiver aan de onderkant.  De voeding ziet er een beetje zwart geblakerd uit. Dat is een ontwerpfoutje van dit model.   Aan de onderkant kunnen de transistors  hun warmte moeilijk kwijt (warmte stijgt nu eenmaal omhoog) waardoor de elco’s als het ware “gekookt worden”

sx1010voeding

 

Ik heb het even uitvergroot. Ooit een keer gerepareerd met onderdelen die voorhanden waren.

sx1010elco
Rechts lek

Ook de rechtervoeding elco is lek.  Geen wonder dat hij af en toe een klein knalletje gaf bij het aanzetten van de versterker,  morgen ga ik weer verder.
Eigenlijk doe je best veel op zo’ n dag, in de tuin, audio, computers, koken etc. En naar muziek luisteren natuurlijk 😉

6 Juni opruimen

Ik krijg af en toe 2e hands computers van mijn zwager en neef, die allebei in de ICT werken. Daar zitten soms knappe Dell computers bij, die ik dan weer schoonmaak en voorzien van Linux Mint of Ubuntu . Daarna gaan ze gratis weg voor wie er belangstelling heeft.

Via de kanalen waar ik dat normaal doe,  was de belangstelling wat ingezakt.  Bovendien niet iedereen wil met Linux werken.  Zo had ik 2 Dell Optiplex pc over, met 17″ schermen.  Die staan nu op mijn bureau als werkplek. In een heb ik een Samsung SSD schijf gestopt en Xubuntu 16.04 LTS geïnstalleerd  waardoor ik nu een razend snelle en veilige werkplek heb.

In de andere heb ik een 2TB harddisk gestopt voor het maken van back-ups en het rippen van mijn cd-collectie etc. Wil je dat ook? Computertip is een prachtige website met veel informatie.  Ik heb ook nog Cairo-dock geïnstalleerd waardoor mijn PC wel iets weg heeft van een iMac computer.  Veel mooie dingen zijn gewoon gratis.

dellcomputers
Bijna zo mooi als een iMac deze Linux computers

4 Juni Zwarte Piet

De Zwarte Piet  discussie is weer in alle hevigheid losgebarsten.
Dan denk ik: “Sinterklaas is toch een feest voor de allerkleinste?”
Die kleuters discrimineren zeker niet.
Waarom maken volwassen mensen er dan zo’ n heisa van?

Amsterdamse bos

Vanochtend om 8:20 liep ik al met 2 maatjes Ben en Bob in het Amsterdamse bos. 17km voornamelijk in de schaduw lopen.  Ging top.!

3 Juni

Website

Vandaag weer flink aan mijn website gewerkt.  Leuk werk, foto’ s maken en bij elkaar zoeken en bewerken tot het juiste formaat.  Het verhaal en het: “hoe en wat”  komt dan vanzelf.  Een paar keer redigeren totdat de grootste spelfouten er uit zijn en dan hup on-line.  Er valt nog zoveel te vertellen 😉

Voorpret

Ik weet niet of jullie het gevoel herkennen, maar wat ik zeker zo leuk vind is de “voorpret”.  Als je aan het bedenken bent, hoe je iets gaat opknappen. Soms een hele puzzel om alle onderdelen bij elkaar te zoeken. Daar ben ik soms uren mee bezig om precies het juiste onderdeeltje te krijgen.

voeding

nieuweelcossx1010
Blauw is een van mijn favoriete kleuren

De 1e onderdelen voor de Pioneer SX-1010 komen binnen.

Stroom

Boven 2 stevige 15.000uF 100 volt elco’ s  die in de voeding komen.  Origineel zit er 2x 18.000uF  in deze Pioneer receiver. Maar zijn qua maat (50mm  diameter)  niet meer te krijgen. Dan kan ik er een Panasonic elco in stoppen. Maar die kan met 5.39 Ampere nog niet de helft stroom leveren dan deze Vishay elco’ s.  Die 12,3  Ampere rimpel kunnen wegwerken.

Spanning

Daarnaast heeft mijn SX-1010 geen mogelijkheid om hem van 220volt naar 240volt te zetten. Immers uit onze stopcontacten komt al jaren 230volt.  Dat houd dus in dat er ook 5% hogere spanning uit de trafo komt.  Waardoor 63volt elco’ s gewoon een te lage werkspanning hebben.

Dingetjes om rekening mee te houden als je zelf aan zo’ n receiver gaat sleutelen. Je kunt niet zomaar ongestraft wat aanrommelen. Ze zijn met +/- €45 per stuk wel veel duurder dan die Panasonics. Maar ja, elke versterker is zo goed als zijn voeding 😉
Bron:    Vishay 101/102 elco’ s   Panasonic_T-HA_Series

2 Juni mooi en marathon

Omdat de marathon van Bangkok, pas 20 november van dit jaar is. Heb ik besloten, de marathon van Amsterdam als laatste lange trainingsloop te gaan doen.
Gewoon rustig tempo iets van 4:30 of zo.

Trainen voor een marathon doe je het best samen. Nog gezellig ook 😉

Zie ook www.trainingslopen.info

trainingslopen

Mooi

Toch nog een paar dingetjes veranderd aan de Yamaha CT-7000 tuner.  En besloten de houten kast opnieuw te laten fineren.  Als je aan mooi ontworpen apparatuur sleutelt wil je ook dat het er optisch weer als nieuw uit ziet.

nieuw project

firstmonsterreceiver

pioneersx1010binnenorigineel

De foto zegt eigenlijk genoeg niet?

Dit is de binnenkant van een Pioneer SX-1010 receiver.  Dat was de 1e receiver in de wereld 2x 100watt uitgangsvermogen had.  Deze zware receiver was de trigger in de jaren 70.  Waarna Receiver Wars of the 1970s uitbrak.  Bron o.a. thevintagehifishack.com
Hij speelt nog wel (een beetje) maar is in slechte staat en heeft serieus aandacht nodig.  De voeding is héél slecht. Ik heb vandaag onderdelen besteld waarmee deze receiver met gemak die 100watt per kanaal kan leveren.

Pioneersx980nieuweelcos
Deze Vishay elco’ s kunnen véél en gemakkelijk stroom leveren. (mijn bijnaam: “stortkokers”)

Ook deze receiver krijgt 1e kwaliteit voeding elco’ s, waardoor het vermogen haast onbeperkt lijkt omdat de voeding zo’ n 600watt kan leveren als het nodig is.

1 Juni nieuw artikel

Ik ben druk bezig met een verslag over een Yamaha C2a voorversterker te maken. Deze week is dat wel klaar.

Stoomtramloop

Dit is het 1e wedstrijd die ik ga doen op 26 juni a.s. Mocht je ook zin hebben, tot 19 juni kun je, je inschrijven.  http://www.stoomtramloop.nl

hardlopen en 10.000 stappen

Alweer juni. Dat is voor mij de maand, waar het lopen van langere afstanden begint. Net als de maanden daarvoor, dinsdag en donderdag techniek en kracht training maar nu een langere duurloop op zaterdag. Daarnaast blijf ik natuurlijk Nordic walken op de zondag en maandag.  Dat lijkt allemaal veel, maar ik doe het op een rustig tempo. Wist je b.v. hoe moeilijk het is om 10.000 stappen per dag te maken? als je overdag voornamelijk zitten werk hebt? Ikzelf moet daar ongeveer 7 kilometer voor lopen.

Afvallen

Ik probeer ook af te vallen, deze week 1 kilo er af van 85.5 naar 84,5.   De BMI index is volgens, mij alleen voor dunne mensen gemaakt.  Hoewel de laatste marathon woog ik met hulp van de sport diëtiste 79 kilo en dat liep erg lekker. Volgens Run info  is zelfs 75 kilo ideaal.  Zo licht woog ik ruim 20 jaar terug in december 1994.  Hmm aandachtspuntje.  Mocht je ook wat langere afstanden gaan lopen of beginnen met hardlopen dan is een sportkeuring geen overbodige luxe.  Helaas is er onlangs nog iemand overleden bij onze club, die zwaar overgewicht had en begon met een “start to run programma”  Als je wilt bewegen om af te vallen kun je beter eerst wandelen of nog beter Nordic Walken, dat doe ik ook.  En ik vind het net zo leuk, als hardlopen. (ok bijna dan…)

Muziek tip

Eros Feat. Natacha Atlas

ErosFeatNatachaAtlas

Erg lekker klinkend Jazz album, vandaag aangeschaft in hi-res 24bit 96Khz zie Qobuz 

31 mei voeding

ct7000zilverstereodecoderklaar
Magische stereo-decoder van de CT-7000

Gisteravond genoten van Radio M Utrecht op 93,1Mhz.  Zo’ n CT-7000 is door zijn discrete stereodecoder (losse transistoren) is staat om een heel mooi los 3D geluid te produceren. Oudere goed opgenomen opnames uit de jaren 70 en 80 klinken magisch mooi.  De artiesten en band staan gewoon voor je in de woonkamer te spelen.  Eigenlijk zou élke radio liefhebber met zoiets moeten kunnen spelen.  Ik heb daarom besloten, ook de voeding helemaal naar mijn zin  aan te pakken en de kast zo te laten zodat e.e.a. betaalbaar blijft. Zodat hij t.z.t   weer naar een liefhebber kan voor een normale prijs.  Eerst onderdelen bestellen.

