Wat gaat het kosten update

Update 14 januari 2020.

Veel sympathiek reacties, vragen en allerlei tips gehad. Bedankt daarvoor. ūüĎćūüŹĽ De komende tijd ga ik verder met een ¬†aantal eigen projecten. Ik meld me weer zodra er tijd is voor nieuwe opdrachten. Verder¬†prijzen iets aangepast zie onderop voor wat voorbeelden.

Update 9 januari 2020.

Ik heb de balans over 2019 opgemaakt en kom tot de conclusie dat: “reparaties/restauraties” voor anderen gewoon weinig opleveren.

Dat komt door mij zelf. Ik ben vrij perfectionistisch en wil en kan ook niet altijd de werkelijk kosten doorrekenen. Soms moet er zelfs iets geld bij. Voor een hobby is dat niet erg, als daar weer een mooi verhaal uitkomt. Maar financieel is dat niet erg slim.

Daardoor blijven eigen projecten en spullen voor de verkoop waar wat meer marge op zit  gewoon te lang liggen.

Ik heb daarom besloten, om eigen projecten de komende tijd voorrang te geven.

Met vriendelijke groet,

Jack

Eerdere tekst 14 maart 2019.

Er staan m√©√©r dan genoeg eigen defecte apparaten die gerepareerd moeten worden, waarmee ik de komende jaren vooruit kan. Daarom bied ik geen of nauwelijks diensten aan. Toch krijg ik elke week wel een paar mails van mensen die graag een prijsopgave willen. ¬†Het worden er te veel, om nog te negeren. ¬†Omdat de mails meestal dezelfde strekking hebben, en mailen af en toe op “werken” begint te lijken, leek me dit bericht handig. ;-)

Klein deel van de voorraad. 1 ding hebben ze allemaal gemeen.... defect.
Klein deel van de voorraad. 1 ding hebben ze allemaal gemeen…. defect.

Meestal gaat het zo: (namen en types zijn fictief)

Hallo Jack, ik heet Pieter.

Via Ebay, ¬†Marktplaats, heb ik een mooie set gekocht, bestaande uit een TU-919 tuner, AU-719 versterker, ¬†SR-535 draaitafel en SC-2110 cassettedeck. Het ziet er werkelijk uit als nieuw! Alleen er zijn wat probleempjes….. ¬†(kan natuurlijk ook gekregen of ge√ęrfd zijn…)

1e teleurstelling.

Het 1e waar  ik dan de (tot dan) gelukkige eigenaar op moet wijzen (aan zijn verstand moet brengen) dat iets van 35 jaar of ouder onmogelijk nieuw kan zijn.  Maar wel dat het aan de buitenkant als nieuw uit kan zien.  Lees deze pagina over duurzaamheid 

2e vraag.

Zo’ n revisie wat kost het? ¬†Zonder een apparaat gezien en getest te hebben is het lastig om te bepalen wat de conditie is. ¬†Maar als het een apparaat is dat b.v. door niemand anders geserviced kan worden of als ze een apparaat zo op mijn site zo mooi vinden, laat ik me soms verleiden om een realistische prijsindicatie geven.

2e teleurstelling: te duur.

Daarna volgt meestal nog een uitgebreide mailwisseling en uiteindelijk vind met het te duur, of hebben een commercieel bedrijf gevonden “die het goedkoper kan doen” . Dat kan natuurlijk, daar heb ik geen enkel probleem mee, ik gun iedereen zijn klandizie. ¬†Heel soms krijg ik de vraag of ik daar dan nog onder kan zitten. ¬†Daar begin ik echt niet aan.

Half werk.

Ik wil goed werk kunnen afleveren, zodat het weer lang mee kan. En kan op revisies daardoor 1 jaar garantie geven. Als dat om een of andere reden niet kan en ik moet half werk leveren, dan word ik er tijdens de reparatie en jij er op termijn niet gelukkig van.

Wat prijs indicaties.

Revisie van een zware receiver b.v. een Pioneer SX-980.

 • Eerst wordt deze SX-980 getest en op technisch en optische schade bekeken.
 • Gezien de tijd, reken ik bij zo’ n zware receiver altijd ‚ā¨50 onderzoekkosten, deze komen te vervallen bij akkoord.
 • Daarna volgt bijna altijd per mail, overleg met de eigenaar. ¬†Na akkoord (mail) bestel ik onderdelen.
 • Zo’ n receiver gaat meestal helemaal uit elkaar waarbij de kast, knoppen, het chassis etc schoongemaakt worden en waar nodig en kan wordt roest verwijderd met autowax.
 • Vervangen worden alle elektrolytische condensatoren door 1e kwaliteit audio materiaal. ¬†Ook de 2 grote beker elco’s door zware Viskay’ s ¬†die veel stroom kunnen leveren.
 • Vervangen van transistoren, waar nodig, verbeteren van koeling.
 • Verbeteren van de instel mogelijkheden van de eindtrappen.
 • Vervangen van de verlichting ¬†waar nodig liefst met de juiste originele gloeilampjes.
 • Repareren van printplaten.
 • Schoonmaken en vervangen van draai knoppen, relais, schakelaars, waar nodig.

Tot zover de revisie.

 • Afregelen en testen van de eindtrappen.
 • Schoonmaken en afregelen van de afstemcondensator.
 • Afregelen van de FM tuner, midden frequent en stereo-decoder.
 • Dit wordt over een aantal dagen een aantal keer herhaald.

