Zelfbouw high-end buizen versterker. vanderveen-Trans SE-10 deel 3

Op deze plank hebben veel verschillende versterkers gestaan.

Hoe speelt het?

Onze SE-10 heeft weken lang gespeeld in de werkplaats en woonkamer.  Ook na langer luisteren, blijkt de 2x 12watt  ruim voldoende met onze luidsprekers. Er zijn veel details en diepte te horen. Het laag is opmerkelijk strak.

Bij vinyl, bleek een Schiit Mani en een Goldring 1006 een opmerkelijke muzikale combinatie.😍

Schiit Mani

Digitaal gebruik ik een Schitt modi multibit.  De SE-10 laat heel goed horen tot welke grote prestaties deze kleine dac is..

Modi multibit
Proefdraaien met KT-120 (Op de foto nog met een Mullard  ECC83 met Telefunken stempel.)

Kriebelen.

Toch kriebelde het een beetje.  De met het bouwpakket geleverde buizen zijn van uitstekend kwaliteit en zullen in veel gevallen voldoen.

Maar met de rest van onze installatie vond ik de EH KT88 buizen nét even te helder klinken. Verder miste  ik  wat  head-room. Met  name met het streamen van moderne muziek via Spotify en Qobuz of de radio is een ruimere  oversturing marge fijn.

Ik heb genoeg gebruikte buizen liggen, dus kon lekker experimenteren. Als 1e stap heb de KT88  vervangen door KT-120.  De volgende stap was de EH 12AX7 uiteindelijk door een “Telefunken” (Mullard) ECC83 die klinkt lekker “smooth.”

Verder luisteren.

Waar ik echt  “allergisch” voor ben zijn SSSSSSS-klanken.🙄  De combi KT-120 en “Telefunken” ECC83 was al stukken beter, maar kon dat niet nóg beter?. 🤔

Schema SE-10

In 1e instantie heb ik R1 en R4 veranderd in een half watt koolfilm weerstanden. Dat was al hoorbaar. Daarna heb ik ook R2, R3 en R5 vervangen. Bij de overige weerstanden is stabiliteit erg belangrijk.  Daar heb ik de originele metaal filmweerstanden laten zitten.

Het vervangen van deze 10 weerstandjes vind ik een wezenlijke update, het klinkt  mooi natuurlijk. 🙂

In deze opzet klonk de “Telefunken” ECC83 net even té “smooth”  Ik heb hem vervangen door een JJ ECC803 die net als de KT-120 ook mooie lange “plates/anodes” heeft.   Door beide buizen, naast minder SSSSSSen ook  méér “head-room”.

To zover de updates.

De  vraag die vast komt:” hoe klinkt de SE-10 t.o.v. de UL-40-s2? ”

Links eind versterker UL-40S2p. Rechts SE-10
UL-40S2 eindversterker en MCML05 voorversterker in actie.
MCML05

Eerlijke vergelijking?.

Nee, niet echt. De UL-40S(2) is al zo’ n 20..25 jaar op de markt en heeft duidelijk kunnen profiteren van alle updates van de afgelopen decennia.

Daarnaast is onze combinatie MCML05 en UL-40S2p  door alle modificaties en transformatoren met zilverdraad ongeveer 2,5x zo duur als het bouwpakket van de SE-10.

Toch iets over de klank.

De SE-10 klinkt strakker,  wat meer precies. Onze  MCML05 en UL-40S2p klinkt heel makkelijk,  meer omhullend.

Beide versterkers laten erg veel details horen.  Je kunt met alle twee diep in het geluidsbeeld luisteren bij goed opgenomen CD’s en Vinyl.   Je hoort  muziek op de voorgrond, de achtergrond en ook weer daarachter.

Voor- en na-delen.

SE-10 met KT-88 buizen.

Niet duur.

Voor €1678 koop je een niet alledaagse Trans versterker.  Die deels voorbewerkt is en daardoor eenvoudig in elkaar is te zetten.  Mocht je ergens niet uitkomen, dan kun je rekenen op de service van  Guido Tent of Menno van de Veen.

Warmte.

De SE-10 heeft net als alle andere buizen versterkers  ruimte nodig om zijn warmte kwijt te kunnen. De versterker is veilig, heeft een CE  keurmerk. Maar buizen worden heet, al gauw zo ‘ n 200C .  Dus pas op met kinderhandjes.👶🏻  Hou vooral voldoende ruimte vrij boven de cilinder.

Vormgeving.

De moderne vormgeving is misschien niet ieders  smaak.  De lichte kleur behuizing vind ik prachtig, maar is wel wat gevoeliger voor vuil.

Tube rolling.

Door wat buizen te wisselen kun je de versterker eenvoudig aan passen aan de rest van je installatie. Duur hoeft niet. je hebt of 1 ander stuurbuisje of 2 eindbuizen. De Valvo ECF802 kun je rustig laten zitten, die zijn erg goed.

Wat van mijn ervaringen, met onze luidsprekers.

 • Electro Harmonix  KT-88, krachtig, veel details, wat helder.
 • Svetlana 6550 Winged C, wat rustiger, mooi aflopend hoog.
 • Tung Sol  KT-120 , krachtig, gemak, mooi gebalanceerd van hoog naar laag.

Een andere ECC83 heeft zeker ook effect. Ik vond op audiodrom.net een  overzicht van nieuwe productie buizen.

Wat ik verwacht.

Hoe goed ook…. In bijna elke versterker, is ruimte voor verbetering.  Ik verwacht de komende jaren,  nog wel het een en ander van deze SE-10 versterker te horen.

Updates kun je en meer informatie over Trans kun je vinden op de website van Menno van der veen.

Vriendelijke groet,

Jack

P.s.  Mij kun je  altijd vragen stellen, over deze versterker of andere apparatuur.  Ik heb echter geen binding, met welke fabrikant dan ook.   [email protected]

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

2 gedachten over “Zelfbouw high-end buizen versterker. vanderveen-Trans SE-10 deel 3”

 1. Hallo Adri,

  Alles staat op van der Veen’s site. Je kunt daar steeds de laatste versie van de handleiding met schema’s etc downloaden en de schakelingen nabouwen. Wil je meer weten over de schakeling zélf dan vind je in de beschrijving van de SE-10 een globale uitleg. Meer over het principe van “TRANS” vind je ook daar bij diverse andere schakelingen. Van Menno zelf en van zijn TSS studenten. Tip vergelijk het eens met een normale SE versterker en dan met name de 2e harmonischen…. (die staan daar ook)

  Met vriendelijke groet,

  Jack

 2. Hi,
  Interessant verhaal. Voor mijn gevoel een echt van der Veen ontwerp. Redelijk excentriek. Voor mij blijft eenvoud toch de kern van het ware. Waarom die ECC83 zo geschakeld? Enig idee? (zo te zien als enkele triode geschakeld) Zie ik het goed, signaal via kathode? (kathodevolgers) Hoe ziet de voeding eruit? Die +-60v komt die van een aparte wikkeling? Bedrijfsgeheimen? 😉😉 Waarschijnlijk zijn mijn vragen redelijk dom.😇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.