30 mei verlichting

Het was  afgelopen zondag een mooie dag,  dus lekker buiten bezig geweest.  Vandaag mijn Yamaha CT-7000 verder opgeknapt. Er was een transistor stuk in de voeding van de verlichting. Alle draad lampjes heb ik vervangen door nieuwe,  die ik op de radiomarkt heb gekocht.

yamahact7000verlichting
Yamaha CT-7000 staat proef te draaien

Van een oud en vies ding,  is het is een prachtige tuner geworden.  Op de voedingsprint na zijn alle printen opnieuw opgebouwd.  Ik weet nog niet precies wat ik er mee ga doen. Misschien laat ik de kast wel opnieuw fineren en verander ik ook de voeding  naar mijn zin.

Aan de andere kant is dat wel redelijk gedaan. Hij staat nu proef te draaien en speelt mooi.  Ik vond ook nog een kritische test uit de Hi-Fi Choice van 1978. Hoewel kritisch, het was met 532 Engelse pond gewoon een heel duur apparaat. Tijdens de test, vond men het onmogelijk, om het verschil tussen de mastertape en deze Yamaha CT-7000 te horen.  Voor wie het leuk vind om te lezen, heb ik het even gescand.  Let op, het is wel een groot bestand!

testyamahact7000

28 mei Radio markt

afsluitdijk
Vlak bij het monument

Vanochtend was ik vroeg op.  Ik had de wekker op 6:00 gezet maar werd om 5:45 al wakker.  Ontbeten en  op mijn gemak mijn spullen bij elkaar gezocht. Even over zevenen zat ik in de auto want ik wou rond 8:30 bij mijn vriend Ronald zijn.  Zodat we rond 9:00 naar de Radiomarkt konden.

Zo ‘ s morgens vroeg op zaterdag slaapt  een groot deel van Nederland nog, dus het was heerlijk rustig op de weg. Voor het eerst van mijn leven ben ik op de afsluitdijk even gestopt, vlak bij het monument.  Er was praktisch nog niemand een ik waande mij even in serene rust met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Wat is de wereld mooi, zo vroeg

radiomarkt
Gezellig druk en veel leuke kraampjes

Het was behoorlijk druk op de radio markt. Zo druk dat je in het begin moeite had om bij de kraampjes te komen.  Toch had ik al mooie onderdelen gezien, zoals buisjes voor mijn versterker in een onopvallend hoekje.  Na de koffie hebben we een 2e rondje gemaakt. En ergens tussen 11:00 en 12:00 werd het een stuk rustiger  en heb ik leuke en speciale onderdeeltjes gekocht waar je via het internet nog maar moeilijk aan kunt komen.

En voor leuke prijsjes.  Zo kocht ik vier NOS ECC81 buisjes van het Oost-Duitse merk RFT.  Thuis gekomen blijkt dat dit bedrijf o.a. in de jaren 60 en 70 heel goede buizen maakte.  Zo goed dat ze onder de naam Telefunken (zonder ruit) werden verkocht. Ten opzichte van voorgaande jaren, viel het me op dat er relatief veel NOS buizen te koop waren.  Misschien omdat er nu anno 2016 weer zoveel goede nieuwe gemaakt worden?

27 mei mooi weer

Vanwege het mooie weer bleef de soldeerbout vandaag uit.  Ik ben vanochtend met mijn kat naar de dierenarts geweest. “Banjer”  is zijn naam.  Een grote sterke kat die zijn naam eer aan doet en regelmatig gehavend thuis komt omdat hij weer gevochten heeft met een andere kat.  Ook honden die in zijn territorium komen  (onze tuin) valt hij rustig aan. Tot nu toe is dat goed afgelopen en droop de hond in kwestie af.  Voor mij is hij hartstikke lief en zachtaardig.

Je moet hem wel de baas zijn, want soms als hij zijn zin niet krijgt is hij dominant en gaat zelfs blazen.  Allemaal show, want als ik hem dan oppak is hij “gereset”  en spint weer.  Dat laatste “spinnen” kan hij keihard. Elke ochtend wordt ik uitgebreid begroet.  🙂  Een kat met “gebruiksaanwijzing” dus.  Als je het niet weet ziet het er een beetje eng uit. Met kleine kinderen is dat niets, daarom was hij waarschijnlijk naar het asiel gebracht.

blackwhitlion

Beetsterzwaag

Vandaag ook ook de auto schoon en tiptop in orde gemaakt. Morgen ga ik om 9:00 met een vriend uit Friesland die even wat aandacht nodig heeft naar de radio markt in Beetsterzwaag   Heerlijk met een glimmende auto, rond 7:30… 8:00 over de afsluitdijk.  Vaak is het dan nog rustig op de dijk en heb je een prachtig uitzicht op het IJsselmeer.

Ook nog een paar uur in de tuin gewerkt.  Vandaag kon dat, morgen is regen en onweer voorspelt.

Top dag.

26 mei glimlach

Met een glimlach ziet de wereld er zoveel mooier uit, iedereen ziet je staan.

Voor mijn  “Appie” staat een vrouwelijke bedelaar van ongeveer een jaar of 35.  Ze heeft een onweerstaanbare mooie lach.  Natuurlijk zie ik haar.  Binnen ga ik naar de service balie met het fruit dat ik eerder had gekocht. Dat zag er wel mooi uit, maar was niet lekker.  Met big smile  zeg ik lachend tegen de jonge vrouw die er net aan komt lopen.  Ik heb wat bijzonders: “deze pruimen  zijn niet te pruimen” Probleemloos krijg ik mijn geld terug.  Buiten geef ik de bedelaar wat klein geld, niet uit schuld gevoel maar omdat ik weet dat het maar een paar keer mis hoef te gaan en dan sta je er zelf.

26 mei vrij

Heerlijk zo’ n dag niets moeten. Even ver weg, van alle verfdampen en schuursel. Vandaag geprutst aan mijn webserver.  Ik moest een nieuw https certificaat (het groene slotje) en een nieuw beveiligingspakket installeren.  Het had even wat voeten in de aarde.  Verder relaxed boodschappen gedaan en eens lekker de keuken opgeruimd en schoon gemaakt  Dat zijn dingen die er wat bij inschieten als je aan het klussen bent.

Wat me opviel in “radio land”  is dat Minister Kamp aanstuurt op een veiling van de FM frequenties regionale commerciële radiostations. Die op hun beurt dreigen met stoppen met DAB+ .  Even verder denkend. Er zijn in Nederland ook nog honderden lokale FM zenders.  Er is helemaal geen ruimte in de bestaande DAB+  multiplexen voor die stations.  Samenwerken? Nou ik heb er eerlijk gezegd een hard hoofd in.  Met de Dam tot Dam loop zouden 2 lokale zenders hier samenwerken en één programma maken.  Uit in-site informatie weet ik dat, dat niet echt gelukt is. Al die lokale omroepen hebben logischerwijs hun eigen identiteit en een eigen groep luisteraars.  Laat ze maar lekker op de FM band.  Dat klinkt ook nog beter.

Ook nog heel even bezig geweest met mijn Yamaha CT-7000 en waarschijnlijk het probleem gevonden waarom de verlichting het niet doet, ondanks nieuwe lampjes.

Vanavond heerlijk getraind alle spieren zijn weer wakker geschud. We moesten verplicht héél langzaam lopen. +/- 8,5 km/uur  Zit ik waarschijnlijk dik in mijn vetverbranding. Ik had ook echt een honger aanval na de training  om 21:30.  Terwijl ik om 18:00 een groot bord eten weggewerkt had met veel groenten.

25 mei klaar

Vandaag de hele dag muren behang klaar maken. Na 9 dagen klussen heb ik me even afgemeld bij dochterlief.  Morgen zijn er mensen genoeg, ook die net terug zijn van vakantie … Dus ik ga weer lekker aan mijn eigen dingen prutsen. 🙂  Volgende week weer eens kijken en waarschijnlijk een stereo-set installeren.

24 mei licht

Vandaag weer “geklust” bij de jongste.  De woonkamer is erg mooi geworden met laminaat met zo’ n V-groef. Erg mooi trapsgewijs gelegd met om-en-om  planken uit verschillende pakken. Daarmee voorkom je dat je teveel dezelfde prints bij elkaar krijgt en kleine keurverschillen vallen weg.

Mijn taak vandaag was: “hier en daar verlichting aanbrengen ” Al vele jaren heb ik een doos met “verhuis fittingen” en gloeilampen. Die zullen heel wat verbouwingen en woningen gezien hebben. Daarna heb ik een deel van de muren van hal glad gemaakt en met een speciaal fixeermiddel behandeld zodat donkere plekken die door het nieuwe behang schijnen.

