Luxman T-4

Vintage uit de jaren 70.

Betaalbare luxe?
Betaalbare luxe?

Met een prijskaartje van fl998, was deze de T-4  vrij duur eind 70er jaren.
Dit model is daarom minder vaak verkocht dan de T-2.
Van een goede kennis kreeg ik een mail : “of ik hem wou afregelen?” Tuurlijk!.
Dat dit nog heel wat “voeten in de aarde had….” 

Een opmerkelijk strak design voor de jaren 70, kent deze T-4
Een opmerkelijk strak design voor de jaren 70, kent deze T-4

Niet door Luxman zelf gebouwd.

Dankzij het strakke, rustige uiterlijk, vind ik anno 2017 , de T-4 nog steeds modern over komen. De paar knoppen die er op zitten, zijn erg duidelijk en laten niets aan het toeval over. Dit is één van de kenmerken van een goede tuner.

Op website  thevintageknob las ik dat deze tuner niet door Luxman zelf is gebouwd, maar door een bedrijf met de naam SONIC. Een bedrijf die ook andere modellen maakte zoals de T-12. En natuurlijk de T-2  en T-1 die een aantal overeenkomsten hebben.  Tegenwoordig besteden veel bedrijven de productie uit. Ook  daarin was Luxman  in de jaren 70 al modern.

Van binnen.

Mooi overzichtelijk gebouwd
Mooi overzichtelijk gebouwd

Van binnen is het een overzicht geheel.  Lekker veel ruimte om te werken. Onderop zit een zogenaamd: “service luik” erg handig als je een onderdeel moet vervangen. De kwaliteit van gebruikte componenten is goed, maar ook niet overdreven. Mooi zijn de fase lineaire 10,7Mhz midden frequent filters en een anti birdy filter. Die componenten verklaren voor een deel het mooie stereo geluid zonder bijgeluiden.

Geen zwarte pootjes.

Wat fijn is, dat dit exemplaar geen transistoren kent met “zwarte pootjes”. Voor wie niet weet wat dat is, in het kort: “zwarte oxide die van de aansluitdraden langzaam door de behuizing vreet” Eerst gaat zo’ n transistor meer ruisen, dan knetteren. Tenslotte is hij stuk.

Geen transistoren met zwarte pootjes in deze Lux.
Geen transistoren met zwarte pootjes in deze Lux.

Ontvangst.

Deze T-4 heeft na opnieuw afregelen en schoonmaken van de afstemcondensator een zeer gevoelige ontvangst

T-4 afstemcondensator klein maar fijn.
T-4 afstemcondensator klein maar fijn.

Wat techniek, voor de liefhebber.

In sommige brochures staat een “5-voudige  afstemcondensator”  Dat klopt als je alles bij elkaar optelt.  Meestal wordt er bij tuners opgegeven hoeveel secties voor FM of AM. Deze Lux heeft een 3-voudige voor FM en een 2-voudige voor AM.  Dat heeft voor-en-nadelen.  Voordeel gevoeliger ontvangst (elke sectie dempt) Nadeel minder selectief, dus het vermogen om verschillende zenders naast elkaar te kunnen ontvangen.

Luxman heeft dat in deze tuner weer deels opgelost door 4 keramische filters in het midden frequent (blauwe onderdeeltjes  onderop/midden).  Verder is er een zogenaamde: “wide en narrow schakelaar”  waarmee meer of minder van deze filters ingeschakeld worden.

Afregelen.

Met een midden metertje en een weerstandje kun je precies de detector in het midden afregelen.
Met een midden metertje en een weerstandje kun je precies de detector in het midden afregelen.

Het afregelen van een T-4 is vrij complex complex. Gelukkig kreeg ik een lijvige service documentatie erbij. Die moet je gewoon stap-voor-stap volgen. Met de juiste apparatuur is dat te doen. Ik heb dan nog het voordeel dat ook met Arta kan doen.Dat hadden ze niet in 1978. 😉
Voor wie ook een T-4 wil afregelen, ik heb de manual gescand.  Je kunt hem vinden op Hifiengine 

Wat cijfers.