Tot zover het afregelen.

Omdat er zo’ n 200 onderdelen zijn vervangen laat ik zo’ n receiver zeker een week spelen.

 • Daar betaalt u ¬†niets extra voor (kan ik ook een weekje genieten. :-)
 • Eventuele nog kleine dingetjes komen na een paar dagen spelen meestal vanzelf bovendrijven.
 • In het begin klinkt zo’ n receiver nog niet zo lekker.
 • Zo weet ik zeker dat ik iets goeds aflever en kan garantie geven.

Wat kost het dan?

 • Uitgaande van 2 dagen werk. Uurloon van ‚ā¨40 .
 • Verdeeld over 8 dag delen want langer dan 4 uur kan ik niet achter elkaar geconcentreerd werken.
 • 16 uur X ‚ā¨40¬†= ‚ā¨640 plus onderdelen +/- ¬†‚ā¨ 260 maakt ‚ā¨900
 • Doorloop tijd meestal 3..4 weken of in overleg.
 • Sommige onderdelen moeten uit de USA komen.
 • Garantie 1 jaar schriftelijk.
 • Inclusief marge factuur (ik kan de BTW niet aftrekken en reken daar ook helemaal niet mee)

Wat andere voorbeelden per 1-1-2020:

 • Revisie Akai AT-93 reference master ‚ā¨300
 • Reparatie en upgrade van Philips tuners FT-880 en FT-980 ‚ā¨125,-
 • Revisie en modificeren Philips tuners FT-880 en FT-980 ‚ā¨200 resp ‚ā¨220
 • Revisie Leak Stereo 30+ of 70+ ¬†‚ā¨300 resp ‚ā¨350
 • Revisie ¬†Rotel RT-1024 ¬†‚ā¨600
 • Revisie Rotel RT-1025 ‚ā¨375
 • Revisie ¬†Sansui AU-719 ‚ā¨650
 • Revisie Yamaha CT-7000 ‚ā¨800
 • Revisie Sansui TU-X1 ‚ā¨1000
 • Revisie Pioneer TX-8500…9500 alle types I en II ‚ā¨350
 • Revisie Pioneer SA-8500…9500 alle types 1 en II vanaf ‚ā¨600
 • Revisie Luxman tuners hangt van het type af meestal ‚ā¨300
 • Revisie Pioneer SX-850 ‚ā¨800
 • Revisie Pioneer SX-750 ‚ā¨650
 • Revisie Pioneer SX-950 en¬†SX-980 ‚ā¨ 900
 • Revisie Pioneer SX-1050 en SX-1080 ‚ā¨1000

Al deze apparaten zullen weer als nieuw klinken, misschien zelfs mooier omdat je nu  zulke mooie audio onderdelen kunt kopen.

Buizen versterkers.

 • Bijna alle type en merken buizen versterkers. ¬†Prijs in overleg.

Er wordt √°ltijd maatwerk geleverd. ¬†Precies zoals ik het zelf ook graag zou willen hebben. Deels ook ge√Įnspireerd zoals de ontwerper uiteindelijk voor ogen had of heeft.

Met vriendelijke groet,

Jack

 

Auteur: Jack

Hoi mijn naam is Jack van Brederode. Waarschijnlijk stond mijn wieg naast de radio want de liefde voor muziek zit diep in mijn genen. Vanaf mijn 12e ben ik serieus bezig met techniek en audio. Daarnaast hou ik van mensen, koken en hardlopen

5 gedachten over “Wat gaat het kosten update”

 1. Goed om te lezen Jack dat je toch ruimte probeert te cre√ęren , om voor anderen klaar te staan naast je eigen vele bezigheden .

  Ik denk een goede keus , en wens je veel succes

  Danny

 2. Dag Ed,

  Je bericht is helaas in mijn spambox terecht gekomen. In het kort ja. Het zijn prachtige spullen. Ik stuur even een mail. Groet jack

 3. Dag Jack, Binnenkort ja ik verhuizen naar een appartement en ga een audio/video meubel aanschaffen. Ik zit echter met een probleem. Van Philips heb ik de FT880, DFA 888 , CD582 en de AF 829. Ook heb ik twee hoogwaardige speakerboxen van Quart. De speakers kosten destijds bijna 5000 gulden. Ik heb die set destijds nieuw gekocht en de CD en eindversterker werken noch prima. De tuner doet het op dit moment niet maar ik denk dat dat een aansluiting probleem is. Meer heb ik als installatie ook niet nodig. Is de Philips set nog goed genoeg om door jouw na te laten kijken en te gebruiken denk je?
  Ik hoor graag van je. Vriendelijke groeten van,

  Ed Agter
  Heerhugowaard

 4. Beste Jack,

  Heb genoten van je site en het vakwerk dat je levert !
  Wat een kennis heb je in huis.
  Niks anders dan lof.
  Bizar om te zien hoe je te werk gaat.
  Ook het bijhouden van de site en de foto’s helemaal top
  Zou de kennis en kunde graag overnemen echter heb ik er geen pepernoot verstand van.
  Ben al wel verslaafd aan het vintage geluid en spullen maar vaker als lezen komt het niet.

  Veel plezier ( denk dat dat de drive is )

  Gr edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.