Vanavond trainen op de baan en ook 3 kwartier buiten gelopen in een groep. Onderweg raakte ik  met iemand aan de praat die ik al jaren oppervlakkig ken. Ze heeft 2 kinderen met een erge vorm van dyslexie.  Omdat ik dat zelf ook heb en mijn kinderen helaas ook. Kon ik wat ervaring uitwisselen. Zo probeer je elkaar een beetje te helpen. Vaak hoef je er alleen maar te zijn.

Moe, maar voldaan 🙂

24 mei veranderd

I.v.m. overgang van http naar veiliger https staat de pagina: “Luisteren naar de radio techniek bijgewerkt tot januari 2016”  in een iets eenvoudiger versie in de menubalk  Er komt nog een vervolg op.

23 mei Muziek

Vandaag was een deels technisch deels muzikale dag.  Vanochtend een opzetje gemaakt voor een nieuwe pagina en muziek gedraaid.  Vanmiddag een aantal transistoren vervangen in een stereodecoder van een Sony tuner. En weer eens boodschappen gehaald want de koelkast was akelig leeg. Vanavond nog een ruim een uur buiten geweest. Ik probeer aan  10.000 stappen per dag te komen. Nog best lastig.

Wat anders, wat me opvalt dat er steeds minder audio reparatie bedrijven zijn die vintage willen repareren.  Je zult denken: “dat is lekker Jack”.  Maar ik heb ook maar een beperkte capaciteit. Er staan hier zeker 100 apparaten van mijzelf die gerepareerd of gerestaureerd  moeten worden.

Natuurlijk doe ik wel eens een klus tussendoor.  Maar momenteel staan de spullen zelfs op de grond,  voor mijn rekken. Ik kan af en toe, mijn kont niet meer keren….  Daar wil ik van af 🙂  Evengoed is het vandaag gelukt om (via mijn netwerk van technici) 2 mensen te “parkeren bij een fijne collega” Maar dat netwerk mag van mij wel groter worden.

Weer een mooie dag.

22 mei 2 uur

Vanochtend met mijn vrouw 2 uur gewandeld in het “Jagersveld”   Normaal nemen we dan  “Nordic Walk” stokken mee.  Maar vandaag was het een paraplu. Wij lopen er regelmatig en  heel langzaam zie je alle kleuren groen versmelten tot één donkere kleur groen.

Ondanks een paar buitjes was het erg aangenaam. We kwamen “letterlijk geen hond tegen”.  Heerlijk stil zonder al die baasjes, fietsers en hardlopers. De vogels en kikkers trokken zich niets aan van een buitje. Wij ook niet 😉

Vanmiddag  aan mijn website gewerkt en hier en daar wat technische dingen proberen op te lossen.  Of in ieder geval mensen op weg helpen. Ik ga zo koken.

Muziek tip

De Biasio – ‘Blackened Cities’ Teaser – YouTube

21 mei schitterend

Vanochtend was ik  6:30 klaarwakker. De wekker stond op  7:00. Maar op de mat bij de voordeur lag een onweerstaanbare verse dikke krant. Dus hup eruit en relaxed ontbeten.  Daarna hardgelopen in het bos in en rond Bakkum.  Vanaf het Johanna’s Hof   zijn een aantal routes uitgezet van 5 t/m 18km. Het bos daar vind ik deze tijd het mooist, met al die verschillende kleuren groen en schitterende bloemen die je onderweg tegenkomt.

Ik had niet veel energie na al dat klussen van de afgelopen dagen. Toch gekozen voor de oranje route die 13km lang is, in een rustige groep. Na een paar kilometer liep ik voorop samen met een mooie en sterke vrouw van een jaar of 35 die behoorlijk doorliep.

Omdat ik met mijn 58 in mijn “reserve tijd”  zit. Van niemand meer wat hoef (mijn taak zit er immers op) en dat gelijk kenbaar maak. Krijg je hele aardige gesprekken onderweg, over van alles en nog wat. Ik vind het altijd leuk om te horen wat mensen bezig houd. Heel even voelde ik me ook weer 35 met 2 kleine kinderen, dat is een heel drukke maar mooie periode  Zo’ n 400 meter voor de parkeerplaats moedigde ik haar aan om nog een eindsprint in te zetten. Ze ging als een speer. Een prima manier om weer iemand los te laten 😉

Tip voor vrijgezellen mannen. Ga hardlopen in een groep. Ik kom regelmatig hoog opgeleide mooie single vrouwen tegen. Ik bewonder ze enkel nog om hun schoonheid. Wat vrouwelijke aandacht betreft, ben ik met 2 dochters en een lieve echtgenoot ruimschoots voorzien.

Vanmiddag en vanavond een opzetje gemaakt voor een nieuw artikel op mijn website. In grote lijnen zit het in elkaar. Nu de foto’ s nog.

20 mei even rust

Dit weekeinde hoef ik niet te klussen. Er komen vrienden van mijn dochter en schoonzoon laminaat leggen. Dan loop je alleen maar in de weg.  Kan ik lekker verder met mijn eigen dingen. Hardlopen, wandelen en de verlichting van mijn Yamaha CT-7000 tuner waar waarschijnlijk een transistor stuk is, die de verlichting aanstuurt.

transistorrot

Wat transistors betreft kom ik de laatste tijd opmerkelijk veel exemplaren tegen die last hebben van “transistorrot”.  Voor wie niet weet wat dat is.  In de jaren 70 en 80 (en wellicht nog wel later of eerder) Zijn er transistoren gemaakt waar de kunststof  behuizing niet helemaal goed was.  De aansluitdraden van sommige types gingen/gaan oxideren ook wel “zwarte pootjes” genoemd. En die oxide vreet langzaam door de behuizing heen waardoor eerst de transistor meer ruist, daarna gaat knetteren en op een gegeven ogenblik is het silicium geoxideerd en doet de transistor niets meer.

ct7000zwartpootjes
Beruchte 2SC458 transistoren

Gelukkig zijn het meestal kleine signaal transistoren. Zelfs wanneer zo’ n type niet meer gemaakt wordt kan ik met een transistor tester en datasheet vaak achterhalen wat een goede vervanger is. Preventief vervangen kan ook, maar dat doe ik alleen als ik problemen verwacht binnen een jaar of 5.  Want voor je het weet haal je “de ziel” uit zo’ n apparaat .

Verf

Voor verf ga ik het liefst naar de vakman.  Je betaald misschien een paar tientjes meer. Maar altijd is de verf en het gereedschap gewoon veel beter van kwaliteit  dan van welke bouwmarkt dan ook. Jaren terug dacht ik altijd:  “Flexa” = “Flexa”  Nou mooi niet!.

Flexa is alleen maar een merk.  Alleen al in muur of plafond verf is binnen één merk een enorm verschil in kwaliteit.  Ik vertel dit soort dingen wel eens aan familie en kennissen die hun huis gaan opknappen maar meestal komt de boodschap niet aan. Getuige de grote emmers met “power dek, mono dek” en meer van die stoere caveman namen. Ja want wij mannen gaan klussen!  Alsof een soort oerinstinct opgeroepen moet worden?!!

Maar goed, mijn dochter had nog een halve emmer “power dek”  waar ik al een deel van het plafond mee geschilderd had dus toch maar naar de Praxis voor 10 liter van dat spul.  Ook nog even gevraagd welke verf ik nodig had om een muur te witten, waar vliesbehang  op zat (stukje meegenomen) De bedrijfsleider? of assistent in ieder geval geen gewone verkoper wist het niet zeker . Ik tegen mijn dochter is er ook een verf speciaal zaak in de buurt?

En zo belande wij bij Dirkmaat Verf en Wand    Een verademing! leuke vrouwen in de winkel.  Op het stukje behang werd een beetje verf als proef gedaan.  En een kwartiertje later gingen wij met met een emmertje Wijzonol,  de juiste verfrollers bakjes een kwast en het nodige advies de deur uit.

Het schilderen van het slaapkamertje ging erg soepel, de verf rolde makkelijk uit en bleef wat langer nat zodat je geen strepen krijgt en liet zich mooi gelijkmatig verdelen. Helaas was 2,5 liter net even te kort dus voor het laatste stukje moest ik toch Flexa power dek gebruiken.  Wat een verschil zeg, helemaal niet zo makkelijk te verwerken, beetje stroef zelfs. Als je niet uitkeek lelijke strepen. Binnenkort ga ik hier thuis een slaapkamer opknappen.  3x raden waar ik verf ga halen 😉

19 mei

Vandaag muren gefixeerd en glad gestreken.  Morgen kunnen de laatste in de woonkamer behangen worden.  Begint mooi te worden.  Van het weekeind waarschijnlijk laminaat leggen. Vanavond ging ik moe naar de training.  Naast alle buik, rug (en andere) spieren training toch nog 7Km gelopen in een rustig tempo.

