Streamen “voor dummies” met een Mac mini deel update 2

Gratis streamen.

Ik kan momenteel streamen via Spotify, Tidal en Qobuz. Alle drie kun je eerst een een tijd proberen. Bij Spotify kun je een gratis versie gebruiken. Qobuz kent een proefperiode van een maand.  Tidal maar liefst 3 maanden!. Heel leuk, om streamen tijdens deze donkere maanden te ontdekken. Dat proberen kost nog niets ook. Waar wacht je nog op? ?

Sommige foto’s  op deze pagina zijn nogal groot, dus het laden duurt “even”. Maar anders zie je zo weinig ?

Extra software.

Het kan natuurlijk mooier. Heb je eenmaal een dienst gevonden die je aanspreekt met muziek en kwaliteit die je wenst. Dan zijn er programma’s waardoor je  een iPad of tablet als afstandbediening kunt gebruiken. En of je eigen muziekcollectie kunt documenteren. Deze extra programma’s zijn niet gratis, veelal afgestemd op Tidal of Qobuz en kosten rond de €65. Een uitzondering is Spotify daar heb je geen extra software nodig.

Spotify.

Voor €9,99 per maand (of €14,99 met de hele familie) kun je streamen zonder reclames. Spotify gebruikt 320Kbit/sec. Zelf vind ik, dat dit met name bij nieuw opgenomen muziek best goed klinkt. Oud materiaal uit de jaren 70…80 laat wel eens wat te wensen over. Maar bij recentere muziek, kan ik veelal het verschil met CD-kwaliteit niet of nauwelijks horen.

Het overzichtelijke scherm van Spotify.
Het overzichtelijke scherm van Spotify.

Bediening.

De bediening van Spotify is werkelijk subliem!  Heb je b.v. een Ipad, iPhone, Imac of ander compatible apparaat dan kun je via airplay of op het apparaat zelf streamen dan wel de iPhone of Ipad als afstand bediening gebruiken. Ik ben nog geen systeem tegen gekomen dat zo intuïtief werkt. Werkelijk briljant bedacht. Een dikke 9 qua bediening.

Ga er gewoon een paar avonden mee spelen om zo de gaande weg allerlei slimme functies en menu’s te ontdekken. Zoals het regelen van het volume of op een handige manier het bij behorende album van een artiest te vinden. Ook voor Android is een app. Of dit net zo handig werkt als bij Apple apparatuur heb ik niet geprobeerd. Als je streamen wilt gebruiken om nieuwe muziek te ontdekken. Nog gewoon lekker LP’s en CD’s wilt kopen, dan kun je volgens mij niet om Spotify heen. O je vind je het geluid goed genoeg? Niks meer aan doen, voor dat tientje per maand ben je volgens mij “spekkoper”.     

Dankzij Airplay kun je naar diverse apparaten streamen of als AB gebruiken.
Dankzij Airplay kun je naar diverse apparaten streamen of als AB gebruiken. 

Tidal.

Voor €19,99 per maand vind ik dat je bij Tidal veel waar voor je geld krijgt. Geluid in minimaal CD kwaliteit. Muziek gerelateerde films en shows. Serieuze audiofiele labels zoals ECM. Vele albums die je in Hi-res in MQA kunt streamen. Waarvoor je niet eens eens MQA dac voor nodig hebt. Tot 96Khz kan de fraaie gratis Tidal.app dat zelf decoderen.

Bediening.

De uitstekende Tidal app.
De uitstekende Tidal app.

De Tidal.app, ziet er zeer verzorgd uit. Het enige wat ontbreekt is een mogelijkheid voor afstandbediening. Althans, ik heb het niet kunnen vinden.  Wil je b.v. muziek vanaf een Mac mini kunnen afspelen en als afstand bediening een iPad gebruiken dan kun je bijna niet  op Amarra Luxe heen. Het kost $99 en is geoptimaliseerd voor het gebruik met Tidal én MQA. Het installeren is eenvoudig. Als je verbinding hebt met het internet, gaat het merendeel automatisch. Mijn Meridian dac werd direct gedetecteerd. In verband met MQA moest alleen de “direct mode” ingesteld worden. Net als Spotify werkt het met airplay.

Amarra in actie. MQA 352Khz !
Amarra in actie. MQA 352Khz !

Geluid.

