Welke is beter? De UL-40S2 of de SE-10

Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt, welke vind jij beter Jack ? De UL-40S2 of de nieuwe SE-10.

Niet eenvoudig.

Ik vind het niet eenvoudig, om een simpel antwoord op te geven.  Het hangt helemaal van een aantal zaken af zoals:

  • Heb je al een UL-40S2?.
  • Is dat een standaard versie? of zitten er al een aantal modificaties in?.
Standaard UL-40S2

Een standaard UL-40S2 ziet er zo van binnen uit.  Prima versterker, maar wil je die op eenzelfde niveau krijgen als mijn SE-10 dan komen er zo’n €1000,- aan updates bij.  En dan ziet hij er ongeveer zo uit:

Luidsprekers.

Wat ook belangrijk is wat voor soort luidsprekers je gaat aansluiten. Het uiteindelijke resultaat is altijd een gelukkige combinatie van de versterker met de luidspreker.

Zijn het kleinere types met een redelijk rendement vanaf +/- 89dB of luidsprekers met een gesloten kast zoals Translator.  Dan kan de UL-40S2 een uitstekende partner zijn. Hebben ze meer “grip” van de versterker nodig omdat je anders een rommelig laag krijgt.  Neem de SE-10.

Vermogen.

De SE-10 levert met Genalex KT-77  12 watt in klasse A.
De UL-40 in Ultra Lineair met KT-77 levert  20 watt in klasse A.
In de praktijk merk ik geen verschil, qua hoeveelheid geluid onze luidsprekers die een rendement hebben van 92dB.

Mochten de luidsprekers een laag rendement hebben zeg < 87dB of moeilijk aan te sturen zijn. Dan is het wellicht verstandiger naar een zwaardere versterker uit te kijken.

SE-10 met mijn updates

Onderhoud kosten.

De UL-40S2 heeft 6 buizen. Waarvan 4 relatief dure Genalex KT-77.  Maar omdat die met 50ma rustig ingesteld zijn, is de verwachtte levensduur langer dan de KT-77 buizen op de SE-10 waar 100ma door loopt.

Geluid.

Ik vind dat beide versterkers qua geluid  eigenschappen delen. Er zijn veel details, ruimte en diepte.  Met onze luidsprekers klinkt het laag met de SE-10 strakker en is duidelijker de plaats van instrumenten aan te wijzen. De Ul-40S2 via dezelfde luidsprekers wat meer relaxed en ruimtelijker.

Metingen.

SE-10 met KT-77 buizen.

 

UL-40S2 met KT-77 buizen.

Qua vervorming is er nauwelijks verschil. Dit is 1watt in 4Ω.  Meestal speel ik minder luid.

Voor- en nadelen.

Dan kom ik weer bij de bekende voor- en nadelen.  Het voordeel van de SE-10 vind ik dat de bouw heel eenvoudig is. Dat  je er weinig aan hoeft te veranderen om er echt een top versterker van te maken.

Het is duidelijk dat dit een veel moderner concept is. Daarnaast heb je  met 300mVolt ingang gevoeligheid zeker geen extra voorversterker meer nodig.

Speel je alleen digitaal waar 2 volt uit een DAC of CD-speler komt dan heb je die ook niet nodig bij de UL-40S2.  Ga je LP’s draaien, dan heb je een stevige voorversterker nog b.v. de MCML05.

Bij de SE-10 heb ik goede ervaring met apparatuur van het merk Schiit.  Dat past naadloos. B.v. de Schiit Mani voor platen draaien en de Schiit Modi Multibit voor streaming etc .

Dan zal ik best nog iets vergeten te benoemen zijn.  Maar globaal wil je modern makkelijk en nieuw. Koop de SE-10. Heb je een bestaande UL-40S2 of kun je die goedkoop 2e hands kopen, dan is die wellicht interessant.

SE-10 met KT-77 en JJ ECC803S
UL-40S2 KT-77 EH 6922 ballanced goldprin

En daarmee hoop ik nu alles zo’n beetje gezegd te hebben,

Jack 👨🏼‍💻