18 mei doen wat ik wil

Ik heb al jaren geen vaste baan meer.  Na je 50e kun je het wel vergeten, men vind je: “te oud” “te duur” “te traag””niet flexibel”  etc.  Nou ik werk al vanaf mijn 10…11e en vanaf +/- 18 fulltime en vind het nog steeds leuk om élke dag wat nieuws te leren,  of kennis door te geven. Dat houd je hersens “soepel”.  In het begin had ik er moeilijk mee. Naast ICT deed ik vaak extra dingen die soms vér buiten mijn vakgebied lagen. Zoals deelnemen in de Ondernemings Raad.  Zo betrokken was ik bij mijn werk.

Ik heb me er maar bij neergelegd en zo langzamerhand zie ik ook de voordelen.  Met deze hobby verdien ik wat bij en samen met de parttime baan van mijn vrouw redden we het net.  Voorheen had ik nergens tijd voor, maar stond er elke maand een flink bedrag op mijn rekening.  Maar ja dat ging ook op.

Nu ben ik eigenlijk veel “rijker”.  Ik kan doen en laten wat ik wil.  Vrienden en kennissen aandacht geven die dat nodig hebben, ook al wonen  ze 200km verderop. En kennis doorgeven kan nog steeds. Zo heb ik 2 schoonzoons leren behangen. Snelle “leerlingen” zijn het, ik heb maar 2 baantjes hoeven voor te doen en vandaag hebben ze een wand van zeker 10 meter behangen. Het gaat wel niet snel, maar ze doen het toch maar mooi!   Ik ben trots op ze.  Morgen ga ik weer helpen. Voorheen had ik daar nauwelijks tijd voor… “quality time” = onbetaalbaar.

behangduo
Ze kunnen het nu zelf

Oja het lijkt er op dat mijn mail van mijn notabene eigen domein tubejack.nl, tegenwoordig  via de USA loopt? hmmm weer wat uit te zoeken 😉

18 mei  Tor netwerk

tor

Over het Tor netwerk heb ik het al een paar keer gehad.  (zie b.v. 23 maart) Helaas zijn er nog steeds mensen zijn die via die weg proberen in te breken op mijn website.  Elk ip-adres dat probeert in te breken wordt automatisch geblokkeerd voor 365 dagen.  Zo ook uiteindelijk alle endnodes van dit unieke netwerk. Jammer 🙁

17 mei schilderen en behangen

Ik ben druk aan het klussen bij de jongste. Er moet een flink aantal meters gewit en behangen worden. dus de site ligt even op zijn gat.  Het plafond is inmiddels klaar en mooi geworden. Was een  “klus” want het was nog nooit eerder gewit dus de ondergrond  “zoog” flink.  De oplossing was simpel, 2 extra bekers water bij de verf en eerst de lelijke plekken bijwerken en daarna 2x “witten”

klussen1

15 mei zomaar

Zomaar wat gedachtes:

 • Geef de commerciële omroepen lucht en verleng de vergunningen.
 • Geef ruimte voor de bouw meer commerciële, regionale en lokale  DAB multiplexen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan (NPO heeft een heel multiplex voor zich zelf!)
 • Dan is er ook ruimte om de bit snelheid van b.v. Radio NH te verhogen naar minimaal 128Kbit/sec. Nu klinkt het gewoon slecht met 64Kbit.
 • Laat de verplichting om verplicht simultaan op de FM of AM band uit te zenden los. NPO heeft ook diverse stations die alleen via DAB+ te ontvangen zijn.
 • Van schaarste is  b.v. op de FM band  m.i. geen sprake.  B.v. het kavel waar eerst Arrow Jazz FM  op uitzond (en nu Sublime FM) is lang ongebruikt geweest.
 • Doelmatig  gebruik maken van de schaarste ether frequenties is een mooi gegeven, maar een holle kreet als er geen schaarste is.
 • Mooi dat de commerciële zenders volgend jaar met 128Kbit/sec mogen uitzenden, maar teveel “innovatieve extra diensten ” lijkt me niet goed.
 • Radio is  geen TV.  Niet voor niets mag je tijdens het autorijden alleen handsfree bellen en niet whatsappen of spelen met je mobieltje  etc.
 • Laat ze die ruimte gebruiken voor kwaliteit dus geluid, zoals radio bedoelt is.
 • Wat ik ook niet begrijp zijn kreten van bewindslieden die bang zijn om “achter te lopen”  ” de digitale boot te missen”
 • FM bestaat als meer dan 50 jaar, DAB 20 jaar. Voor zover ik weet heeft nog nooit iemand zich daar druk over gemaakt, terwijl het al die tijd wel door ontwikkeld is
 • Bedenk  dat Nederland een ultra modern robust FM netwerk heeft met relatief weinig FM zenders, dat op zich al 99% digitaal is.
 • Bedenk dat het “vlakke” Nederland dat niet te vergelijken met Noorwegen b.v. die veel bergen heeft waar DAB+ juist een voordeel is.
 • Er zijn nog velen “voor en tegens” die niet in het rapport van Kwink genoemd worden of nog onvoldoende zijn uitgewerkt. Met name rondom de lokale omroepen.
 • Geef eerlijke voorlichting en stop met populistische reclame spotjes.
 • Als DAB+ werkelijk zo goed is als beweerd,  dan wordt het vanzelf een succes. Iets opdringen werkt nooit.
 • Ik wens de 2e kamer veel wijsheid a.s. 24 mei toe waneer dit besproken wordt.

14 mei Kink vervolg

De moeite genomen om het uitgebreide rapport door te lezen.

Wat ik er o.a. uithaal:

 • Mochten de FM frequenties in 2017 geveild gaan worden. Dan zullen de commerciële zenders  hun reserves voor de veiling zullen reserveren.
 • De investeringen  in DAB+ door de commerciële zenders 2…3 jaar  stil liggen.
 • Bij verlenging van de FM frequenties  is er een plan voor betere geluidskwaliteit en ontvangst met DAB+
 • Er wordt zelfs gesproken over een 2e landelijk commercieel DAB+ multiplex.
 • De commerciële willen minimaal met 96Kbit/sec gaan uitzenden. 128Kbit/sec als er sprake is van extra content (plaatjes etc)

Ik denk dat ze vrij sterk staan.  Immers ze hebben de hoogste luistercijfers .  Ik vraag me alleen af hoe ze de luisteraars willen overtuigen van de voordelen van DAB+  Bij 96Kbit/sec is de geluidkwaliteit nog steeds niet best.  Luister maar naar de NPO…. Als je met een wekkerradio of draagbare radio luistert is dat natuurlijk niet belangrijk.  De ontvangst kan zelfs beter zijn dan FM.

13 mei K(w)ink in de kabel?

Er is een onderzoek naar digitale radio (DAB+) gedaan door de Kwink groep   Het eindrapport is vrij de downloaden onderzoek-naar-digitale-etherradio-eindrapport   Ik heb even teveel te doen om uitgebreid te reageren. Maar wat opvalt dat op hun website o.a. een betere geluidskwaliteit genoemd wordt.

Terwijl er in het rapport op blz 5 o.a. staat:  Ten eerste leert de ervaring dat voor goede geluidskwaliteit meer ruimte nodig is dan aanvankelijk werd gedacht.

Dan wordt er ook nog gerefereerd aan het uitgebreide Zweeds onderzoek   blz 38 (Berg, J., Bustad, C., Jonsson, L., Mossberg, L. and Nyberg, D. (2013). Perceived audio quality of realistic FM and DAB+ radio broadcasting systems. J. Audio Eng. Soc., Vol. 61, No. 10, pp. 755-777.) Alleen de aanbevelingen om minimaal met 192Kbit/sec te gaan uitzenden wordt niet overgenomen.

Onze minister Kamp is van plan in 2017  de commerciële zenders de vrijheid geven om zelf te bepalen wat ze met de bandbreedte van 128Kbit/sec gaan doen.  Nu moeten ze daar verplicht nog 2 verschillende zenders/kanalen op uitzenden.  Lijkt me een goed plan.  Maar stel de commerciële zenders gaan ook een Mod show mee sturen (plaatjes) etc dan blijft er voor het geluid zeg 96Kbit over.  Dat is heel wat minder dan het Zweedse onderzoek aanbeveelt. Ook de techniek kent nog de nodigen haken en ogen. (staat ook in het rapport)

Ik hoop  dat 2e kamerleden het goed doorlezen,  en niet zomaar de aanbevelingen overnemen.  Want m.i. wordt met dit rapport de 2e kamer niet helemaal juist geïnformeerd.

13 mei klussen

Gisteravond een ouderwetse training op de atletiekbaan.  Vond het benauwd, voor mijn gevoel kwam ik tijdens het inlopen nauwelijks vooruit. Nul-komma-nul energie. Daarna kwam een pittige warming-up waar ik nu nog spierpijn van heb in mijn bovenarmen.   Toen we eindelijk gingen lopen,  -zeven honderdtjes en twee honderdtjes- ging het de 1e serie niet best.

