Pioneer TX-9800

Vintage uit de jaren 70.

Pioneer TX-9800.

Pioneer TX-9800.

Te koop aangeboden gereviseerde Pioneer TX-9800.  Deze analoge Pioneer tuner is zeldzaam geworden, slechts af en toe is er een te koop. Logisch ook, want als je eenmaal zoiets bezit dan wil je het niet meer kwijt.

Duur.

Schaarste, maakt helaas duur. In 2011-2013 was een 2e hands prijs voor een niet gereviseerd exemplaar  €200 normaal. Nu is nu een prijs van €350…..€699 al heel normaal.  Bizar gewoon. Dan is er niet meer aan gedaan, als lampjes vervangen en afstoffen.  Garantie krijg je zelden of heel beperkt.

Mijn prijs.

Om gelijk met de deur in huis te vallen, mijn prijs is:  €500.  Nog een flink bedrag, maar dat is het meer dan waard, gezien het werk aan deze tuner en het feit dat je gewoon een (marge) factuur krijgt met 1 jaar garantie

Je krijgt een gereviseerd exemplaar.

  • Vervangen zijn alle elektrolytische condensatoren door 1e kwaliteit Vishay’s.
  • Op kritische plekken zoals rond  de stereo-decoder extra mooie high-end types.
  • De afstem condensator is meerde keren schoongemaakt, afgeregeld en geconserveerd.
  • De schaalverlichting is vervangen met originele lampjes.

Afgeregeld zijn:

  • Quartz lock.
  • Detector op zo’n laag mogelijke vervorming.
  • Stereo-decoder.
Ook in deze TX-9800 mijn favoriete nieuwe blauwe Viskay elco's.

Ook in deze TX-9800 mijn favoriete nieuwe blauwe Viskay elco’s.

 

Verder heeft deze TX-9800 een aantal weken proef gedraaid in onze woonkamer. De ontvangst en het geluid is fenomenaal goed  een kleine raam-antenne kan bij sterke stations al een goed resultaat geven.

Metingen.

In deze review worden zeer lage vervorming cijfers gemeten van 0,07% stereo bij 1 khz.

Dit komt goed met mijn metingen overeen. !k kom op 0,099 bij 1 khz wat extreem laag is van een tuner.  Echter dit is gemeten tot 16Khz.  Ga je verder meten tot voor bij de 20Khz.

Dan is een geringe IMD vervorming meetbaar, dit komt omdat het audiobereik na 15Khz niet extreem gefilterd wordt waar door de 19Khz piloot toon niet helemaal onderdrukt wordt.  In de praktijk onhoorbaar. Het voordeel is dat de fase van het geluid niet te veel verstoort wordt en mooi los komt van de luidsprekers.  Een nadeel is misschien als u nog tape opnames maakt met Dolby die van slag kan raken.  Maar in de praktijk hebben de meest decks daar een MPX filter voor.

 

Mooie verlichting.

Mooie verlichting.

Voor- en nadelen.

Deze TX-9800 is echt een juweel. Optisch ziet hij er ook netjes uit, met hier een daar een klein krasje, wat onvermijdelijk is na al die jaren. Het geluid en de ontvangst geweldig goed.

Maar toch als je met zulke mooie vintage apparatuur wil spelen is af en toe onderhoud nodig. Om de zoveel jaar zal de afstemcondensator schoongemaakt moeten worden. Gewoon omdat de kap voor de warmte deels open is en stof daardoor vrij spel heeft.

Uiteraard krijg je 1 jaar garantie en ook daarna kun je bij mij terecht voor service en onderhoud.

Mocht je vragen hebben. Mail naar

[email protected]

Met vriendelijke groet,

Jack

P.s. zolang de advertentie staat is het apparaat nog niet verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.