Streamen “voor dummies” met een Mac mini deel update

Volwassen.

Mijn mini.
Mijn mini.

Eind 2015 en begin 2016 schreef ik een aantal artikelen, hoe je kunt streamen met een Mac computer. Deze pagina’s zijn nog steeds vrij actueel. Streamen vind ik nu 2 jaar later duidelijk meer volwassen geworden. Via het internet, is het nu mogelijk om ook 24 bits hi-res bestanden te streamen. De muziek software is beter en er zijn nóg mooiere DAC’s gekomen. Tijd voor een update.  

Geruchten.

Om eerst maar met de geruchten in huis te vallen. Het huidige model Mac mini waar ik mee speel stamt uit eind 2014. Als je even op het internet zoekt, komt er mogelijk in 2018 weer een nieuw model. Apple kennende, zal de nieuwe mini qua formaat een nog kleiner zijn en weer krachtiger. Daar kun je natuurlijk op wachten. Echter het 2014 model of daarvoor is meestal krachtig genoeg om te kunnen streamen. Wat wel verstandig is, om een exemplaar te kiezen waar minimaal 8GB ram geheugen zit. Dit omdat veel muzieksoftware vanuit ram geheugen speelt.

Ook een Mac is niet 100% veilig.

Elk apparaat dat verbonden is met het internet, loopt een bepaald veiligheidsrisico. Ik moest als Mac en Linux fan even slikken, dat het met High Sierra” zeer eenvoudig was als root in te loggen. Ben je eenmaal root of administrator, dan kun je alles op een PC of Mac. Gelukkig werd het lek, (nadat het wereldkundig gemaakt was) dezelfde dag  nog gedicht met een software update.

Als leverancier van hard-en-software loop je wel het risico, dat je reputatie in één klap naar zijn: “vaantjes is.” Maar het geeft aan hoe belangrijk software updates zijn. Wat dat betreft, ben ik dan weer blij met Apple. Ik ken namelijk geen enkele leverancier, die zolang nog veiligheid updates geeft. Best iets om bij stil te staan, als je een kant-en-klare stream box koopt, of heel actueel een nieuwe telefoon.

Hoe het ongeveer werkt.

In tegenstelling, wat het woord “streaming” misschien suggereert, hoeft dit geen constante stroom informatie te zijn. Zoals dit gebeurt als je TV kijkt (IPTV) via KPN of een van de andere bedrijven die van het KPN netwerk gebruik maken.

De constante datastroom bij IPTV. In dit voorbeeld NPO 1 HD.
De constante datastroom bij IPTV. In dit voorbeeld NPO 1 HD.
Datastroom bij audio streamen. In dit voorbeeld Qobuz+ 24bit 88,2Khz Daft Punkt Random Acces Memories.
Datastroom bij audio streamen. In dit voorbeeld Qobuz+ 24bit 88,2Khz Daft Punkt Random Acces Memories.

Waar bij IPTV een constante datastroom is, gaat het bij muziek streamen via het internet anders. Muziek wordt in grote blokken data zo snel mogelijk binnen gehaald en alvast opgeslagen op je computer. In dit voorbeeld kun je zien, dat praktisch alle bandbreedte van onze VDSL internet lijn wordt gebruikt. En dit nummer met een minuut binnen is. Terwijl het een speelduur heeft ruim 4.35 minuten. Ruimschoots op tijd dus.

Ram geheugen.

Bij veel programma’s, zie je dat voor het afspelen, alvast wat van de muziek in het geheugen gezet wordt. Hoe meer geheugen je in je Mac  hebt, des te makkelijker dat gaat. Want naast de muziek en het muziek programma draaien er natuurlijk ook allerlei andere processen op je Mac. Verder hangt het er ook vanaf, wát je gaat streamen. De bestanden van b.v. Spotify zijn slechts 320Kbit OggVorbis  en daarmee veel kleiner dan de 16/24bit bestanden van Qobuz+ of de 16bit en MQA bestanden van Tidal.

Let op het blauwe balkje boven. Het 1e nummer staat 16 seconden te spelen en in bijna al geheel in ram geheugen geladen.
Let op het blauwe balkje boven. Het 1e nummer staat 16 seconden te spelen en in bijna al geheel in ram geheugen geladen.

Welke streaming diensten.

Ik heb er 3 met elkaar vergeleken. In het kort: “krijg je de kwaliteit, waarvoor je per maand betaald.”

  • Spotify, Tidal* en Qobuz bieden voor €10 streamen zonder reclame tot 320Kbit/sec.
  • Voor €20  bieden ze streamen met “CD kwaliteit” Tidal heeft als extra MQA
  • Momenteel heeft alleen Qobuz, een krachtig genoeg netwerk, dat ze 24bit kunnen leveren, dit kost €350 per jaar.

Verschillen onderling.

Over verschillen tussen de diensten onderling is al heel veel geschreven. Zelfs de Consumenten Gids heeft er het nodige over gepubliceerd. Niet zo interessant om dat “dunnetjes” over te doen. Ik denk als je regelmatig nieuwe muziek wil ontdekken en nog regelmatig materiaal koopt op LP of CD. Dat je rustig een dienst van €10 kunt nemen.  Qua bediening vind ik Spotify zonder meer het slimste. De benodigde software is nog gratis ook.  Wil je echter je CD en/of LP collectie de deur uit doen. Op het hoogste niveau willen kunnen streamen dan vind ik zelf dat Qobuz Sublime+  beste keus is. Voor €20 per maand vind ik ook Tidal met MQA erg aantrekkelijk. Daarover later meer, waarbij ik me voornamelijk beperk tot techniek. Muziek keuze/smaak is en blijft toch iets persoonlijks.  Gelukkig, is die bij ons heel breed.?

Wordt vervolgd,

Jack

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.