Maar ineens barst je van de energie. De laatste serie mocht ik het tempo aangeven. De 700 ging rond de 12km  en bij de 200meter op het einde zelfs boven de 18Km/per uur. Om je een idee te geven ik train bij een van de langzaamste groepen! 1B  Die andere lopen écht nièt harder !  Het “geheim” = techniek.  Ja ook hier weer ….   Ons lijf wordt regelmatig “afgebeuld” om het zo sterk mogelijk te maken.  Verder wordt er continue aan de techniek geschaafd zodat je beter, makkelijker en vooral meer blessure vrij kunt lopen.

groep1b-2014-11
Groep 1B najaar 2014 . Onder, lenige en sterke trainers. links Paul en 5e van links Joyce.

Wat techniek betreft de Yamaha CT-7000 is bijna klaar. Alleen de schaalverlichting doet het nog niet en misschien verander ik ook nog wat in de voeding.  Hij meet en klinkt in ieder geval fantastisch. Moet je hiermee eens naar een station als Radio 10 Gold luisteren.  Wellicht niet je smaak maar het klinkt echt goed.  Helaas staat dit project een aantal dagen stil want ik ben aan het behangen en schilderen.

12 mei opbouwen

ct7000voorkantonderdelen

De onderdelen van de voorkant zijn weer mooi schoon en droog, dus nu kan het weer in elkaar geschroefd worden.

ct7000voorkantinelkaar1

Heerlijk precisie werk er zijn namelijk een heleboel schroefjes met verschillende maten.

ct7000voorkantinelkaar2

En hier een paar stappen verder en gaat de voorkant er weer op.   Ik heb  inmiddels ook onderdelen in het midden frequent en de detector vervangen en al even gemeten. Het wordt een fantastisch apparaat 🙂  Nog even wachten op de lampjes die ik besteld heb en we kunnen opnieuw proefdraaien.

11 mei ouderwets “soppen”

De Sony tuner staat momenteel te spelen in de woonkamer en klinkt en meet erg fraai.  Dus weer verder met de Yamaha CT-7000.  De voorkant en knoppen zijn erg vies. Omdat goed schoon te kunnen maken moeten er heel wat schroeven los.

Ik heb alles op een bepaalde volgorde gelegd zodat ik het morgen weer in elkaar kan schroeven. Met brommers deed ik dat vroeger ook wel eens maar de precisie liet wel eens te wensen over….  Maar goed, wil je het echt schoon kregen dan moet je “ouderwets soppen” en Dreft platinum gebruiken.

yamahact7000soppen

Altijd weer “schrikken” als je, je zelf op de foto ziet, wat een “ouwe kop” zeg.  Nu begrijp ik die jongedame uit de groep waar ik gister mee hard liep “maar ik ben nog jong hoor!” zei ze.   Hmmm.

10 mei genieten.

Gisteravond met een grote groep buiten getraind, het was warm, benauwd en toch genieten van de mensen en de natuur.  Na een paar kilometer had ik nergens last meer van.  Voor de zekerheid mijn Nathan Beld mee en inderdaad zeker 5 mensen die dorst hadden en geen water mee hadden waaronder een trainer. Thailand kent in november ‘ s nachts ook dit soort omstandigheden, dus van mij mogen meer van dit soort dagen komen.  Aan het idee om de marathon te gaan lopen in Bangkok begin ik langzaam te wennen.

Het plan is samen met mijn schoonzoon Sander te gaan.  Dat is een van de schrijvers op http://tipsthailand.nl De marathon is 20 november en de start is om 2:00 ‘ nachts.  De bedoeling is een dag of 8….10 van te voren aanwezig te zijn op een van de eilanden in de buurt.  Om te wennen en een laatste 20km te lopen. Verder  moeten we paar keer een uurtje alles “los lopen”   Het is een uitdaging zowel fysiek als financieel. Ik moet er niet aan denken om na maanden trainen, nog een keer ziek te worden in Thailand.

Maar de Thai zegt: “dat is karma”  tja 

Over “genieten”  weet je wat mij opvalt ?  Als ik buiten hardgelopen heb en weer fris en schoon op de bank zit dat mijn stereo installatie verschrikkelijk goed klinkt. Gisteravond weer een paar uur naar de radio geluisterd via een Yamaha CT-7000 die ik aan het opknappen ben.

Ik denk zomaar , dat je daar echt niet je benen voor uit je lijf hoeft te rennen. Gewoon een uurtje buiten lopen, wandelen, fietsen of net als ik hardlopen is al effectief.   Volgens mij een “ultieme upgrade”  Veel goedkoper en gezonder ook, dan dure  apparatuur.

10 mei  waar ik mee bezig ben.

sonyst5000fstereodecoder

Dit is het stereodecoder printje van een Sony ST-5000F.  Deze heeft slechte transistors ook wel last van “transistor rot”  genoemd.  Het is niet eenvoudig om hier onderdelen te vervangen. Af en toe heb ik er heel even genoeg van en ga ik wat anders doen.  Zoals sleutelen aan deze Yamaha CT-7000 die met zijn fraaie printen een verademing is om aan te sleutelen.  🙂

yamaha7000jack

 

9 mei uitdagingen

Uitdagingen en nieuwe dingen leren en doen vind ik leuk,  zo staat er voor dit jaar een marathon op het programma.  Welke weet ik nog niet precies.  ik twijfel tussen de marathon van Amsterdam of die van Bangkok.   Ik heb me in ieder geval ingeschreven via de stichting tranings lopen  Op die manier, heb ik me al een aantal keer voorbereid op de marathon van Amsterdam.

7 mei warmte stuwing

Volgens de weerman op de radio wordt het vandaag warmer in Nederland dan in de zuidelijker streken.  Toch stond er een rondje van 13Km in Amsterdam noord op het programma. Er zijn weinig dingen “heilig” maar zaterdagochtend is zoiets. Heeft mijn vrouw ook even “het rijk alleen” 😉 Met dit weer moet je goed voorbereid zijn want om 9:00 kan het al flink warm zijn. Dus goed ingesmeerd met zonnebrand en een Nathan beld om met een riante fles water. (die ik niet eens meer voel tijdens het lopen.)

Nathan
BPA vrij en in diverse kleuren

Net als de voorgaande weken nét nièt voorop, maar één groepje daarna.  Met een tempo beginnend met 6:00 rond naar 5:45 de kilometer.  Ik liep samen met  2 ervaren lopers waarvan zeker 1 een marathon kan lopen onder de 4 uur! .  Maar wat denk je? Ze hadden geen water mee. Ik mocht het tempo aangeven dus na 6km heb ik een verplichte “waterstop” van minimaal 2 grote slokken uit mijn fles ingelast.  Op 10km nog een.  Jaap was de enige die op dat punt over was en hij kreeg  last van een warmtestuwing en moest wandelen.  Zelf kon ik probleemloos doorlopen naar het eindpunt.

Hardlopen in warmte vind ik best lastig, want ik zweet voornamelijk op mijn armen en benen.  En met zonnebrandolie smeer je mijn inziens nu net de poriën dicht waardoor je weer moeilijker transpireert.  🙁  Wie een oplossing weet mag het zeggen . Onderweg water drinken en na direct na het lopen een bak thee drinken is geen overbodige luxe.  Ik kan me niet meer heugen dat mijn urine onder het douchen zo donker was.  Het was ook maar een klein beetje…. ondanks de 2 bekers water die ik thuis nog gedronken had. Mijn kuitspieren voelden ook een beetje “branderig” ‘ s middags heb ik er met boodschappen halen, weer het meeste er weer  uit gefietst 🙂

5 mei Kenwood

kenwoodkt917

Deze Kenwood KT-917 uit 1980 staat momenteel in de woonkamer te spelen.  Met zijn 15! kilo een zware jongen.  Als ik de specificaties mag geloven, een tuner met de laagste vervorming ooit.  Zijn tijd vele decennia vooruit.  Maar belangrijker, hij klinkt en ontvangt echt goed. En is met 2 antenne ingangen heel praktisch.

kenwoodkt917binnenboven

Van binnen lijkt hij nog wel nieuw, volgens de vorige eigenaar heeft hij jaren lang in de originele doos opgeslagen gestaan.  Rechts het afstem gedeelte met maar liefst een 9-voudige afstemcondensator. In het midden het midden frequent met fraaie SAW fase lineaire filters en links een uitgebreide sample en hold “digitale”  stereodecoder.   Om je een idee te geven hoe goed dit apparaat is schat ik hem qua specificaties hoger in dan een MD-106T.  Ik laat hem zo een tijdje spelen en regel hem op fabriek spec’s af.

4 mei terug

Vanwege problemen met mijn website moest ik vandaag terug naar een back-up van 2 dagen oud.  Hierdoor is enige content verdwenen gelukkig weet ik de hoofdlijnen nog.