Nog even over het geluid. CD materiaal klinkt erg goed.  MQA vind ik een aanwinst. Ik heb, weken, dagen, uren met een hoofdtelefoon geluisterd via een Meridian Explorer  II dac. Er zaten werkelijk spectaculaire opnames bij zoals het laatste album “3D” van Kraftwerk in MQA surround speciaal voor hoofdtelefoons.  Het was net alsof ik terug ging half jaren 70 toen ik een quadrafonische installatie had en ook een quadrafonische hoofdtelefoon. Dit is niet uit te leggen, moet je zelf ervaren. Wil je de MQA bestanden maximaal kunnen uitvouwen (tot soms wel tot 352,8Khz) dan is een Mytek of Meridian dac die dat hardware matig ondersteund natuurlijk nóg mooier.

Je iPad als afstandbediening met Amarra.
Je iPad als afstandbediening met Amarra.

Qobuz+.

Qobuz is de eerste streaming dienst, die zo’ n krachtig netwerk heeft, dat ze in staat zijn om tot 24bits bestanden tot 192Khz te versturen. Netwerken en servers met dergelijke grote capaciteit kosten nu eenmaal veel geld. Vandaar dat je €349,99 per jaar betaald. Wat ongeveer  €30 per maand of €1 per dag is….  Het is maar hoe je het ziet. ?

Om je een idee te geven hoe groot die bestanden zijn.  Kijk eens op deze site http://www.2l.no/hires/  waar een normaal 16bit/44.1Kh CD bestand 23Mb is, MQA 50Mb en een 24bit/192Khz 185Mb!.  Met andere woorden MQA is 2x zo groot en een 24Bit bestand kan 8x zo groot zijn als een CD bestand. Er is denk ik niet veel voorstelling vermogen nodig dat  Qobuz per gebruiker veel meer netwerk capaciteit moet reserveren.

Audirvana op de Mac.

Bediening.

Ook Qobuz heeft allerlei apps die je kunt installeren op je telefoon of tablet. Je kunt zelfs met een normale webbrowser naar muziek luisteren. Omdat Qobuz de 1e serieuze streaming dienst die ik tot nu toe gebruikt en ik graag mijn iPad als afstandbediening wilde gebruiken. Was ik al vanaf het begin, snel overgestapt naar Audirvana. Dit kost €64. Voor Qobuz vind ik dit tot nu toe het beste programma. In de laatste versie wordt Tidal met MQA ook ondersteund, maar met sommige MQA dac’s zoals mijn Meridian Explorer II gaat het niet altijd goed en heb je bijvoorbeeld geen geluid.

Je iPad als afstandbediening bij Audirvana.
Je iPad als afstandbediening bij Audirvana.

Geluid.

Van alle drie de diensten heeft Qobuz+ met haar 24bit bestanden beslist het mooiste geluid.  Maar dat is relatief natuurlijk. Veel hangt af van de opname en gebruikte apparatuur waarmee je het afspeelt.  Daarnaast zijn sommige CD’ s zo goed gedownmixed  dat ik het verschil niet kan horen. Hoe dat kan, heb ik uitgebreid onderzocht en eerder op mijn website uitgelegd.  Een leuk extraatje bij Qobuz of Qobuz+ dat je relatief goedkoop Hi-res bestanden kunt kopen.

Voor-en-nadelen.

Alle drie de streaming dienst hebben voor-én-nadelen.  Al zou het alleen het bedrag zijn dat maandelijks van je bankrekening afgeschreven wordt. Alle drie kennen ook een abonnement van €10 m.i. ideaal als je streaming wilt gebruiken om vooral muziek te ontdekken.  Alle drie richten ze zich m.i. op een groep gebruikers. Als je van klassiek houdt probeer Qobuz,  Voel  je, je jong en zoek je ook Nederlandstalig probeer Spotify. Zit je daar als serieuze muziekliefhebber tussen in, dan is Tidal weer een ijzersterke keus en zeker niet te duur.

Maar het leukste is, ze alle drie te proberen. Smaken verschillen nu eenmaal.  Bovendien dat proberen  kan helemaal gratis en voor niks. Daar zijn wij Hollanders, toch dol op?

Jack

praktische links:

https://www.spotify.com/nl/

http://tidal.com/nl

http://www.mqa.co.uk

http://www.sonicstudio.com/amarra/products

https://www.qobuz.com/nl-nl/discover

https://audirvana.com/

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.