Vervorming.

Evenwichtig verdeling, van de geringe harmonischen vervorming
Evenwichtig verdeling, van de geringe harmonischen vervorming

Luxman geeft op vervorming 0.15% stereo in de stand wide, en dat klopt na afregelen. De signaal/ruis verhouding is met 1mV antenne signaal zelfs iets beter. Wat goed te zien is dat het klein beetje harmonische vervorming mooi evenwichtig  is dus 2,3 en 4Khz.  Dit geeft een neutraal geluid. met een haartje warmte.

Kanaalscheiding.

Luxman specificeert 48dB ik kom op bijna 50dB  en dat is uitstekend.

Frequentie bereik.

15Khz wordt makkelijk gehaald, daarna valt het snel af.  De piloot toon op 19Khz wordt keurig onderdrukt.

Officieel geïnformeerd door Audioscript
Officieel geïnformeerd door Audioscript

Voor-en-nadelen.

Alle Luxman apparatuur dat geïmporteerd werd door Audioscript werd door de eigen technische dienst  afgeregeld. Waar nodig werden zelfs verbeteringen ingebouwd. Dit verklaard voor een deel waarom deze T-4 zo duur was.  Daarnaast was de service van Audioscript legendarisch, dat moet toch ergens betaald worden niet?   Echte nadelen kent deze T-4 niet, dit exemplaar is nog goed geconserveerd een teken dat de vorige eigenaar er zuinig op geweest is. En dat hij niet jarenlang op een vochtige zolder of schuur heeft gestaan.

Met schoonmaken en goed afregelen zla deze T-4 naar verwachting weer een aantal jaren spelen. Helaas kom ik ook Luxman tuners tegen in slechte staat, waar een revisie noodzakelijk is. Maar ook dan zeker de moeite waard. Met dank aan Berend voor de prachtig service manual.
Veel plezier met je T-4.

Vriendelijke groet,

Jack

P.s. mocht je ook zo’ n mooie tuner hebben, merk of type maakt niet uit, ik regel hem graag voor je af.

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

3 gedachten aan “Luxman T-4”

 1. Hallo Jan,

  Er zijn best mogelijkheden om de T-4 blijven te gebruiken. Bedankt voor het aanbod maar, ik zelf heb momenteel ruim voldoende apparatuur.
  Groet, Jack

 2. Beste Jack,
  Kortgeleden bij jouw relaas over de verschillende manieren waarop je naar radio-uitzendingen kunt luisteren, al een reactie geplaatst over mijn voorkeur voor het geluid van mijn analoge Luxman T-4 tuner. Binnenkort kan dat echter alleen nog via de ether en dat is voor mij een beetje onpraktisch, vandaar dat ik besloten heb mijn T-4 te verruilen voor digitale kabeltuner.
  Kan me echter voorstellen dat er meer liefhebbers van hoge kwaliteit analoge tuners zijn, die wel een antenne kunnen en willen gebruiken.
  Daarvoor stel ik deze tuner graag voor een vriendenprijsje beschikbaar. Allereerst jijzelf natuurlijk.
  Hij verkeert in goede en mooie conditie. Denk niet dat er veel aan zou moeten gebeuren.
  Weet niet of dit de goede plek is (zag geen mogelijkheid voor persoonlijke berichten) maar laat dat verder aan jou over.
  Groet,
  Jan

 3. Dag Jack,

  De T-4 staat hier nu mooi te spelen! Na het afregelen is alles een stuk verbeterd, betere ontvangst, geen ruis en/of birdies en bovenal; een zeer goede geluidskwaliteit!
  Met de Magnum Dynalab ST-2 buiten antenne op 8 hoog in mijn appartement in Haarlem, komen zenders vanuit Utrecht, Rotterdam, Den Haag met gemak binnen.
  Ik ben er helemaal blij mee, dank je wel!

  Groet,
  Berend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.