2e hands en garantie

mp

Op sites zoals Marktplaats en Ebay koop ik af en toe leuke spullen. Mocht je daar een tuner of ander apparaat  gekocht hebben, dan wil ik daar met alle plezier naar kijken. Kan ik globaal iets zeggen over de staat. En in overleg, eventueel een klein beurtje geven zodat het voorlopig weer speelt. Het blijft natuurlijk een momentopname waar ik geen garantie op kan geven.

Omdat onhebbelijkheden (maar ook wensen) bij vintage zich pas na enige tijd manifesteren. Is het het beste dat je daarna er eerst een paar manden mee speelt, zodat je alle mogelijkheden van het apparaat leert kennen en daardoor kunt aangeven wat je goed vind en wat niet.

Pas  daarna kan het apparaat in overleg gereviseerd of gemodificeerd worden. Daar geef ik 3 maanden of langer garantie op. Gereviseerde spullen uit eigen voorraad spelen vaak als nieuw (of beter) en staan hier weken proef te draaien.  Zodat je (daar net als nieuw) tot 2 jaar garantie krijgt. Het blijft echter vintage, dus “handle with care” 😉

Sport weekeinde

IMG_2256

Het zonnetje is terug mijn conditie ook weer lijkt wel, het gaat steeds beter.  Afgelopen zaterdag  14 km hardgelopen met mensen uit uit groep 2  in het Amsterdamse bos.  De laatste 2 km piekten we tot bijna 12km per uur.  Zondag was ik met mijn trainer en 2 andere mensen van de nordic walk groep in Zijpe.  Daar was een “bloembollen tocht”  en voor deze gelegenheid liepen we af en toe dwars door de bloembollen velden.  Schitterend mooi.  Er waren afstanden vanaf  7,5km tot 30km, maar wij vonden 15km mooi zat.  De verzorging onderweg was prima.  Ook de route was zeer goed uitgezet.  Aanrader!  voor volgend jaar.

IMG_2329

 

25 April Sansui

sansuitux1

Af en toe komen er leuke apparaten voorbij zoals deze Sansui TU-X1 die een klein beurtje moest hebben.

15 April veel

yamahac2ahalverwege
Staat proef te draaien

De Yamaha C2a is alweer bijna klaar.  Het is een ongelofelijk mooie voorversterker. Met een extreem lage vervorming en dan nog zo op zo’ n manier dat onze oren dat mooi en natuurlijk vinden klinken.   Ik ga nog een paar kleine dingetjes veranderen die ik minder goed vind in het ontwerp.

yamahac2a1emeting
1e meting

Beveiliging en bugje weggewerkt?

Het klinkt gek,  om meer mensen toegang te kunnen verlenen, heb ik de beveiliging nóg verder aangescherpt. De meeste kwaad willende ip-adressen worden nu automatisch geblokkeerd en kunnen nu minimaal 365 dagen, mijn web site niet meer bezoeken. Het voordeel is dat ik  nu de firewalls voor bijna alle landen open kan houden. Wel leuk, ik zag dat zelfs mijn web site vanuit Japan werd geraadpleegd 🙂

Als het goed is, is er ook een bug weggewerkt.  Omdat ik naast SSD ook gewone harddisks is mijn server had, kon het gebeuren dat die in een zogenaamde slaap mode gingen om stroom te besparen en voor een lagere levensduur. Waardoor het soms 2 seconde duurde voordat de 1e pagina van deze web site laadde.  Ik heb nu alleen maar SSD.  Daar zitten geen bewegende onderdelen in dus die hoef nooit in slaap mode. En het scheel weer de nodige energie.

Binnenkort deel 2 van de SX-980 en een pagina over de Yamaha C2a.

11 April open

Vandaag de firewalls weer zoveel mogelijk open gezet.  Ik werd binnen een uur  “getrakteerd” op brute aanvallen op mijn website vanuit Zweden, Roemenië  en Thailand.  Toch wil ik me daardoor niet meer te laten weerhouden en ga proberen deze website ook toegankelijk te houden voor die landen

9 April Yamaha C2a

Nieuw project Yamaha C2a

yamahac2
Yamaha C2 dit is high-end uit uit jaren 70

8 April Pioneer SX-980

Pioneersx980inspelen
Weer mooi

De SX-980 laat ik nu een paar dagen opnieuw in te spelen.  Daarna maak ik het front nog een keer schoon en controleer de instellingen nog een keer.   De nieuwe led verlichting geeft mooi licht.  De ontvangst is weer goed .

7 April

Pioneersx980afstem
Afstemcondensator Is nu een paar keer schoongemaakt en opnieuw ingevet.

Vandaag de afstemcondensator een paar keer schoongemaakt en een paar keer afgeregeld, de ontvangst is nu best goed.  Verder zit nu alle led verlichting er in.  🙂 De 1e metingen  laten zien dat de versterker echt power kan leveren en dat aan 4ohm en 2,2uF paralel. De meeste moderne versterkers gaan compleet in de stres. De vervorming is laag iets van 0,015% en bij FM 0,2% stereo. Ik ben blij, kan haast niet wachten om de glimmende ogen van mijn vriend Edwin. Wat een pech had die jongen met deze receiver.  Maar er moet nog het e.e.e. gebeuren….

6 April

Het begin, om er een echt mooie receiver van te maken, is er.  Deze SX-980 is een opmaat naar andere, zwaardere receivers waarvan een aantal in zéér slechte staat is.  Maar eerst nog een voorversterker  en Yamaha tuner.

4 April

De eindtrappen van deze Pioneer SX-980 zijn klaar.  Om nauwkeurig te kunnen afregelen gebruik ik Vishay 10 slagen instel potmeters.

pioneersx980eindtrappen
Eindtrappen van een Pioneer SX-980 afregelen

Volgende klus is de voeding.  Er komen mooie blauwe “stortkokers”  in, die veel en snel stroom kunnen leveren. 🙂

2 April

Ziggo heeft de datalijn naar een iets hogere snelheid opgewaardeerd.  Wat snelheid betreft hadden we al niets te klagen.  Jammer genoeg moest ik daarvoor wel 2 routers resetten. Vanochtend was mijn web site daardoor niet, of slecht bereikbaar.  Tip voor iedereen die streaming wil proberen.  Ik heb een jaarabonnement  op Qobuz genomen met maar liefst 25% korting op het Sublime pakket. In plaats van €219,99  betaal je €170  dankzij de kortingscode. op deze pagina (in het midden)  De geluidkwaliteit van Qobuz vind ik verbluffend goed  🙂  Hoe lang de code nog werkt weet ik niet wees er dus snel bij….

31 Maart

Nieuw project Pioneer SX-980 .

29 Maart

Mijn web server is nu dubbel uitgevoerd, als het goed is, is de snelheid iets toegenomen.  Ik weet nog niet of ik het zo laat, want dit kost 2x zoveel stroom.  Aan de andere kant wek ik 2/3 van ons stroom verbruik zelf op.  Verder heb ik de firewalls weer zoveel mogelijk open gezet.  Misbruik wordt 7 dagen en 24uur geregistreerd en gemeld bij de provider.

27 en 28 Maart

Vanwege een defecte voeding heeft de site er de 1e Paasdag een tijd uitgelegd.  En vandaag 28 maart probeer ik een backup terug te zetten naar andere server.  Het maken van een backup is geen enkel probleem.  Het terugzetten op een andere server ook niet.  Maar wel, in een https omgeving  met bijbehorende https certificaten.  Hmmm… leermomentje…  🙂

23 Maart Tor netwerk

tor

Mijn web site wordt bijna dagelijks aangevallen door vage lieden.  Waarom dat zo is, weet ik niet.  Dat zoiets steeds meer tijd en geld kost, is kennelijk iets van deze tijd.

Maar wat ik ik ronduit vervelend vind, dat mensen (voor de zoveelste keer) dit via een Tor netwerk     gaan doen. 🙁 Voor wie niet weet wat dat is.  Met Tor kun je anoniem op het internet surfen.  Ik ben daar een warm voorstander van, want het stelt mensen in landen waar niet zo nauw met de vrijheid van mening wordt omgegaan in staat om vrijuit te communiceren.  Hier in Nederland hebben we de vrijheid omdat te doen.  Dus mocht er iets op deze website staan dat om de een of andere manier kwetsend is. Geef dat dan gewoon aan. 😉

21 Maart Werk

Iedereen bedankt voor de belangstelling en het vertrouwen.  Tot eind van dit jaar heb ik ruim voldoende eigen projecten, die ik wil afronden.  Ik neem vanaf heden geen werk meer aan.  Mijn tijd is gewoon beperkt en ik wil niemand onnodig laten wachten.

