Mijn installatie December

Oud en nieuw

setdecember2015kerst
De dagen rond kerst en oud en nieuw brengen sfeer en gezelligheid

Niet veel veranderd

Deze maand is er door omstandigheden  niet zoveel veranderd.  Toch is het gelukt een uiterst muzikale set neer te zetten, door een mix van oud en nieuw. Zoals altijd niet 😉

setdecember2015kerstflits
Nu met flist

Platenspeler

ps6750lyradelos

Deze maand mag de Sony PS-6750 weer zijn kunsten vertonen.  Met een Lyra Delos vakkundig gemonteerd door Music2 audio import    Een erg goed klinkende combinatie  met de ingebouwde phone versterker van de Optonica SO-9100.

Voor- en eind versterker

optonicaso9100

Ongelofelijk mooi gebouwd deze Optonica SO-9100 voor versterker

“Uiterlijk”

Het ziet er misschien een  beetje goedkoop uit met al die lampjes.  Maar dat hoort bij de tijdgeest van de eind 70 begin 80e jaren.  Pioneer waar ze lijkt wel het een en ander van afgekeken hebben had al een aantal jaar fluorescerende  meters o.a. in de SA-7800 t/m SA-9800 en tal van receivers.   Deze SX-9100 heeft ook nog een spectrum analyser.

Het aardige is dat je ziet dat het laagste laag zoals ik die ervaar niet bij 30hertz zit maar meer rond de 60.  Best een nuttige functie dus en nog uit schakelbaar ook. Hoewel de led’s niet fel zijn zodat het nauwelijks storend is.

Ik heb deze voor- en eind versterker van binnen een beetje schoon gemaakt en wat dingen nagelopen.  Het speelt goed maar op termijn ga ik deze set mooi reviseren voor eigen gebruik.

optonicasx9100
Deze SX-9100 eindversterker staat onder in het rek
optonica-sx91000boven
Deze SX-9100 is anno 2015 nog steeds juweeltje van techniek

“Innerlijk”

Van binnen is de eindversterker erg mooi gebouwd. Geheel DC-gekoppeld en geheel uitgevoerd met FET’ s . Met 2 dubbele ringkern trafo’ s en   Zogenaamde “heat pipes” voor de koeling. Ik durf rustig te stellen dat er vandaag de dag nauwelijks iets beters gemaakt wordt.

Dit is echt “high-end”   En zo meet en klinkt het ook.  De vervorming is zo laag, Sharp claimed 0,005% bij nominaal vermogen van > 100watt in 4 of 8Ω.  Ik  neem dit direct aan want ik kan het niet eens meten, omdat mijn meet instrumenten 0,0066% eigen vervorming kennen. Het enige dat te zien is, is een heel klein beetje 2e harmonischen ergens bij – 80dB  dat ons gehoor ook prettig vind.

Nieuw

macmini
Mac Mini en M2tech HiFace Evo

Ik heb een nieuwe proef streaming  opstelling. De Logitech Duet heeft plaatst gemaakt voor een Mac Mini.  Ik heb een aantal pakketten getest en kom uit eindelijk weer terug bij MPD.  Het installeren van software op zo ’n  Apple computer is iets eenvoudiger dan Linux.  Ik draai met Yosemite omdat er nog geen goede drivers zijn voor mijn M2tech HiFace EVO onder El Captan .  Afspelen van bestanden tot 24bit 192Khz  is geen probleem en klinkt erg fraai.

Zodra het goed werkbaar is zal ik er een stuk over publiceren.  Het is ook nog mogelijk dat het alsnog een Linux oplossing wordt, want Debian 8 draait ook uitstekend op deze Mac Mini   (Laatste versie 2014 met standaar 8Gb geheugen en 1TB harddisk)

“DAC”

Blacklionwhitedac

Als ik wat koop,  dan wil ik graag dat het lang meegaat.  Deze Black Lion white dac  zal daarom nog wel een tijd deel uitmaken van de set-up.   Natuurlijk verschijnen er praktisch wekelijks nieuwe types en versies maar m.i. voegt al die nieuwigheid  niet zoveel toe  met deze dac kan ik alles afspelen van 256Kbit MP3 t/m 24bit 192khz. Een hogere resolutie lijkt me niet zinnig omdat het meeste materiaal dat ik bezit gewoon “cd-kwaliteit”  is .  Black Lion maakt nog maar één model dac en dat is deze white uitvoering.  Die ook nog 300$ goedkoper is geworden.

“Radio”

Op de Ziggo kabel een Pioneer F-99X tuner.  Die ziet er uit als een 13 in een dozijn tuner maar dat is hij niet.  De ontvangst en selectiviteit is erg goed.  De vervorming extreem laag. Er worden heel bijzondere schakelingen gebruikt én die is een van de weinige tuners met standaard Nichicon “Muse”  condensatoren.   Maar veel belangrijker, hij klinkt prachtig.

pioneerf-99x
Ziet er toch heel opvallend uit niet? Schijn bedriegt.
phlips22ah673top2000
Philips 22ah673

De Radio 10 top 4000 luister ik momenteel via deze Philips 22AH673.  Hij is al gereserveerd voor een liefhebber.  Gelukkig kan ik nog even naar deze prachtige tuner luisteren. 🙂

azur650t

Mijn Cambridge DAB+   heeft weer een plekje gekregen in het rek.

“Luidsprekers”

Speciale aandacht wil ik geven aan mijn luidsprekers het zijn de Perfect Performers 2x 16,5.  Prachtig en voor al “echt” klinkende  luidsprekers met een een vrij hoog rendement van +/- 92 dB en een eenvoudig wisselen filter.  Je kunt ze daardoor praktisch met élke versterker aansturen.  Ze zijn net een maatje groter dan monitor luidsprekers zodat je naast alle voordelen van een monitor net even wat meer laag hebt. Van harte aanbevolen.

PP2x16,5

Rest mij iedereen een fijne kerst toe te wensen en vooral een muziekaal nieuw jaar.

Jack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.