20 Maart  Zandvoort en schoonmaken.

zandvoortnw2016

Dit weekeind had ik een een “Zandvoort weekeinde”   zaterdag Nordic walken,  de route van 18km. Want met hardlopen op zondag in het achterhoofd vond 30km wat ver. Mijn loopmaatjes lieten het afweten, dus ik was in mijn eentje. Schitterend mooie route door de  kennemerduinen.  Onderweg kwam ik Astrid tegen die ik nog kende van lagere school. Rustig gelopen. Bij thuiskomst ontdekte ik een joekel van een blaar onder mijn rechter voet.   Zand he…..  Heb ik anders nooit 😉

Zondag met een bus vol lopers vanaf de atletiek vereniging wederom naar Zandvoort. Voor de “Runner’s World Zandvoort Circuit Run”   Leuke loop van 12km waarbij je de eerste 4 km over het circuit loopt en daarna een km of  3 over het strand waarna je weer via wat omwegen terug gaat.

Het strand was bijna: “niet te doen” .  Mul zand en hoogwater.  Een optie was dan langs de vloedlijn in het water te lopen maar dat zag ik met een blaren pleister onder mijn voet niet zitten.  je moet er niet aan denken dat zoiets losweekt.  Na het strand, boven op de boulevard ging het weer prima kon lekker “gas geven”   Het weer was ietsje minder dan zaterdag, best wel koud 6… 7 C en af en toe een buitje.  Toch was een dunne lange broek en een enkele “windstopper” eigenlijk alweer iets te warm.

Mooi Weekeind 🙂

knostiplaatjeswassen1

Binnenkort een artikel over hoe ik platen schoonmaak.  Je kunt nog zo’ n mooie draaitafel hebben maar zonder schone platen wordt het niets.

Jack

17 Maart netwerk

Sinds gisteravond heb ik het nieuwe netwerk in gebruik genomen.  Als het goed is, is mijn website weer goed bereikbaar.  Misschien dat er nog 1 of 2 keer een kleine onderbreking is vanwege verhuizen van apparatuur naar de definitieve locatie.

13 Maart nieuw netwerk en https

Een aantal grote bedrijven zoals: Google,  Cisco, Facebook, Mozilla en vele anderen zijn voorstander van een veiliger internet en sponsoren een bedrijf dat Let’ s Encrypt   heet. Dit bedrijf geeft gratis certificaten uit en dat werkt erg goed hoe goed kun je op deze testpagina zien daar krijg ik maar liefst een A+ . Dat houdt in dat slechts een paar heel oude web browsers zoals IE 8 (Windows XP) en de eerste Android versies niet goed met deze beveiliging kan omgaan.

Foutmelding

Mocht je ondanks alle testen en zorgvuldigheid  toch nog een fout melding krijgen, dan hoor ik dat graag  (die op de techniek pagina is bekent) 😉

Jack

6 Maart Sony ST-5000F

sonyst5000f

Deze Sony ST-5000F staat weer opnieuw in te spelen.  Technisch is hij klaar, hij krijgt alleen nog een grondige poetsbeurt en wordt mooi afgeregeld.  Echt een high-end tuner uit eind jaren 60.  Supermooi gemaakt. Wat meer info staat op de thevintageknob

Twiskemolenloop

Vandaag de  Twiske Molenloop   gelopen. (16,1km)  Een kleinschalige loop (nog 500 deelnemers)  die 5x per jaar wordt georganiseerd door atletiek vereniging AC Waterland.  Wat opviel was het enthousiasme en zorg van de vrijwilligers. M.i. kenmerkend voor een hechte gemeenschap, waar mensen nog iets voor elkaar over hebben. Het was zeer goed georganiseerd. Nu bofte we ook met het weer, want het bleef droog en af en toe prikte zelfs het zonnetje door de bewolking heen.

Het Twiske is een schitterend natuurgebied  waar vandaag duizenden vogels te zien waren, die (het leek wel) speciaal voor ons neergestreken waren.  Ik had enkel maar een windstopper aan met niets eronder. De 1e kilometers een beetje koud maar al gauw bleek het met 5..6 graden een goede keus.  Het lopen zelf ging vrij goed, nog maar een klein beetje stijfjes.  Langzaam komt het vertrouwen weer terug.   Na de finish was er voor iedereen, een heerlijk beker warme thee.  De volgende reeks van 5 lopen begint 25 september, waarschijnlijk loop ik dan weer mee en probeer ik de halve marathon.  Met mijn tijd van 1:35 ben ik dik tevreden.

22 Februari MCML05

Deze van der Veen voor versterker blijkt verassende mogelijkheden te hebben.  Die weliswaar wel in een bijlage gedocumenteerd zijn, maar die niet zo opvallen. Zo kun je de 1e buis van de phono trap van een ECC82 vervangen door een ECC81 waardoor de versterking behoorlijk toeneemt.

Waardoor het mogelijk is ook met b.v. een Denon DL-110 te spelen wat een zogenaamd high-output MC element is.  Met 4 weerstandjes pas je dan weer het RIAA filter aan.  Zo’ n DL-110 is heel betaalbaar en klinkt voor het geld fantastisch.  Verder heb ik betere Vishay MKP1839 HQ koppel condensatoren gebruikt. Die zijn niet overdreven duur,  maar erg goed.  Binnenkort een verslag.

Streaming, server en analoog

Je zult het wel gemerkt hebben de afgelopen dagen dat af en toe de site onbereikbaar was.  Mijn website is verhuisd naar een andere server en draait nu op SSD. Lekker stil en geen bewegende onderdelen meer.  Verder is het een en ander weer een stuk je meer beveiligd.  Helaas noodzaak. de komende weken wordt ook het netwerk aangepakt.

Ook streaming, houd me nog steeds bezig.  Op mijn Mac mini werkt het nu prima.  Maar met Linux heb je veel meer mogelijkheden.  Ik hoop binnenkort verslag te doen en de streaming pagina’s een flinke upgrade te geven.

Ook op het analoge vlak zijn de nodige ontwikkelingen.  Ik heb hier weer een paar juweeltjes staan die gereviseerd gaan worden. Altijd wat de doen. Zo blijven ook je hersens lekker soepel  😉

20 Februari Stand-in

schoorl1026winterwamdelen
Foto is gemaakt vóór de start. Hier dacht ik nog: “zal wel meevallen…”

Elke zaterdagochtend ga ik met een groep een duurloop doen van 10 a 15km.  Deze zaterdag niet… ik was “stand-in”  voor mijn vrouw die vergeten was dat ze moest werken maar wel afgesproken had met haar vriendin een wandeltocht via het Noord Hollands Dagblad te gaan lopen.  De kaartjes waren betaald en de afstand was “maar 10km” .  Nou dat heb ik geweten, het was de ene klim na de anderen.

Een paar waren zo heftig, dat ik maar wat blij was dat ik mijn nordic walk stokken mee had.  Om je een idee te geven een klim een bocht, nog een klim en dan nog niet boven….  (55meter boven NAP) Hoe vele ouderen de finish bereikt hebben is me een raadsel.  Waarschijnlijk hadden ze daarom zo’ n riante eindtijd aangehouden. Tot 16:00 kon je finishen en werd je onthaald met een heerlijk kop erwtensoep en een stuk roggebrood.

De toch zelf was fantastisch en ging bijna geheel over niet verharde paden.  Af en toe stonden we stil.  Niet alleen om uit te puffen, maar ook om te genieten.  De natuur is zo schitterend en als je goed op let heel divers met prachtige mossen, varens, bomen en andere planten.  Het weer, zat net als de week ervoor hartstikke mee.  Ook nu bleef de voorspelde regen uit 🙂

14 Februari De halve van Schoorl

Vandaag de halve marathon van Schoorl gelopen.  Ondanks de slechte weervoorspellingen viel het reuze mee.  Tijdens de start zo rond 11:00 was het zelfs droog.  Ik moet altijd even op gang komen en de 1e paar kilometers “schrikt mijn lichaam”  omdat het wat moet doen.  Maar het ging boven verwachting goed!  Als je me een week terug had gezien, had je me geen cent gegeven zo verkouden was ik.

Moet wel eerlijk toegeven dat ik vanochtend wat “kriebels” in mijn buik had,  maar ja beloofd om mee te lopen.  Dus gaan!  Zo rond 10km kreeg ik wat last van mijn linker voet.  Die is wat doorgezakt waardoor 2 tenen elkaar een beetje in de weg zitten.  Het aardige van die pijntjes is, dat ze ook zo weer weg zijn.  Onderweg heb ik genoten van de natuur en vele medelopers.  Soms vraag ik aan wildvreemde mensen waarom ze lopen.  Dan krijg je vaak leuke reacties.

Hardlopers in mijn categorie (+/- 10km per uur) vind ik over het algemeen heel sociale mensen.  Na 10 km en soms al veel eerder loop ik in een soort “flow”   Heel surrealistisch,  net of het niet echt is dat je hardloopt.  Je en voelt je lichaam niet meer. Je zintuigen worden extra scherp en je gaat helemaal op in de omgeving en ziet heel veel, zo mooi is dat.  Met muziek en een goede geluidsinstallatie heb ik vaak precies hetzelfde gevoel.

Bij ongeveer 15km liepen we op een open stuk waar volgens mij ooit een deel van het bos is afgebrand.  Een koude wind was daar.  Ondanks dat je doorloopt voel je dat die kou energie uit je lichaam slurpt.  Mijn loopmaatje Bob heb ik lekker laten gaan.  Bijna al die tijd hadden we iemand achter ons lopen, beetje irritant.  Die hielden we zo lekker uit de wind.  Meestal trekken ze dan vlak voor de finish nog even een sprintje….

Toen gebeurde er iets bijzonders, hij kwam naast me lopen en bedankte me dat ik hem uit de wind had gehouden.  Ging niet zo lekker zei hij,  had even een dip .  De laatste kilometers waren gezellig en gingen bijna vanzelf.  Zo zie maar, dat je, je ook wel eens in je medemens kunt vergissen.

Rob nog bedankt 🙂  Klasse!  Oja mijn tijd?  2:09  toch niet gek he…. voor een “oude man” 😉

12 Februari Griep?

Om me heen hoor ik veel mensen “hoesten en proesten”.  Ondanks een redelijk goede conditie heb ik zeker een week niets kunnen doen en zit nog steeds niet lekker in mijn vel.  Groot voordeel van “bankhangen” dat je er af en toe weer  een leuk idee  boven komen drijven.  Kennelijk is zo’ n periode af en toe nodig. Ik heb hekel aan pillen.  Het enige dat ik in uiterste nood slik is paracetamol, dat dan als voordeel heeft, dat het meteen werkt.

Projecten

Tal van projecten staan op stapel,  dat is een continue proces hier en staat als mededeling op de voorpagina in de rechter kolom.   Af en toe  gun ik me de tijd om aan eigen spullen te sleutelen.  Het moet ook niet te veel op: “werken”  lijken niet? 😉

ul40s23nmcml05

Zo kwam ik op het het idee eens de totale keten te meten en af te regelen i.p.v. ieder apparaat apart.   De 1e proefjes zijn zeer belovend.

Stroom

A.s. Zaterdag wordt mijn groepenkast verbouwd.  Mijn webserver zal daarom enige uren uit de lucht zijn.  In de weken daarna zal dat nog wel 1 of 2 x gebeuren i.v.m. een  nieuw computer netwerk.

Scoorl

A.s. zondag ga ik de halve marathon van Egmond lopen.   Gewoon om een te kijken hoe de algehele conditie is.  Een “top tijd” zit er niet in.  Goed “binnenkomen”  is al ok.

1 Februari rustig?

Het is rustig geweest op dit blog, maar dat betekend niet, er niets gebeurt.  Een saai leven heb ik niet.

egmond2016
Nog even aanzetten voor de finish achter een brede rug

Egmond hardlopen

Zo heb ik voor het eerst in mijn leven de kwart marathon van Egmond gelopen (1:07) Bij dit evenement was ik een aantal jaar vrijwilliger op de drankpost op de Herderslaan +/- 13km. De halve had ik voor het laatst in 2007 gelopen (2:14) Dus het leek me wel weer eens leuk om mee te doen.  Helaas heb ik de inschrijving een beetje laten klabakken. De conditie nog niet optimaal …. Totdat Joyce mijn trainer zei: “Ik loop de kwart, loop je mee?”  Je kunt je vandaag nog via de hoofdtrainer inschrijven.  Nou het was in één woord: “ge-wel-dig”!

Het 1e stukje liepen we door het dorp.  Het strand was breed en hard.  Er stond wel een straffe wind. Dus je probeert uit de wind te lopen.  De mensen achter mij ook….   Terwijl ik probeerde de gaten voor mij, dicht te lopen 🙂

De strand opgang, op 5km was niet te doen. Een hoog duin met mul zand en iedereen liep of beter gezegd: “sjokte”  daar omhoog. In de duinen op de verharde paden ging het weer lekker en zaten we op 10,5km per uur.  Ook de steile “Bloedweg”  omhoog tot aanzetten naar de finish ging probleemloos.  Best wel een “pittig” rondje met al die duinen….

Leuk

Het is ook  leuk om kleinere afstanden tot 15km te lopen. Het voordeel daarvan is dat je sneller wordt (kan) maar de belasting is minder en daarmee het herstel ook.  Zo kan ik 4 …5x per week 1,5….2 uur trainen. Lopen is voor mij, vooral een sociale aangelegenheid met een groep.  Ik ben niet echt fanatiek. En in mijn eentje lopen,  vind ik niets aan.

Testen Evo 2

Evo2
Links die nieuwe M2tech HiFace EVO 2

Zoals je elders in op deze site hebt kunnen lezen ben ik in weer geweest met digitale media.  En als ik wat doe, dan wil ik het gelijk heel goed, zonder het daarbij behorende prijskaartje. Zo gebruik ik de M2tech HiFace EVO 2 .  Dat is een digitaal naar digitaal omzetten. (geen dac)

Feitelijk een Zwitsers zakmes die van USB uit een PC allerlei andere formaten om kan zetten. Dat doet hij uitstekend het USB signaal wordt zeer nauwkeurig opnieuw geklokt en kan dan b.v. naar een dac via s/pdif. Zelf heb ik de mogelijkheid tot AES/EBU dat klinkt nóg iets mooier. Als software gebruik ik Audirvana   en MPD met de prachtig nieuwe Cantata die inmiddels bij versie 2.0 is.  Het wachten is op nieuwe firmware, zodat ik verder kan testen onder Linux.

Leak

Ook weer  een Leak versterker gereviseerd, dit keer een Stereo 30+  Klinkt verbluffend goed. Dat verwacht je niet van  zo’ n klein doosje.

leakstero30+
Leak Stereo 30+

Voorlopig even het laatste exemplaar totdat er weer  speciale onderdelen zijn zoals:  Nichicon Gold elco’ s die ik in de uitgang gebruik.

leakstereo30+stereofetic
Die maakt muziek

En zo staat het erg mooi  te spelen samen met een Stereofetic tuner en een Logitech squeeze box.  Waarmee deze set, weer helemaal bij de tijd is. 🙂

Pioneer

Er kwam ook weer zo’ n mooie Pioneer tuner langs.  Dit keer een TX-9500.  Ik ben alleen vergeten foto’s te maken en hoop dat de eigenaar dit nog doet.

pioneertx9500soppen
Voorzichtig poetsen, met Dreft Platimum.

Gelukkig toch nog een foto gevonden.   Zo’ n mooie tuner probeer ik weer als nieuw te maken of beter. Ouderwets “soppen”  hoort daar ook bij.

Egmond wandelen

Twee weken na de 1/2 van Egmond is er ook de Wandel marathon waarbij je over 2 dagen verdeeld 42km kunt lopen.

egmondw1
Mooi breed en hard strand. Straf windje

Al een paar jaar Nordic Walk  ik één van de 2 dagen.  Dat vind ik net leuk, want ik hardloop ook. Meestal de Noord route die vind ik het mooist.  Het slimme van meerdere sporten vind ik dat je altijd naar buiten kunt.  Ook als je een blessure hebt opgelopen.

egmondw2
Even bijtanken

Hier zijn we bijna bij de “Kerf”  dat is de plek waar we het stand verlaten.  Het werd schitterend mooi weer.

egmondw4
Bijna bij de finish, lekker vlot gelopen.

Zodat een T-shirt met lange mouwen en een hesje tegen de wind meer dan voldoende was.

egmondw3

Met dank aan mijn trainer Cor Verburg  en de vrijwilligers van Le Champion  die dit soort evenementen tot een feest maakt.   Loop je mee? de volgende keer?  Ik zoek nog een maatje voor de 18km van Zandvoort en de 4daagse van Alkmaar waar ik vrij en zaterdag 2dagen 2o of 25 wil lopen. Want zondag  ga ik de de Stoomtramloop hardlopen.  Het moet niet te gek worden 😉

Netwerken

hear102016

Wat ik ook doe ik “netwerken”  ik schrijf ook stukjes op fora en  af en toe hebben we een meeting zoals hier bij de Hear forumdag    Naast dat je collega’s ziet en spreekt zijn er vaak interessante thema’ s.

hear72016

Zoals hier het verschil tussen Blumenhofer Genuin FS 3.2 luidsprekers en Quad ESL63.   Mijn maatje Ivan is bezig met een verlag.  Dat komt op de laatste pagina van dit topic.

Bijzondere mensen

In dit vakgebied zijn ook héél bijzondere mensen zoals Cock van der Weide audio specialist van Sonore audio.  Het is fijn om zulke mensen te ontmoeten en lekker “out of the box” van gedachten te kunnen wisselen.  In de loop der jaren is hierdoor ook mijn eigen werk op een hoger niveau gekomen.   En dit is nog maar een “notendop”  van er de afgelopen maand is gebeurt.

Vaak is het enige wat je hoeft te doen is: “er op uit gaan”  en  oprechte interesse te hebben in je medemens.  Simpel niet?

hear52016

Links mijn maatje Ivan en rechts Cock van Sonore audio

gmpcmacosx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.